Přeskočit na hlavní obsah

Doctor Strange [70%]

Pomalu se blíží konec roku a s ním přichází do kin i poslední velká komiksová podívaná letošního roku. Zatímco Marvelu se s třetím Captainem Americou povedlo zabodovat u většiny, DC to se svými dvěma želízky v ohni příliš nerozparádilo a kromě slušných výdělků v kinech po jejich blockbusterech moc spokojených fanoušků nezbylo. Od včerejší ho dne je ovšem v nabídce kin další origin hrdiny od Marvelu, který letošní rok komiksových adaptací symbolicky uzavírá. Podařilo se Doctoru Strangeovi uhájit zatím víceméně čistý štít filmů od Marvelu, nebo se jedná o první zaváhání? 
Doktor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) je brilantní neurochirurg, který přes svoji kariéru a úspěchy nevidí druhé. Jeho sobecká a egoistická osobnost ovšem utrpí zdrcující ránu v momentě, kdy se mu stane dopravní nehoda a on přijde o cit ve svých rukou, který mu plně nenahradí ani neskutečně drahá experimentální léčba. Rozhodne se tedy vyhledat pomoc alternativní medicíny v Nepálu, která vyléčila jednoho z jeho bývalých pacientů, pro kterého nebyla pomoc. Když ovšem dorazí do Káthmándú, zjistí, že za vším je něco úplně jiného. I přes počáteční skepsi se mu ovšem otevírá svět, o kterém neměl ani ponětí...

Doctor Strange byl asi zatím nejriskantnějším projektem, který se Marvel snažil zrealizovat. Prodat fanouškům komiksem netknutým hrdinu mravenčích rozměrů (který takto funguje jen epizodně ve svém vlastním filmu) je věc jedna. Postavit ale celý blockbuster na magii a paralelních vesmírech, to je věc úplně jiná. A i když to nefunguje vždy na 100%, v tomhle ohledu Strange funguje hodně slušně, neboť v porovnání s ostatními marvelovkami vypadá jak už název napovídá podivně a s jinou marvelovkou si ho nespletete. Vizuálně pak nabízí poměrně divokou jízdu, která se nebojí vybočovat ze zajetých kolejí této značky mílovými kroky a nabídnout něco jiného, neokoukaného. Díky tomu působí spíše jako moderní blockbuster jen s velmi malou návazností na celé filmové univerzum. Nebýt několika narážek a potitulkových scén, vůbec by tam ta spojitost ani být nemusela a film by fungoval stejně dobře. Problém ovšem je, že ono fungování má své hranice. 


Tam kde totiž Doctor Strange nabízí audiovizuální jízdu, kde se režisér Scott Derrickson nebojí divočit tak, jak to místy předvádí komiks (byť je to pořád hodně vzdálené a místy to je možná příliš zdlouhavé než by muselo být), příběhově trochu zaostává a pokud se vám nepodaří od začátku do filmu dostat na plno, dostavuje se tak trochu nuda a onen zápal po velkolepou akci příliš film nevyvolává. Celý příběh zrození hrdiny totiž film značně zkracuje, ovšem prostor pro jiné věci se moc nedostává. Ve výsledku tak film působí poměrně svižně, o nějaké dynamice ovšem nemůže být moc řeč.   
  
Slabší příběhová stránka a nepříliš obratné vyprávění jde ruku v ruce s tradičním problémem marvelovek, čímž jsou záporáci. Mads Mikkelsen je zde správně démonický, jeho postava je ovšem zredukována a je jí poskytnuto jen minimum prostoru což je opět neskutečná škoda, neboť s jedná už o několikátého zajímavého záporáka se zajímavým představitelem, který je jen povrchně využit pro potřeby narativu a nějaká větší mytologie postavy pro její výraznější dopad na příběh, či samotného diváka tu opět absentuje. Není to tak výrazné, jako v případě trestuhodného Malekitha v podání Christophera Ecclestona z Thor: Temný svět, přesto to zamrzí i tak. Co se týče samotného Benedicta Cumberbatche, s tím je to nakonec trochu potíž, neboť v některých momentech funguje parádně, v jiných ovšem vede postavu takovým směrem, na který nemá ani fyzicky ani herecky. V souhrnu se nejedná o prohru, jeho ztvárnění postavy je myslím si že důstojné v rámci možností, jistota, s jakou se ovšem v minulosti představovali jeho kolegové tam ovšem taková není.   
  
Má na to koneckonců i vliv fakt, že film tráví příliš velkou dobu v určitém vákuu, kde samotná otázka toho, co je v sázce se moc neřeší. Nevyniká díky tomu jak záporák, tak výsledné emocionální finále, kterému rozhodně nechybí nápad (v tomto ohledu film exceluje, neboť předvádí větší nápaditost, než posledních několik komiksovek dohromady), jeho napětí a emocionální angažovanost diváka je tak trochu podkopána faktem téměř nepřítomné gradace. Derrickson natočil film, který dává přednost dílčím gagům a působivým sekvencím na úkor koherence celého filmu. 

Vizuálně je navíc film sice sympaticky nápaditý a dokázal bych vypíchnout hned několik scén, které zanechaly hluboký dojem (například hry s časem v závěrečné konfrontaci), přesto není úroveň digitálních triků taková, jako by si film asi zasloužil. Hned v několika momentech působí nedotažené triky rušivě a trochu úsměvně. Michael Giacchino, který se postaral o hudební kompozici k filmu pak předvádí moderní standard, z jeho soundtracku by byl ovšem problém vypíchnout jeden vyloženě originální a nápaditý hudební motiv, který by dokázal fungovat sám od sebe bez návaznosti na film. Přesto nebo možná právě díky tomu jeho hudební složka bez problému zapadne do celého filmového univerza Marvelu.       


Co tedy říct o novém hrdinovi od Marvelu závěrem? Jako představovačka nového hráče v týmu působí Doctor Strange slušně, stejně jako poměrně zajímavým způsobem tento snímek otevírá otázku magie v rámci celého univerza, to jak to bude kombinovat v souvislosti s dalšími hrdiny je pak spíše otázkou budoucnosti než tohoto filmu. Scott Derrickson natočil ovšem originální a minimálně vizuálně nesmírně nápaditou podívanou, po které fanoušci komiksu skočí, ti ostatní se možná budou ale trochu ztrácet. Po příběhové stránce se navíc jedná o trochu nevyvážené a ne úplně přesvědčivé dostaveníčko bývalého neurochirurga se snahou vytřískat pro filmový vesmír Marvelu dalšího Iron Mana. To se úplně nepovedlo, nicméně Doctor Strange i přes své chyby obstál a v rámci možností funguje jako působivý doklad toho, jak moc je Marvel na koni oproti konkurenci. I když se totiž jedná o jednu ze slabších kapitol této komiksové ságy, pořád je kvalitativně na výši oproti konkurenci. A to by pro vás měl být pádný argument proto, proč dát Strangeovi v kině šanci.       
Scott Derrickson a jeho rozšiřování marvelovského univerza nejen o nového hrdinu, ale také o nové dimenze. Doctor Strange je vizuálně působivý a neskutečně nápaditý komiksový pokus, který všakve své příběhové stránce adaptuje a opakuje chyby předešlých marvelovek a přidává své vlastní. Ne vždy je to tak na 100% a ne vždy to úplně funguje ale ve výsledku se jedná o relativně slušnou podívanou, která byť patří k tomu horšímu, co Marvel za ty léta vyprodukoval, pořád to dává konkurenci na frak. Nový Iron Man se tu pro Avengers nezrodil, zajímavý hrdina jehož další kroky se vyplatí sledovat ovšem ano. 
25% Magie
25% Humor
25% Inception
25% Pokus o Iron Mana
Doctor Strange
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2016, 115 min

Režie: Scott Derrickson
Scénář: Scott Derrickson, C. Robert Cargill, Jon Spaihts
Kamera: Ben Davis
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Michael Stuhlbarg, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton, Benedict Wong, Amy Landecker, Scott Adkins, Daniel Eghan
Producenti: Kevin Feige
Střih: Wyatt Smith, Sabrina Plisco
Scénografie: Charles Wood
Kostýmy: Alexandra Byrne

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 27.10.2016 Falcon
Slovensko V kinech od: 03.11.2016 Saturn
USA V kinech od: 04.11.2016 Walt Disney US

http://www.csfd.cz/film/266804-doctor-strange/
http://www.imdb.com/title/tt1211837/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?