Přeskočit na hlavní obsah

Dívka ve vlaku | The Girl on the Train [65%]

Když se koncem roku 2014 podařilo Davidu Fincherovi adaptací mrazivého knižního thrilleru Zmizelá neskutečně zabodovat, objevilo se hned několik filmových a knižních projektů, které se na podobné vlně chtěli svézt. Jedním z nich je také populární bestseller Dívka ve vlaku, který se nyní v hvězdném podání dostává do kin jako celovečerní film. Přichází do kin další filmová událost nebo vás může tato adaptace nechat chladnými? 

Rachel (Emily Blunt) dojíždí každý den vlakovou soupravou do svojí práce v centru New Yorku. Po cestě potkává množství zajímavých lidí. Jejímu zájmu ovšem dominuje mladý pár na předměstí, který žije jen nedaleko jejího bývalého bydliště. Díky své divoké fantazii si muže s ženou idealizuje. Jejich na oko idylický vztah však končí v momentě, když jednoho rána vidí Rachel ženu s jiným mužem. Ten pravý šok přichází ale až vzápětí. Dívky ještě tentýž den beze stopy zmizí...

Musím se přiznat, že mě knižní předloha minula. Neminul mě humbuk, s jakým vstupovala na knižní trh, jen jsem se prostě k ní bohužel doteď nedostal. To by ovšem nemělo žádným způsobem degradovat film, neboť i ten by měl stát na vlastních nohou (i když skupinka vášnivých čtenářek o sedadlo vedle komentujících každý moment by asi nesouhlasila). Problém je, že film svojí kostrbatou výstavbou tak trochu tuhle myšlenku narušuje a je trochu problém si na podivné odkrývání příběhu  počátku zvyknout. Ono totiž vyprávění několika časových rovin a hledisek pohledu jde udělat i trochu přirozeněji než takto poněkud násilně. 

Film stojí především na trojici hlavních protagonistek, jejichž osudy se v příběhu propletly. A zatímco Emily Blunt v hlavní roli v rámci možností funguje, co se týče zbytku, tam se hraje na ono únosné minimum, které žádným zásadním způsobem nezaujme ale ani neurazí. Haley Bennett hraje to co zhruba v posledních dvou letech všude jinde, Rebecca Ferguson pak v rámci možností slušně sekunduje. Herecky tedy žádná sláva, i když se tvůrci a všichni zúčastnění snaží přesvědčit diváka o opaku. Zkrátka slušně odvedený žánr, nic víc, nic míň.

Tomu nahrává ostatně i samotný příběh, který tak nějak plyne, člověk absorbuje informace a sestavuje si ono vyprávění toho, co se vlastně stalo, jen aby ve výsledku víceméně zjistil, že ona předvídatelnost i tentokrát podrazila nohy zajímavému námětu. Musím ovšem přiznat, že jeden dva originální a opravdu překvapivé momenty snímek přeci jen měl. To je ale na necelé dvě hodiny docela málo, zvláště když se film ubírá k výraznému opakování motivů a prvků. 

To se odráží i ve vizuálním stylu. V některých ohledech docela zajímavá kamera Charlotte Bruus Christensen celkem trestuhodně ztroskotává na rádoby efektních momentech netradičního slow-motion, které působí nadmíru rušivě, zvláště v druhé půli filmu, kde je takových momentů hned několik. To jde ruku v ruce se slabší režií a střihem, který by trochu práce ještě snesl. Režisér Tate Taylor v některých částech filmu jako by ztratil dynamiku svého vlastního výtvoru, který v několika částech tak trochu stagnuje díky tomu.        


Dívka ve vlaku se tak moc snaží být další Zmizelou, až vlastně zapomíná, v čem tkví její nejsilnější stránka. Tate Taylor měl v rukou něco, co mělo potenciál být další jedinečnou podívanou, přesto to ve výsledku končí jako jen lehce nadprůměrná žánrovka, nad kterou se za pár týdnů zavře voda. Je to celkem škoda s přihlédnutím k potenciálu a talentu, který se této adaptaci propůjčil. Pokud patříte k fanouškům předlohy, asi nemá smysl vám návštěvu kina moc rozmlouvat. Vy ostatní, pokud čekáte jen slušnou žánrovou podívanou, směle dále. Čekáte-li ale další surový příběh, o kterém se bude ještě následující měsíce mluvit, čekáte marně.  

Knižní událost ve filmovém podání. Tate Taylor se tak moc snaží napodobit úspěch Zmizelé se špetkou možná až Padesáti odstínů šedi, kde zapomíná, o čem vlastně jeho dílko má být. Dívka ve vlaku je možná až příliš neoriginálně zpracovaný temný příběh se zajímavým potenciálem, který se nedaří příliš vytěžit. Promarněný talent a jedna tak maximálně nadprůměrná žánrovka, které k jedinečnosti a památnosti ještě docela dost chybí. 
25% Vlaky
25% Zmizelá
25% Alkohol
25% Vyšetřování
Dívka ve vlaku
(The Girl on the Train, Dievča vo vlaku)
Mysteriózní / Thriller
USA, 2016, 112 min

Režie: Tate Taylor
Předloha: Paula Hawkins (kniha)
Scénář: Erin Cressida Wilson
Kamera: Charlotte Bruus Christensen
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Haley Bennett, Justin Theroux, Luke Evans, Édgar Ramírez, Allison Janney, Lisa Kudrow, Laura Prepon, Marko Caka, Mauricio Ovalle
Producenti: Marc Platt, Jared LeBoff
Střih: Michael McCusker
Scénografie: Kevin Thompson
Kostýmy: Michelle Matland

Nevhodný mládeži do 15 let
Česko V kinech od: 06.10.2016 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 06.10.2016 Forum Film SK
USA V kinech od: 07.10.2016 Universal Pictures US

http://www.csfd.cz/film/416328-divka-ve-vlaku/
http://www.imdb.com/title/tt3631112/
http://www.thegirlonthetrainmovie.com/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?