Přeskočit na hlavní obsah

La La Land [80%]

Tento týden do kin vstoupil miláček loňských filmových festivalů v Americe a jeden z horkých kandidátů na Oscara za loňský rok, muzikál La La Land. V době psaní tohoto článku tento snímek navíc získal hned sedm Zlatých glóbů, což je rekordní počet, který zastínil předešlé rekrodmany Přelet nad kukaččím hnízdem a Půlnoční expres. Je onen humbuk kolem novinky režiséra Damiena Chazellea (debutoval necelými třemi lety se snímkem Whiplash) oprávněný?  


Sebastian (Ryan Gosling) je nepříliš úspěšným muzikantem. Jeho láska pro skomírající žánr jazz a jeho legendy bývá zpravidla nepochopena a tak je nucen hrát dokola ty samé písně, což jej ničí. Má totiž sen, že si otevře svůj vlastní klub, který bude ctít legendy a stane se svatostánkem jeho milovaného žánru. Mia (Emma Stone) má také sen. Několik let se pokouší prorazit coby herečka, nedostala se ovšem nikdy dále, než jen na druhé kolo konkurzu. Místo toho tak dělá v kavárně poblíž filmových studií, kde doufá ve svůj filmový debut jednoho dne. Jednoho dne však osud svede Sebastiana a Miu dohromady a jejich životy se změní.  


La La Land je jedinečný film, o tom není pochyb. Filmy jako je tenhle jednoduše nevznikají a v kinech je už jednoduše neuvidíte. Už možná proto je obdivuhodné, že se Damien Chazelle rozhodl renomé, které si vypracoval svým předešlým snímkem Whiplash,  využít právě k natočení zážitku tak trochu z jiné doby. I když se totiž místy jeho novinka drží při zemi a působí někdy možná až příliš natahovaně, nelze upřít filmu to, že se jedná o jeden z nejpůsobivějších filmů sezony a především neskutečnou dávku nostalgie a dobré nálady. 

Tahle muzikálová novinka totiž moc dobře ví, čím vlastně chce být a jde si za svým celé více jak dvě hodiny, které vám v kinech zabere. Její sympatičnost je postavena především na fungující chemii Gosling X Stone, kterou už dokázalo zužitkovat už několik filmů předtím. Jejich společné námluvy a následné společné momenty, stejně tak jako jejich taneční a pěvecká čísla ovšem dávají vzpomenout na velikány let dávno minulých. Oba jsou na tom pěvecky a tanečně slušně (navíc Ryan Gosling využívá své zkušenosti ze své skupiny Dead Man's Bones na jedničku) a když vezmete v potaz, že jim Chazelle s hudebním skladatelem Justinem Hurwitzem přichystali hned několik památných skladeb, není moc nad čím přemýšlet.  

I když tak snímek není ve všem úplně stoprocentní a hned v několika momentech působí zbytečně natahovaně či nastavovaně, je ve výsledku hodně sympatickým počinem, jehož samotná existence dává naděj do budoucna. Zážitek pro všechny věkové kategorie, který sice nedosahuje geniality muzikálových klasik, přesto se jedná o jeden z nejlepších (ne li vůbec ten nejlepší) muzikálů za dlouhé roky. Sympatické obsazení, skvělá hudba a neskutečně působivá vizuální stránka, která ve vás zanechá hluboké dojmy. Některé z vás dokonce dožene k slzám. Tohle je zkrátka film, který si nechcete nechat ujít, i když vaše krevní skupina muzikály zrovna nejsou. 
Damien Chazelle se i svým druhým snímkem zapisuje tučným písmem do historie. La La Land má sice své chyby a místy působí možná až zbytečně zdlouhavě a nastavovaně, přesto se ovšem jedná o neskutečně podmanivě natočený a zhudebněný muzikál, který nabízí hned několik památných hudebních čísel, sympatickou hlavní dvojici a především takovou dávku dobré nálady a pozitivní energie, jaká se v kinech už léta neobjevila.   
30% Klasický Hollywood
30% Město hvězd
20% Zábava pro všechny
20% Porce dobré nálady

La La Land
Komedie / Drama / Muzikál / Romantický
USA, 2016, 127 min
Režie: Damien Chazelle
Scénář: Damien Chazelle
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: Justin Hurwitz
Hrají: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Rosemarie DeWitt, Jason Fuchs, Sonoja Mizuno, Jessica Rothe, Candice Coke, Hemky Madera, Ana Flavia Gavlak, Callie Hernandez
Producenti: Gary Gilbert, Jordan Horowitz, Marc Platt, Fred Berger
Střih: Tom Cross
Scénografie: David Wasco
Kostýmy: Mary Zophres
Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 05.01.2017 Freeman Ent.
Slovensko V kinech od: 29.12.2016 Forum Film SK
USA V kinech od: 16.12.2016 Lionsgate US
http://www.csfd.cz/film/390439-la-la-land/
http://www.imdb.com/title/tt3783958/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?