Přeskočit na hlavní obsah

Lovec: Zimní válka | The Huntsman Winter's War [35%]

Abych byl upřímný, před čtyřmi lety, kdy do kin dorazila Sněhurka a lovec, jsem byl poměrně nadšený. V záplavě remakeů a různých modernizací klasických látek tahle vypadala příliš absurdně na to aby fungovala. A přesto se tak stalo. Dospělejší varianta příběhu těžící z té pořádné blockbusterové fazony dokázala z příběhu Sněhurky udělat přímočarou fantasy záležitost, která pobavila i dospělejší publikum. Jenže pak začali hlavouni díky úspěchu přemýšlet, jak na tenhle úspěch navázat a po mnoha průtazích, vyhozených režisérech a hercích a několika přepisech scénáře konečně do kin dorazilo pokračování s názvem Lovec: Zimní válka. Bohužel, pokud patříte mezi tu část publika, která si toto moderní pojetí světa pohádky o Sněhurce užilo, ve formě jeho hybridu prequelu a sequelu vás čeká hodně studená sprcha. 

Ono, co čekat od projektu, který opustila jak představitelka hlavní role, tak díky pletkám s ní i režisér Rupert Sanders, kterého následoval o několik měsíců později i Frank Darabont, který jej měl nahradit. Producenti se přesto rozhodli ono pokračování udělat stůj co stůj a výsledek jejich snažení nyní dorazil do českých a slovenských kin. A popravdě i s mnoha hodinovým odstupem od projekce stále moc nevím, co bych na adrese filmu řekl. Nejde o to, že by mě film svými kvalitami zasáhl natolik, že bych nebyl schopen řeči. Jde spíše o to množství věcí, které ve filmu nefungují, že není úplně jednoduché najít ten bod, kde vlastně s nějakou kritikou filmu začít. 

Samotný princip hybridních pokračování, které se odehrávají před a zároveň během nebo po původním filmu nikdy moc nefungoval. Své o tom ví i Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil. Bohužel Lovec: Zimní válka je dalším příkladem z této kategorie. Film totiž spíše než jako plnohodnotné pokračování působí spíše jako parazit na svém předchůdci, který se snaží svojí formou vyškrábat alespoň trochu něčeho, co by se dalo nazvat příběhem z většiny částí předešlého filmu a spíše tvoří nádor na začátku a konci samotné Sněhurky a lovce.Většina nových postav v filmu se snaží vykřesat nějakou historii na základě zmínky nebo odkazu v předešlém filmu, kterou se pomocí nesmírně tupých dialogů snaží rozvést do plnohodnotné postavy. A to se nedaří, protože postavy rámci filmu nedávají absolutně smysl. 

A to i v případě Ravenny (Charlize Theron), která do značné míry může za úspěch předešlého filmu, nicméně zde je zredukována na několik chabých replik a všehovšudy pět minut času na plátně. Film totiž značně klame tělem a snaží se svojí propagací prodat něco jiného, než ve skutečnosti v kině za svoji měnu dostanete (a to včetně předabování některých replik z filmu speciálně pro trailer, protože kdyby byly v traileru ve svém původním znění, lidi by se spíše smáli). Zkrátka Lovec: Zimní válka je v tomto ohledu hořkým zklamáním, neboť v rámci následování formy a stylizace předešlého filmu neskonale ztroskotává a donutí vás znovu zvážit, proč jste vlastně měli ty postavy v oblibě. 

Hloupé dialogy a nesmyslné postavy pak jen doplňuje mizérie v podobě nudně vystavěného děje, který má ke gradaci hodně daleko. Všechno co se na plátně děje má mít nějaký hlubší smysl, nicméně spíše připomíná lineární soubor situací bez většího smyslu, které moc mezi sebou nebaví a v celku je vám vlastně docela ukradené, co se vlastně bude dít. Předvídatelnost, nuda a podivná lacinost vyhlížející z detailů (což je paradox, vezmeme-li v potaz, že velkolepé záběry fungují opravdu velkolepě a "draze") a to ani nezačínám o podivných akcentech. 

Nezachraňuje to bohužel ani audiovizuální zpracování. Jistě, kostýmy jsou relativně zase fajn (efektnosti prvního dílu se ovšem nerovnají), nicméně co se týče kamery Phedona Papamichaela, je to s kvalitami jak na horské dráze, a hudebně si James Newton Howard vybírá tak slabou chvíli svým vlastním vykrádáním, že jsem až do závěrečných titulků nevěřil, že hudbu k pokračování složil opět on. Řešit poté neduhy v režii, jakými jsou například nesmyslné chyby v návaznosti záběrů a redukce obav o hrdiny v důsledku nesmyslné fyziky a přístupu ke zranění hrdinů, to už je asi zbytečné řešit. 


Lovec: Zimní válka je zkrátka průšvih. Ti, kterým se první díl nelíbil nad filmem akorát ohrnou nos, zatímco ti, kteří jedničku obhajovali, budou po zásluze potrestání. Lovec: Zimní válka ve většině věcech zkrátka nefunguje, nové postavy jsou pitomé a jejich chování nedává moc smysl, stejně jako nedávají smysl neskutečně mizerné dialogy. Těch pár humorných momentů, u kterých nějaký ten pobavený úšklebek film přeci jen získá, nestojí za ty dvě hodiny ve společnosti naředěné a nezábavné verze nácviku na to, jak nedělat pokračování. Podobnou záležitost zkrátka nemohu s klidným svědomím doporučit.      

Pokračování moderní fantasy adaptace klasického příběhu, které se snaží vše dobré na jedničce použít proti samotnému divákovi. Nezábavné postavy, nelogický děj, příšerné díalogy a oproti předchůdci kvalitativní sestup do druhé ligy. Laciná nuda která je spíše než rozšířením parazitem na celkem slušném filmu, který nudí, až na minimum vyjímek nebaví a v celkovém pohledu je spíše ztrátou času. .


20% Fantasy
50% Silně naředěná jednička
30% Nesmyslné dialogy

Lovec: Zimní válka
(The Huntsman Winter's War, Snow White and the Huntsman 2, Lovec: Zimná vojna)
Akční / Dobrodružný / Drama / Fantasy
USA, 2016, 114 min


Režie: Cedric Nicolas - Troyan
Scénář: Evan Spiliotopoulos, Craig Mazin
Kamera: Phedon Papamichael
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jessica Chastain, Chris Hemsworth, Sam Claflin, Emily Blunt, Charlize Theron, Colin Morgan, Sheridan Smith, Nick Frost, Rob Brydon, Alexandra Roach, Sam Hazeldine, Lynne Wilmot, Annabelle Dowler, Sophie Cookson, Mark Haldor, Liam Neeson (vyp.)
Produkce: Joe Roth
Střih: Conrad Buff IV

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 21.04.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 21.04.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 22.04.2016 Universal Pictures US

http://www.csfd.cz/film/323492-lovec-zimni-valka/
http://www.imdb.com/title/tt2381991/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?