Přeskočit na hlavní obsah

Ulice Cloverfield 10 | 10 Cloverfield Lane [75%]

Ještě předtím, než se z found-footage  hororu stal bolehlav filmových fanoušků díky neustálému přísunu nízkonákladových hororových ptákovin, podařilo se jednomu snímku zazářit. Řeč je o originálním sci-fi thrilleru Monstrum z roku 2008, který v produkci J.J. Abramse natočil Matt Reeves. Tento týden vstupuje do kin jeho diametrálně odlišný následovník s podtitulem Ulice Cloverfield 10. Podařilo se i tentokrát natočit napínavou podívanou?  

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) právě učinila velký krok v životě a po hádce se svým přítelem se rozhodla, že jej opustí. Na útěku se ovšem přimotala k dopravní nehodě, po které skončila v bezvědomí. Poté, co se probere, zjistí, že se nachází v podzemním bunkru, připoutaná k lůžku a s dlahou na noze. Její zachránce, Howard (John Goodman) ji sdělí, že měla nehodu a on ji zavedl do bezpečí v době, kdy byl na americké jižní pobřeží zahájen útok zatím neznámých nepřátel. Může mu ovšem věřit, když ji drží v úkrytu násilím? 

Ulice Cloverfield 10 benefituje především z toho, čím méně o filmu víte. Producentovi J.J. Abramsovi se podařil další husarský kousek a film oznámil až relativně nedávno, tedy se nestihlo moc provalit o čem to vlastně je a jak to navazuje na předešlý díl. A to je vlastně to nejlepší na samotnému filmu, neboť i jeho propagace příliš mnoho neprozradí. To co na vás čeká v kině tak může naplno rozehrát hru mysteriozna, napětí a nedůvěřivosti ke všemu a všem. Díky tomu film diváka táhne skrze jednotlivé precizně vrstvené vlny napětí a mrazu v zádech vstříc možná zbytečně doslovnému finále, nicméně tu cestu tam si zatraceně užijete. 

Herecké trio totiž nezaváhá ani na moment, John Goodman coby těžce čitelný zachránce působí skvěle a celá atmosféra nevědomosti hlavních hrdinů se dokáže velice snadno přenést i na diváky v sále. Napomáhá tomu totiž slušná kamera Jeffa Cuttera, doplněná o precizní hudební doprovod Beara McCrearyho, která v režii Dana Trachtenberga servíruje audiovizuální lahůdku, která díky skvěle napsaným scénám působí na mentalitu člověka lépe, že leckterý průměrný horor. 

Ulice Cloverfield 10 je zkrátka nápaditý thriller, který pokud si chcete naplno užít, měli byste si o něm číst nejméně, ideálně vůbec. Proto je tento článek spíše kryptický, než obsáhlejší, neboť bych vás nerad připravil o jeden z těch nápaditějších filmů posledních let, který přestože nabízí úplně něco jiného jako jeho předchůdce, dokáže vás napnout téměř identicky. Slušně natočený, výborně zahraný a solidně vrstvený film kazí ve výsledku jen trochu zbytečně přepálené finále, které trochu podráží zbytku filmu nohy. I přesto je ovšem Ulice Cloverfield 10 filmem, který si vaši pozornost zaslouží. Pokud totiž jsou poctivě natočené napínáky vaší krevní skupinou, s návštěvou kina neotálejte ani na moment. 

J.J. Abrams si produkčně pohlídal už druhé mysteriozní dílko v téhle sérii, které dokáže z nevědomosti a napětí udělat svoji nejsilnější zbraň. Parádní audiovizuál, skvěle navrstvený scénář a slušné herecké obsazení tomu zdatně napomáhají na cestě k jednomu z nejpříjemnějších překvapení posledních měsíců. Škoda snad jen trochu moc doslovného a přepáleného závěru. 


50% Bunkr
25% Nejistá hrozba
25% Mezilidské vztahy

Ulice Cloverfield 10
(10 Cloverfield Lane, Ulica Cloverfield 10)

Horor / Mysteriózní / Sci-Fi / Drama
USA, 2016, 105 min


Režie: Dan Trachtenberg
Scénář: Josh Campbell, Matthew Stuecken, Damien Chazelle
Kamera: Jeff Cutter
Hudba: Bear McCreary
Hrají: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr., Douglas M. Griffin, Suzanne Cryer, Bradley Cooper, Frank Mottek
Produkce: J.J. Abrams, Lindsey Weber
Střih: Stefan Grube
Scénografie: Ramsey Avery
Kostýmy: Meagan McLaughlin

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 07.04.2016 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 07.04.2016 CinemArt SK
USA V kinech od: 11.03.2016 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/420498-ulice-cloverfield-10/
http://www.imdb.com/title/tt1179933/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous