Přeskočit na hlavní obsah

Ze zákulisí filmu #3 | Všechno mohlo být jinak

A máme tu další díl speciální série Ze zákulisí filmu. Pro tentokrát opustíme (alespoň částečně) vody komiksových filmů a podíváme se na to, jak mohly některé ze slavných filmů vypadat, kdyby dopadly první castingová přání jejich tvůrců či producentů. I když totiž některé z filmů jsou spjaty se specifickými ztvárněními role, které předvedli herečtí představitelé v hlavních rolích roli, mnohdy mohl film vypadat úplně jinak. Ne vždy totiž ikoničtí hrdinové měli totiž vypadat tak, jak je známe. Pojďme si tedy na následujících řádcích přiblížit několik takových případů.   

Jedním z nejznámějších případů, kdy film mohl vypadat úplně jinak, byly Star Wars. Riskantní projekt se snažil do svých rolí získat známá jména a tak pro roli Hana Sola skončil na konkurzu i Kurt Russell. Ten byl blízko obsazení, tvůrci se ovšem na poslední chvíli rozhodli zvolit v té době méně známého Harrisona Forda, které s Lucasem spolupracoval už dříve na snímku Americké graffiti. Před ním ovšem produkce zvažovala také Nicka Nolteho, Robina Williamse, Genea Simmonse, Rogera Daltreyho, Christophera Walkena, Jacka Nicholsona, Al Pacina, Chevy Chase, Stevea Martina, Billa Murrayho a Perryho Kinga. Docela slušný seznam. Připočtěte k tomu, že Orson Welles nakonec málem skončil jako hlas Dartha Vadera, Tupac Shakur si málem zahrál Mace Windu ve Skryté hrozbě, Leonardo DiCaprio, Paul Walker a Christian Bale byli v hledáčků tvůrců pro roli Anakina Skywalkera a Michael Jackson se vážně ucházel o roli Jar Jar Binkse a máte mix, který by sám vystačil na rozsáhlý článek.   

Prohlášení J.K. Rowlingové o podmínce, že v sérii Harry Potter chce pouze herce britského původu, naopak znamenalo stopku pro zmíněného Robina Williamse, který měl zájem o roli Hagrida a produkce s ním jednala o jeho účasti. Nabídku hrát v sérii také odmítl Tim Roth, který měl na stole nabídku na ztvárnění Severuse Snapea. Odmítl především proto, že chtěl spolupracovat s Timem Burtonem na remaku Planety opic. Doporučil ale svého hereckého kolegu Alan Rickmana. Nebezpečná rychlost, která výrazně dopomohla Keanu Reevesovi na vrchol, mohla také vypadat trochu jinak, kdyby Richard Grieco neodmítl hlavní roli kvůli natáčení filmu Gangsteři. Naproti tomu Sean Connery málem skončil jako Gandalf, návrh scénáře, který ovšem dostal, mu přišel jako nesrozumitelný a tak roli odmítl a ta skončila o Iana McKellena.  

Výraznou roli odmítl také Will Smith. Jako příliš nadějná látka mu totiž nepřišel Matrix sourozenců Wachovských a tak dal raději přednost filmu Wild Wild West. Edward Norton naopak odmítl roli v Americkém psychu, která z Christiana Balea (kterého produkce předtím už z výběru kandidátů vyřadila, jen aby se k roli dostal podruhé) udělala hvězdu a zavedené jméno. Mickey Rourke pro změnu odmítl roli Axela Foleyho v Policajtovi z Beverly Hills, která udělala hvězdu z Edieho Murphyho. Rourkeovi ovšem na druhé straně jeho památnou roli ve Wrestlerovi málem vyfoukl Nicholas Cage, který byl první volbou tvůrců, roli ovšem nakonec odmítl. Výraznou roli odmítl také Kevin Costner, který dal sbohem nabídnuté roli Andyho ve Vykoupení z věznice Shawshank a raději se upsal Vodnímu světu.  

Když už jsme byli u Robina Williamse, ten byl koncem devadesátých let společně s Billem Murrayem a Stevem Martinem zvažován do role filmu na motivy atrakce Piráti z Karibiku. Film sice nakonec dostal stopku a do produkce se dostal o mnoho let později s Johnnym Deppem v hlavní roli, přesto by původní verze z některým z těchto tří komiků v režii Stevena Spielberga mohla být zajímavá. Podobně zajímavá mohla být i původní verze filmu Muži v černém. Adaptace komiksu patří dodnes mezi oblíbené filmy především díky představitelům titulních dvou rolí. Přesto, vůbec to tak nemuselo být, neboť původně měl na stole nabídku na režii filmu Quentin Tarrantino a do hlavních rolí se počítalo s Clintem Eastwoodem coby agentem K, zatímco Chris O’Donnell nebo David Schwimmer se měli zhostit role jeho parťáka J. 

U science fiction ještě zůstaneme. Kariéru definující role pro Arnolda Schwarzeneggera byla bezesporu ta ve snímku Terminátor. Tu ovšem vůbec nemusel dostat, neboť se kolem role prvně motal Jürgen Prochnow a později byla role nabídnuta O.J. Simsponovi. Nakonec ovšem role padla na Arnieho a zbytek je historie. Podobně ikonickou, je role Jacka Nicholsona v hororu Stanleyho Kubricka The Shining. O tom, že autor předlohy Stephen King jej do role nechtěl a navrhoval místo něj Michaela Moriartyho nebo Jona Voighta, se ví. To že ovšem Stanley Kubrick do role zvažoval Roberta De Nira a Robina Williamse už je známé o něco méně. De Niro byl dle slov režiséra příliš malý psychopat během kamerových testů, Williams naopak příliš velký psychopat. 

Herecký veterán Daniel Day-Lewis se pak ucházel o roli Vincenta Vegy ve filmu Pulp Fiction. Že vám to přijde jako docela podivná volba? A co teprve Aragorn v sérii Pán prstenů? Tuto roli měl na stole totiž také, než se do role dostal Stuart Townsend, který absolvoval část preprodukce. Na poslední chvíli ovšem role šla k Viggu Mortensenovi, což bylo bezesporu jedním z nejlepších rozhodnutí, které produkce udělala. Další ikonickou rolí o kterou se ucházeli původně jiní představitelé, byla role Dona Vita v Kmotrovi. Památná role Marlona Branda totiž mohl skončit v rukou Ernesta Borgninea, Edwarda G. Robinsona, Orsona Wellese nebo George C. Scott, kteří se zúčastnili kamerových testů. Francis Ford Coppola se nechal slyšet, že by se nezlobil v hlavní roli za Laurence Oliviera nebo Marlona Branda. Na druhého jmenovaného nakonec padla volba a zrodila se tak další nezapomenutelná postava filmového plátna.       


Další postavou, se kterou se těžko spojí někdo jiný, než jeho výsledný představitel, je Indiana Jones. Dobrodružný archeolog s tváří Harrison Forda patří po právu mezi nejoblíbenější hrdiny posledních desetiletí, přesto měli nabídku na postavu jiní herci předtím, než se dostala k Fordovi. Nick Nolte, Steve Martin, Chevy Chase a Jack Nicholson dostali nabídku na účinkováni ve filmu předtím, než se roli upsal Tom Selleck. Ten nakonec musel z projektu vycouvat kvůli svým povinnostem u seriálu Magnum. Další z Fordových postav, Deckarda z Blade Runnera pak málem získal Dustin Hoffman. Měl ovšem příliš mnoho připomínek ke scénáři a dožadoval se jeho úprav, až se tvůrci rozhodli roli nabídnout někomu jinému a volba padla na Forda.  

Shailene Woodley je sice hlavní tváří série Divergence, nemuselo tomu ale tak být. Tato herečka měla hned dvojitou smůlu, neboť roli v Hunger Games jí před nosem vyfoukla Jennifer Lawrence a její ztvárnění Mary Jane v Amazing Spider-Man 2 se nakonec nedostalo do finálního sestřihu a skončila tak na podlaze střižny. Rachel McAdams pro změnu pak chvíli zvažovala svoji účast v původní Fantastické čtyřce, kde roli nakonec získala Jessica Alba. Její památnou roli v Zápisníku jedné lásky pak mohla naopak před ní získat Jessica Biel. Ta se zúčastnila testů pro roli během natáčení svého filmu Texaský masakr motorovou pilou. Díky tomu, že na test s Ryanem Goslingem údajně došla v kostýmu právě pro tento film, role o kterou hodně stála jí utekla. Falešná krev a zranění asi nejsou příliš lákadlem pro romantickou podívanou. Dle zákulisních informací měla nabídku na roli na stole také Britney Spears, než produkce obsadila právě McAdams.      

A když už jsme u romance, když se řekne Pretty Woman, jen málokdo si nevybaví Julii Roberts. Tahle kariéru definující role pro herečku ale původně nebyla vůbec psaná pro ni. Během několika přepisů scénáře, které film potkaly, byla role Vivian prvně nabídnuta v té době nesmírně populární Meg Ryan. Ta ovšem roli moderní popelky odmítla a tak se produkce rozhodla oslovit Winonu Ryder a Jennifer Connelly, které se zúčastnili konkurzu na roli. Až díky roli ve filmu Ocelové magnólie se režisér Gary Marshall rozhodl to zkusit s do té doby nepříliš známou Julii Roberts

Někdy ovšem změna původního castingu proběhla až poté, co se rozjely kamery. Eric Stoltz je asi nejznámějším případem, kdy jeho Marty McFly v Návratu do budoucnosti Robertu Zemeckisovi po několika natáčecích dnech vyloženě nesedl s jeho vizí pro tuto postavu a rozhodl se tedy pro přeobsazení a role tak skončila v rukou Michaela J. Foxe. Naopak James Purefoy odešel z projektu V jako Vendeta především díky kreativním neshodám po šesti týdnech natáčení. Scény, které natočil a dostaly se do finálního sestřihu poté pozdější představitel hlavní role Hugo Weaving předaboval.

Podobný osud potkal i českého veterána Jana Wericha. Osobnost českého filmu Werich, byl obsazen do role největšího nepřítele Jamese Bonda Blofelda ve filmu Žiješ jen dvakrát. Werich ovšem u produkce vydržel jen několik dní, producent i režisér filmu pochopili, že není dostatečně ďábelský pro takovouto roli a do role obsadili Donald Pleasence a scény přetočili. Ve výsledném filmu jsou přesto dva záběry, kde jde vidět část Werichova těla ve scéně.     

Podivné původní volby pro ikonické role ovšem nejsou jen záležitostí filmu. V rámci malé televizní odbočky se můžeme podívat třeba na seriál Perníkový táta neboli Breaking Bad. Málokdo, by si dnes dovedl představit v hlavní roli někoho jiného než Bryana Cranstona. Ten ovšem nebyl první volbou pro tento seriál, neboť jej část produkce považovala za příliš hodného díky jeho předešlé práci na seriálu Malcolm v nesnázích. Původně tak role byla nabídnuta Johnu Cusackovi, který ji odmítl. Stejně tak vzápětí po něm odmítl nabídku také Matthew Broderick. Když ovšem vezmeme v potaz fakt, že v jednu dobu se rýsoval kultovní seriál Červený trpaslík v obsazení Alan Rickman a Alfred Molina, je pravděpodobně všechno možné.


Tenhle výčet je opět zase spíše informativní, neboť existuje mnoho další podivných castingů, které se málem staly realitou. Tom Cruise nebo Sam Rockwell jako Iron Man, Tom Hiddleston jako Thor, Brad Pitt jako Jason Bourne případně Hanební pancharti, ve kterých se měl objevit Leonardo DiCaprio jako Hans Landa nebo Adam Sandler jako Bear Jew. Představivost některých tvůrců je zkrátka veliká.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?