Přeskočit na hlavní obsah

Poslední král | Birkebeinerne [60%]

Z filmového severu k nám do kin většinou proudí poctivé osobní dramata a hutné atmosferické thrillery. Historické látky nejsou zrovna obvyklé, čehož se snaží využít snímek Poslední král o příběhu zrady norského krále a boje o zachování království napříč dánské agresi. Stojí tahle podívaná za návštěvu kina, nebo jí můžete s ledovým klidem přejít?
Torstein (Kristofer Hivju) a Skjervald (Jakob Oftebro) jsou věrní vojáci krále, kterým byl svěřen nelehký úkol. Jejich král potají zplodil syna, který se jednoho dne má stát norským králem, a oni jej mají za každou cenu ochránit. Když jej ovšem přesunují na bezpečné místo, je král ve svém sídle otráven a na jeho místo se dere jeden z jeho bývalých důvěrníků. Ten ovšem ještě netuší, že daleko v horách pomalu roste právoplatný následník trůnu. Když to zjistí, rozhodne se potají vyslat za pomoci dánského vladaře jednotku elitních vojáků aby chlapce našli a společně s jeho doprovodem popravili...

Poslední král je poměrně zajímavou podívanou, byť má hned několik chyb, které jí zabraňují stát se něčím víc, než jen v rámci možností slušnou historickou záležitostí. Režírující Nils Gaup se totiž možná až příliš snaží vyměnit psychologickou propracovanost a hutný příběh za přiblížení se zahraničním produkcím. Díky tomu se ale příběh ne vždy daří udržet v nastavených kolejích a některé momenty by zasloužily trochu lepší zpracování. Film totiž v jejich důsledku působí místy možná až příliš naivně, nuceně a nejednotně. 

Gaup se navíc snaží možná až zbytečně moc z filmu udělat "cool" podívanou i v momentech, kdy to není díky samotným exteriérům třeba. Kamera Petera Mokrosinskiho zvládá působivě využít severské exteriéry i interiéry, přesto ovšem v několika momentech působí právě díky snaze o něco jiného možná až trochu lehkovážně s náznakem lacinosti. Trochu více času v rámci příprav si možná zasloužily i samotné akční scény, které díky své choreografii nejsou zrovna výhrou.  


Herecky je pak film značně limitován tím, co mu jeho ne úplně vypilovaný scénář dovolí. Naštěstí ovšem film v mnoha momentech zachraňuje poctivá atmosféra, která poměrně slušně nastavuje prostředí pro skutečný příběh z norských dějin. Pokud tedy patří historické látky do vaší krevní skupiny, nemá smysl vám návštěvu Posledního krále v kině rozmlouvat. Nils Gaup natočil v rámci možností slušnou podívanou, která si své místo na slunci i přes své chyby zaslouží. Ne vždy sice tenhle film funguje úplně bez problému, přesto ona hodina a třičtvrtě ve společnosti norských dějin uteče překvapivě rychle. Jako bonus k tomu dostanete videopozvánku na norské horské hřebeny a lekci historického carvingu.  
Záchrana norského království na hřebenech hor. Nils Gaup natočil poměrně slušnou historickou podívanou, kterou možná trošku zbytečně táhne k průměru snaha přiblížit se zaoceánským produkcím, nicméně na druhé straně zachraňuje sympatická severská atmosféra a exteriéry. Pro fanoušky historických podívaných rozhodně dobrá volba, ostatně i pro všechny, kteří si chtějí dát výpravu do norské historie. 
30% Klasický Hollywood
30% Město hvězd
20% Zábava pro všechny
20% Porce dobré nálady
Poslední král
(Birkebeinerne, The Last King, Posledný kráľ)
Akční / Dobrodružný / Drama / Životopisný
Norsko, 2016, 100 min

Režie: Nils Gaup
Scénář: Ravn Lanesskog
Kamera: Peter Mokrosinski
Hudba: Gaute Storaas
Hrají: Jakob Oftebro, Kristofer Hivju, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr, Thea Sofie Loch Næss, Benjamin Helstad, Stig Henrik Hoff, Jeppe Beck Laursen, Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark, Adam Nemet, Torkel Dommersnes Soldal, Ane Ulimoen Øverli, Bjørn Sundquist, Åsmund Brede Eike
Producenti: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
Scénografie: Karl Júlíusson

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 19.01.2017 Film Europe
Slovensko V kinech od: 26.01.2017 Film Europe
Norsko V kinech od: 12.02.2016 Nordisk Film Nor.

http://www.csfd.cz/film/399714-posledni-kral/
http://www.imdb.com/title/tt4738360/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?