Přeskočit na hlavní obsah

Spojenci | Allied [55%]


Robert Zemeckis patří mezi ty nejvíce zavedená jména v současném Hollywoodu. Za svoji kariéru stačil natočit nespočet skvělých filmů, které se zapsali do srdcí filmových fanoušků. V kinech byl naposledy před necelým rokem a půl s filmem Muž na laně, nyní se však vrací s válečným dramatem Spojenci, ve kterém se v hlavních rolích představí Brad Pitt a Marion Cotillard. Vyplatí se na tuhle podívanou vyrazit do kina? 


Během svých misí za druhé světové války se Kanaďan Max Vatan (Brad Pitt) dostane až do Casablancy, kde má za pomoci svého spojence spáchat atentát na nacistické vedení v regionu. Oním spojencem je francouzská revolucionářka Marianne (Marion Cotillard), která sem byla přesunuta poté, co její hnutí odboje bylo rozprášeno nacistickými vojsky. Atentát proběhne na výbornou a oba ze složité situace vyváznou živí. Díky sílícímu poutu mezi nimi se rozhodnou se společně usadit ve válkou zmítané Británii, kde však vyjdou na povrch po nějakém čase nové informace... 

Zemeckis už několikrát přesvědčil o tom, že je schopný nastolit parádní atmosféru pro své příběhy, v rámci které pak poctivě buduje svá dramata. V případě filmu Spojenci jako by si však vybral slabší chvíli. Ano, prostředí vypadá řemeslně dobře (až na některé pozadí, které působí docela výrazně digitálně) a kostýmy jsou na špičkové úrovni (přeci jen si vysloužily i nominaci na Oscara), přesto však nějaký dopad na koncového diváka je téměř nulový. Ona rádoby tísnivá atmosféra nacisty utlačovaného města v Maroku ani ono odloučení od světa doprovázené nacistickým bombardováním na území britských ostrovů se zkrátka nedostavuje. 

Podstatně větším problémem je ale fakt, že filmu se nedaří příliš gradovat vlastní příběh takovým stylem, aby to diváka více méně zaujalo. Spíše než aby budoval nějaký vzájemný vztah ústřední dvojice a na něm poté stavěl své zvraty, prezentuje jejich vzájemný vztah spíše formou faktů, kde největší dopad na samotný příběh mají jedna dvě dílčí scény, což je na dvouhodinový film zatraceně málo. Zbytek času děj jakoby plul bez sebevětší snahy. 

Herecky je pak tahle novinka poměrně slušná, především pak co se týče hlavní dvojice, byť jsem se nemohl zbavit podivného pocitu z Brada Pitta v některých scénách (možná digitální retuš, možná jen blbě nalíčený obličej herce). Marion Cotillard předvádí svůj standard, potěší ovšem v menších rolích Jared Harris a Simon McBurney. Žádnou revoluci nebo výrazněji památné výkony ovšem od filmu nečekejte. To se ostatně dá říci i celé příběhové stránce filmu, jejíž zpracování a odvyprávění jí rozhodne nepomáhá. 
Řemeslně se pak jedná o víceméně standard bez výraznějších momentů, které by se zapsaly do paměti (až na již zmíněná digitální pozadí). Hudebně se Alan Silvestri snaží, přesto ve filmu jeho hudební doprovod nemá moc práce, neboť nemá moc co doprovázet. Atmosféra je téměř nulová a příběh nezvládá příliš zaujmout aby mu hudební kulisa dodala tu správnou hloubku. Spojenci totiž působí značně nedotaženým dojmem, kde minimálně po obsahové stránce by zasloužili daleko více píle. 

Spojenci jsou tak docela nevýrazným a poměrně nezajímavým pokusem o válečné (částečně romantické) drama, které spoléhalo na výrazná jména v obsazení a za kamerou, avšak spíše než další filmovou událostí jsou snímkem, po kterém za pár měsíců nikdo ani neštěkne. Absence čehokoliv zajímavého nebo originálního tomuto výsledku příliš nenapomáhá. Tohle se zkrátka moc nepovedlo i přes množství talentu, se kterým film pracuje.  
Robert Zemeckis natočil po všech ohledech průměrnou a ničím nezajímavou podívanou, která i přes poměrně slušné řemeslné zpracování (byť i to má své nedostatky) nenabízí nic, co by si zasloužilo doporučení. Mrzce odvyprávěný příběh bez atmosféry, který je navíc na ploše dvou hodin zdlouhavý a nudný. Dějové zvraty díky tomu vyznívají tak trochu do prázdna. 
40% Nacisti
40% Romance
20% Špionáž

Spojenci
(Allied, Five Seconds of Silence)
Akční / Drama / Romantický / Thriller / Válečný
Velká Británie / USA, 2016, 124 min

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: Steven Knight
Kamera: Don Burgess
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Lizzy Caplan, Matthew Goode, Charlotte Hope, Raffey Cassidy, Lasco Atkins, Marion Bailey, Christian Rubeck, Daniel Betts, Miroslav Zaruba, Lukas Johne, Simon McBurney, August Diehl
Producenti: Graham King, Robert Zemeckis, Steve Starkey
Střih: Jeremiah O'Driscoll, Mick Audsley
Scénografie: Gary Freeman
Kostýmy: Joanna Johnston

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 26.01.2017 CinemArt CZ
Slovensko V kinech od: 26.01.2017 CinemArt SK
USA V kinech od: 23.11.2016 Paramount Pictures
Velká Británie V kinech od: 25.11.2016 Paramount Pictures

http://www.csfd.cz/film/418588-spojenci/
http://www.imdb.com/title/tt3640424/
http://www.alliedmovie.com/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?