Přeskočit na hlavní obsah

Král Artuš: Legenda o meči | King Arthur: Legend of the Sword [75%]

Příběh o Králi Artušovi je jedním z nejznámějších co je. Je to už ale docela dlouho, co jsme se dočkali nějakého filmového zpracování téhle legendy. To se ovšem rozhodli změnit u Warner Bros. a skrze režiséra Guye Ritchieho přináší do kin novou a poněkud odvážnou vizi pro tenhle legendární příběh. A když už se ve filmu Král Artuš: Legenda o meči jede nanovo, tak tedy pořádně od podlahy. Jedno se totiž o tomhle filmu dá říct poměrně bez problému. Podobný film tomu, co se do českých a slovenských kin dostalo tenhle čtvrtek, byste v kinodistribuci hledali jen stěží. 



Artuš (Charlie Hunnam) byl před lety nalezenec, kterého se ujaly prostitutky z jednoho Londýnského bordelu. Postupem času se ovšem vypracoval v jednu z nejvýraznějších figurek londýnského podsvětí. To vše se ovšem mění v momentě, kdy napadne vikingskou výpravu, která je pod ochranou krále Vortigerna (Jude Law). Je donucen k útěku, během kterého je polapen a donucen ke zkoušce, kterou musí provést každý v jeho věku. Před nějakou dobou totiž vyschlo jezero, které odhalilo bájný meč Excalibur zaražený ve skále. A s ním je spojeno proroctví...  

Guy Ritchie se proslavil především svými gangsterkami z Británie, na které později navázal trochu svéráznou adaptací Sherlocka Holmese a před dvěma lety seriálovou adaptací a poměrně zábavnou špionážní dobovkou Krycí jméno U.N.C.L.E. Jeho novinka ale jakoby i přes svůj historicko/fantasy charakter dokončila kruh a půjčuje si hodně z Ritchieho začátků.A to je zatraceně dobře, protože i právě díky tomu je Král Artuš: Legenda o meči hodně osobitou podívanou, která nabízí něco zkrátka jiného, než kterýkoliv jiný film. 

Ritchie se totiž ve své novince rozhodl odpoutat podobným stylem od zdrojového materiálu, jako tomu udělal i ve své vizi pro Sherlocka Holmese. Dokáži si sice docela jasně představit, že se najde hodně diváků, kterým tenhle přístup nesedne, tomu komu ovšem tohle nesmírně přepálené a cílevědomé béčkové fantasy přijde k duhu, má před sebou jízdu, jaká mu na dlouho uvízne v paměti. Ritchie má totiž pro svůj film docela jasnou představu, za kterou si jde se záviděníhodnou cílevědomostí. Střídá hned několik poloh filmu, klasické fantasy, temné fantasy a také historická gangsterka v původním Londýně, to vše naleznete v téhle dvouhodince. A každá z těchto částí je prezentována s vervou a rukopisem, který je pro Ritchieho vcelku typický. 

Dle mého názoru ovšem film bude publikum trochu polarizovat. To co totiž v kinech tento týden startuje, je skrz na skrz čistokrevné béčko, které svoji předlohu nebere tak úplně vážně a snaží se naservírovat fantasy/akční film s dostatkem humoru, nadsázky a se sympatickými postavami. Kdokoliv od téhle podívané čeká serioznější a klasičtější fantasy, bude přinejmenším zklamán 

Král Artuš: Legenda o meči na to ovšem nebere úplně ohled a jde si bez problémů za svým. K mému překvapení nabízí ale hned několik dalších věcí, ne jen v rámci pojetí a béčkového přístupu s nadsázkou k legendární látce, kterými si získá věrné diváky. Musím se například přiznat, že jsem úplně nevěřil Charlie Hunnamovi, že zvládne utáhnout celý film podobného charakteru na svých bedrech. V tomhle ohledu přiznávám ovšem svoji chybu, Hunnam je v titulní roli v tomto pojetí skvělý a charisma má ve výsledku na rozdávání (byť jsem o tomto z trailerů úplně přesvědčen nebyl). Podobně výrazný je i zbytek obsazení, kde si zaslouží vypíchnout minimálně Aidan Gillen nebo také démonický Jude Law. Škoda jen v tomhle ohledu, že v závěrečné konfrontaci jde jeho herecký projev trochu stranou. 

To co je pro film ovšem největší devízou v mém pohledu je fakt, že se film zase jednou nebojí operovat s výrazným hudebním doprovodem, který tak trochu boří konvence posledních let. Daniel Pemberton totiž v rámci filmu servíruje divákům hned několik velice rozdílných a výrazných hudebních motivů, kterým se film nebojí dát více prostoru, než by možná u jiných podobných produkcí bylo zdrávo. Tady to ovšem klaplo na jedničku a ten zážitek ze sledování nejen akčních sekvencí podbarvených takto výraznou hudbou je zase pro jednou hodně památná záležitost. 

Abych tu ale nepěl jen chválu. I když totiž budete patřit do té skupiny diváků, kterým film sedne do noty, Král Artuš: Legenda o meči má i tak několik nedostatků, které se těžko přechází bez povšimnutí. Vyjma zmíněné finální konfrontace, která patří asi k nejslabším částem filmu, je to především triková stránka. Jistě film vypadá velkolepě, přesto jsou digitální triky místy možná až příliš umělé na to, aby si je člověk naplno užíval. Menší problém je i co se týče příběhové stránky, kdy závěrečné využití deus ex machina je trochu moc mimo.

Film navíc nemá úplně nejlepší začátek, ve kterém je potřeba si trochu zvyknout na způsob, jakým s divákem novinka Guye Ritchieho komunikuje. Mluvím tím teď především o momentu, kdy se Artuš vydává na svoji pouť a film bez pardonu do téhle scény zasekne svoje titulky a spustí svůj výrazný hudební podklad. Možná právě ale díky téhle počáteční těžké přístupnosti se vám film pomalu zadere pod kůži a už nevyleze. Tohle prostě má šmrnc, tempo i nápad.

Král Artuš: Legenda o meči je v mnohém osobitá a podivná podívaná, která si dovedu představit že značné části publika nebude po chuti. U tohoto filmu totiž možná více než kdekoliv jinde záleží na tom, s jakými očekáváními na film jdete. Pokud ovšem znáte tvorbu Guye Ritchieho z dřívějších let, máte zhruba představu o tom, co se na vás chystá. Akční, zábavné a humorné "béčko" s výpravou a zpracováním za 170 mega, které se nebojí brát věci po svém a nebrat se tak úplně vážně. Jistě, nějaké nedostatky tam jsou, ve výsledku je to ale památná a rozhodně dobře využitá dvouhodinka v kině, která vám v paměti zůstane díky výraznému zpracování a pojetí ještě dlouhou dobu. Ať už ji milujete nebo nenávidíte.              
    
Legendy z kriminálního podsvětí stereoidech. Guy Ritchie natočil osobité pojetí artušovské legendy, které se nebojí s nadsázkou a humorem brát věci tak trochu po svém. Akční fantasy, gangsterka v historickém hávu a především čistokrevná záležitost vykazující jasný Ritchieho rukopis. Charlie Hunnam je v titulní roli skvělý, zbytek mu zdatně sekunduje. Navíc po dlouhé době nesmírně výrazný hudební doprovod, který se vám zadere do ušních bubínků s takovou vervou, že si film budete ještě dlouhou dobu pamatovat i přes trochu slabší triky a pár menších dějových přehmatů. Jen od téhle podívané proboha nečekejte seriozní fantasy.  
20% Gangsterka z historického Londýna 
30% Fantasy
30% Guy Ritchie
10% Legenda
10% Magie
Král Artuš: Legenda o meči
(King Arthur: Legend of the Sword, Kráľ Artuš: Legenda o meči)
Akční / Dobrodružný / Drama / Fantasy
Velká Británie / Austrálie / USA, 2017, 126 min

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Joby Harold, Guy Ritchie, Lionel Wigram
Kamera: John Mathieson
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Charlie Hunnam, Jude Law, Àstrid Bergès-Frisbey, Djimon Hounsou, Eric Bana, Annabelle Wallis, Hermione Corfield, Katie McGrath, David Beckham, Mikael Persbrandt, Freddie Fox, Neil Maskell, Peter Guinness, Poppy Delevingne, Kalle Hennie, Aidan Gillen, Peter Ferdinando, Mark Haldor, Miroslav Zaruba, Attila G. Kerekes, Tom Wu, Claira Watson Parr, Clem So, Eline Powell
Producenti: Tory Tunnell, Lionel Wigram, Guy Ritchie, Joby Harold, Akiva Goldsman, David Dobkin
Střih: James Herbert
Scénografie: Gemma Jackson
Masky: Christine Blundell
Kostýmy: Annie Symons

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 11.05.2017 Vertical Ent.
Slovensko V kinech od: 11.05.2017 Continental
Austrálie V kinech od: 11.05.2017 Roadshow Films
USA V kinech od: 12.05.2017 Warner Bros. US
Velká Británie V kinech od: 12.05.2017 Warner Bros. UK

http://www.csfd.cz/film/371615-kral-artus-legenda-o-meci/
http://www.imdb.com/title/tt3496992/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?