Přeskočit na hlavní obsah

Zlo nikdy nespí | Before I Wake [70%]

Režisér Mike Flanagan před dvěma lety oslovil v zahraniční svým povedeným hororem Oculus, který se k nám do kin nakonec bohužel nedostal. Se svojí novinkou Zlo nikdy nespí už se ovšem vypravil do českých kin. Vyplatí se na tuto temnou atmosferickou podívanou vyrazit do kina? Nebo se jedná o další hororovou rychlokvašku po které se brzo slehne zem? 




Osmiletý Cody (Jacob Tremblay) nachází poté, co jeho pěstounský otec je obviněn z vraždy svojí ženy, nový domov u Jessie (Kate Bosworth) a Marka (Thomas Jane), páru jenž před nějakou dobou díky nehodě přišel o vlastního syna. Všechno se začíná proměňovat v rodinnou idylku do momentu, než se plně projeví Codyho nadpřirozená schopnost. To o čem sní se poté promění v realitu i pro lidi kolem něj. Jenže Cody nemá jen hezké sny... 

Mike Flanagan servíruje opět celkem zajímavou podívanou. Podobně, jako jeho film Oculus, i tentokrát výrazně využívá klasických hororových motivů a klišé, které ovšem v jeho podání naštěstí nevyznívají tak nuceně nebo špatně. Naopak, díky invenci kterou celému projektu propůjčuje, několika zajímavým nápadům, v rámci možností slušné atmosféře a především působivém designu hlavního nepřítele, vše tak nějak působí na svém místě. A to i v případě klasických žánrových kliček a lekaček, které divák předvídá, ví že přijdou ale přesto mají onen kýžený efekt. 

Napomáhá tomu i herecké obsazení, ve kterém člověk tak trochu podezřívá všechno a všechny, především pak Kate Bosworth, jejíž postava se postupem času několikrát promění, mnohokrát v chladnokrevně kalkulující osobnost, jejíž mužský protějšek v podání poněkud místy nuceného Thomase Janea tentokrát poněkud netradičně vyznívá jako ten rozumnější a umírněnější hlas rozumu. Přesto ani v jednom případě nezachází vyloženě za hranici dobrého vkusu. 

Film ovšem drží nad vodou především již zmíněný design. I když totiž místy může film vyznívat možná až jako příliš výrazný konstrukt, který je zároveň laciný v mnoha ohledech, v rámci děsivých scén to vše výrazně zachraňuje. Veškeré entity které se ve filmu objeví, včetně hlavního padoucha Rakoliny vyčnívají svým důrazem na detail a mnohé scény díky tomu nebudou tím správným hororovým způsobem úplně příjemné. Díky výbornému sound designu a působivému soundtracku z pera Dannyho Elfmana a The Newton Brothers vše navíc pohromadě celku svižně funguje, děsivé scény vám naženou husí kůži, ty radostné pak poskytnou zasloužený oddych před další salvou děsivosti. 

Ve výsledku je tak snímek Zlo nikdy nespí zajímavou podívanou pro hororové fanoušky. Nenabízí ve svém rámci přílišnou originalitu, nicméně v místech na kterých záleží nabídne dostatečně zajímavé momenty, díky kterým se vyplatí tomuto nenápadnému hororu dát šanci.     


Mike Flanagan a další hra podle klasických hororových pravidel, na kterou se vyplatí si udělat čas. Zlo nikdy nespí sice není ve většině svých prvků originální nebo příliš nápaditý film, nicméně díky dostatečné zručnosti několika lidí se i z ověřených prvků dá natočit zajímavý a v mnohém působivý horor, který minimálně pro fanoušky hororu má co nabídnout. Slušná zvuková stránka, špičkový design hlavního záporáka a preciznost ve zpracování zde dokáží  z všeho už několikrát viděného udělat slušnou hodinku a půl, která funguje téměř bez problému.  


20% Atmosféra
20% Motýli
30% Sny
30% Hororová klasika

Zlo nikdy nespí
(Before I Wake, Somnia, SOMNIA: Zlo nikdy nespí) 
Horor / Thriller
USA, 2016, 97 min


Režie: Mike Flanagan
Scénář: Mike Flanagan, Jeff Howard
Kamera: Michael Fimognari
Hudba: Danny Elfman, The Newton Brothers
Hrají: Jacob Tremblay, Thomas Jane, Kate Bosworth, Annabeth Gish, Scottie Thompson, Dash Mihok, Lance E. Nichols, Jay Karnes
Střih: Mike Flanagan

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 14.04.2016 Bohemia MP
Slovensko V kinech od: 07.04.2016 Continental

http://www.csfd.cz/film/360075-zlo-nikdy-nespi/
http://www.imdb.com/title/tt3174376/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?