Přeskočit na hlavní obsah

Devátý život Louise Draxe | The 9th Life of Louis Drax [65%]

Knižní adaptace se v poslední době zase derou do kin. Poté, co letošní filmové léto až na jednu dvě výjimky nepříjemně zklamalo, mají možnost oslovit i menší filmy, u kterých není úplně jasné, jak je publikum přijme. To je i případ knižní adaptace Devátý život Louise Draxe, která ve čtvrtek vstoupila do českých kin. Dokázala zaujmout tato adaptace knihy Liz Jensen o jejíž režii se postaral převážně hororový režisér Alexandre Aja?    

Louis Drax (Aiden Longworth) je zvláštní mladý chlapec. Už od narození jej provází nehody a situace ohrožující jeho život. Zatím ale vždy ze smrtelného nebezpečí unikl a ze svých zranění se dostal. Nyní to ovšem vypadá, že jeho štěstí došlo. Po nevydařeném pikniku se zřítil z útesu do ledového moře a jeho mozek byl několik minut bez kyslíku. Přesto tento pád napříč všem okolnostem přežil a nyní je v kómatu na speciálním oddělení doktora Pascala (Jamie Dornan), který se tomuto zázraku snaží přijít na kloub a Louise přivést zpět z vegetativního stádia...  


Předně musím říci, že jsem knižní předlohu nečetl, tedy jsem nevěděl moc co od filmu čekat. A i kdybych věděl, asi by mi to moc nepomohlo. Alexandre Aja totiž v rámci tohoto částečně dětského, částečně dospělého filmu, předvádí množství momentů, které jde asi nejlépe popsat slovy "zvláštní." Devátý život Louise Draxe je totiž nejpodivnějším filmem, jaký jsem za poslední dobu v kině viděl. Ne podivně špatný, ne podivně dobrý, jednoduše podivný, od každého trochu. A právě díky tomu si myslím, že ne každému tahle kombinace dvakrát sedne. 

Aja totiž ve svém filmu pracuje chvíli s látkou jako s hororem, místy jako s rodinným filmem a místy jako osobním dramatem, romancí a filmem pro mladší publikum. Výsledek je tak poměrně krkolomným proměnlivým tvarem, který ale na druhou stranu právě díky této změně atmosféry a dynamiky filmu nenudí. Jistě, ne všechno ve výsledku úplně funguje a závěrečné dotažení příběhové linky právě díky její fragmentárnosti nefunguje úplně přesvědčivě, přesto si myslím, že stojí za to dát tomuhle osobitému příběhu šanci i napříč jeho chybám. 

Herecky i řemeslně se totiž jedná o velmi příjemnou podívanou, na kterou navodí už velice působivá úvodní titulková sekvence, která kombinuje zajímavou animaci se skvělým hudebním doprovodem Patricka Watsona. S postupem filmu sice dominantu přebírají jiné prvky, přesto se jeho hudební podkres k filmu hodí a funguje na výbornou. Přidejte si k tomu poměrně slušně zvládnuté zvraty ve scénáři a slušné herecké představitele a máte před sebou osobitou žánrovou podívanou, která dokáže oslovit i publikum knihou netknuté.

Devátý život Louise Draxe je možná nakonec trochu jiným filmem, než by se na první pohled mohlo zdát nebo by trailery mohly napovídat. Přesto se jedná o zajímavý snímek, který si vaši pozornost zaslouží, už jen díky tomu, že se nejedná o variaci na to samé, čím je zahlcený distribuční list celých dvanáct měsíců. Máte-li tak chuť vyzkoušet něco netradičního, pak směle do kina.       
Poměrně zajímavá kombinace žánrů a atmosfér, se kterými v rámci jednoho filmu Alexandre Aja pracuje. Docela chápu, že ne všem tahle podívaná sedne, nicméně i přes značné nedostatky nemůžu říct, že bych byl z filmu zklamán. Devátý život Louise Draxe je totiž natolik podivný a zvláštní, že jsem si ho užil a ani na moment se nenudil.  
40% Příběh jednoho chlapce
30% Drama na pozadí tragédie
30% Lékařská i osobní záhada
Devátý život Louise Draxe
(The 9th Life of Louis Drax, Deviaty život Louisa Draxa)
Thriller
Kanada / Velká Británie / USA, 2016, 108 min


Režie: Alexandre Aja

Scénář: Max Minghella
Kamera: Maxime Alexandre
Hudba: Patrick Watson
Hrají: Jamie Dornan, Sarah Gadon, Aaron Paul, Barbara Hershey, Molly Parker, Oliver Platt, Terry Chen, Anjali Jay, Nels Lennarson, Julian Wadham, Luke Camilleri, Alex Zahara, Fiona Vroom, Beckham Skodje, Spencer Drever, John Specogna
Producenti: Alexandre Aja
Střih: Baxter
Kostýmy: Carla Hetland

Česko V kinech od: 20.10.2016 Bioscop
Slovensko V kinech od: 20.10.2016 Magic Box
Kanada V kinech od: 02.09.2016 Entertainment One
USA V kinech od: 02.09.2016 Summit Entertainment
Velká Británie V kinech od: 02.09.2016 Soda Pictures

http://www.csfd.cz/film/388605-devaty-zivot-louise-draxe/
http://www.imdb.com/title/tt3991412/



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?