Přeskočit na hlavní obsah

Strážci Galaxie Vol. 2 | Guardians of the Galaxy Vol. 2 [80%]


Letošní rok na nás čekají tři další zářezy do filmového univerza Marvelu. První z nich, pokračování oblíbených Strážců Galaxie, vstoupilo ve čtvrtek do českých a slovenských kin. Podařilo se Jamesi Gunnovi i napodruhé přivést do kin tak trochu jinou podívanou v rámci komiksových filmů a podařilo se tak prolomit Marvelu prokletí druhých dílů (s výjimkou Captain America: Návrat prvního Avengera)

Peter (Chris Pratt) a jeho tým se po zachránění celé galaxie přesunuli k plnění menších úkolů pro různé civilizace ve známém vesmíru. Co však Star-Lord nepřestal řešit, je otázka svého původu, nad kterým stále visí velký otazník. Na ten ale již brzy najde odpověď. Z další bezvýchodné situace, kdy už to vypadá, že to Strážci Galaxie mají spočítané, se zjeví nečekaná pomoc. Tou je bytost známá jako Ego (Kurt Russell), která jak brzy Peter zjistí, není jen náhodným kolemjdoucím... 

Druhým Strážcům Galaxie patří předně potlesk za to, že se jim podařilo překročit stín pokračování v rámci MCU. Byť totiž mám k filmu výhrady, bezesporu se jedná o druhý nejlepší druhý díl, jaký Marvel zatím v rámci své filmového vesmíru nabídl (s výjimkou zmíněného Captain America: Návrat prvního Avengera). James Gunn totiž namísto toho, aby se vydal klasickou cestou pokračování, tedy větší, explozivnější a temnější, rozhodl se ve dvojce dát spíše prostor tomu, co si fanoušci oblíbili na prvním díle. Dalo by se v tomto sice polemizovat s tím, že se skupina nikam moc neposune a napodruhé tak trochu přešlapuje na místě (vzhledem k tomu, že film spíše prohlubuje pozadí jednotlivých postav), na druhou stranu ovšem zbytečně nepředvádí dalšího velkolepého však zapomenutelného záporáka, spíše několik dílčích, jejichž role v rámci příběhu je předem daná. 

  
Na filmu je ale naštěstí zatraceně vidět to, že Gunn dostal možná snad ještě volnější ruku, než posledně. Díky tomu, že filmu díky absenci nějakého velkolepého konfliktu chybí ona osudovost a temnost, je daleko více prostoru pro nadsázku, humor, hravost a postavy samotné. Když pak přijdou emocionálnější scény, jejich dopad je možná ještě o to větší právě díky tomu, že na nich film neparazituje celou dobu. I přesto, že je tak film v podstatě nejvíce komediálně pojatou komiksovkou od Marvelu (o tento titul se dělí s Ant-Manem), je zároveň také jednou z nejvíce emocionálních, neboť se Gunn a spol nebojí udělat to, co se zatím v MCU moc nenosí. 

Potěší nicméně také samotné zpracování, které i tentokrát nabízí značně originální přístup, jenž si zvláště v čím dál tím větší záplavě komiksových filmů zaslouží pochvalu. Druzí strážci se totiž nebojí využívat barvičky ještě o úroveň dvě více, než předchůdce a tak se naplno pouští do neskutečně barevného a rozmanitého vesmíru, jehož hranice filmový vesmír Marvelu teprvě začíná objevovat. Svoji rozmáchlostí a působivostí se tak vyrovná i daleko slavnějším space operám a působí jako velice příjemně zajímavý kontrast k moderním komiksovým dobrodružstvím, které jakoby se bály přivést něco jiného a nového. Tady se sice jede podle mantinelů vymezených jedničkou, James Gunn se ale na nich nebojí stavět daleko detailnější a komplexnější pohled na svět, ve kterém jeho hrdinové existují.   

Body k dobru sbírají Strážci Galaxie Vol. 2 také novými přírůstky a způsobem, jakým je k nim přistupováno. Sylvester Stallone a jeho parta dávají skvělý příslib do budoucna (rozhodne-li se k nim Marvel vrátit v třetím díle), Elizabeth Debicki a její správně ulítlá pomstychtivá Ayesha pak poskytuje zajímavý protiklad k hlavnímu záporákovi celého filmu. I ono pomrknutí na postavu Adama Warlocka potěší, především pak komiksové fanoušky. V tomhle ohledu jsou druzí strážci vším možný, především pak ale nesmírnou fanouškovskou službou. Ve filmu není jediný vyloženě hluchý moment a comic relief v podobě Baby Groota funguje na výbornou (včetně naprosto perfektní scény v rámci titulků). 

Pochválit si ovšem zaslouží také práce s hudbou, kde kromě opět skvěle atmosferické hudební kulisy z pera Tylera Batese, se film opět opírá hned o několik hitovek let minulých, které našly svoji cestu do filmu skrze Walkman hlavního hrdiny. Pomyslnou třešinkou na dortu jsou pak Fleetwood Mac a jejich skladba The Chain z marketingové kampaně filmu, která si našla cestu až do jedné z finálních konfrontací filmu.   

Byť se tak nejedná o nejlepší komiksový film posledních let, jsou Strážci Galaxie Vol. 2 přesně tím, co byla jednička před pár lety. Osobitá, nápaditá, hravá a nesmírně zábavná podívaná, která svojí barvitostí, různorodostí a nápadem působí nejen jako parádní alternativa k vážnějším komiksovým dobrodružstvím jiných hrdinů, ale také jako skvělá komiksovka sama o sobě. Pokud jste si tuhle partičku užili před třemi lety užili napoprvé, tady rozhodně neprohloupíte. Star-Lord, Gamora, Rocket, Drax i Groot jsou zpět a v plné síle. A já se nebojím jim v hodnocení trochu nadržovat. Za tuhle zábavnou dvouhodinovku si to totiž zaslouží. 

PS: Tentokrát budete tuplem chtít zůstat do konce titulků, jelikož namísto jedné nebo dvou potitulkových scén jich na vás tentokrát čeká hned pět a k tomu několik velice příjemných drobností v rámci samotných titulků, které si podobně jako samotný film krade The Hoff tak trochu pro sebe
    
James Gunn a Strážci Galaxie podruhé. Namísto velkolepější, temnější a výbušnější podívané servírují Gunn a spol rozmáchlejší fanouškovskou službu, která si moc dobře uvědomuje, kde vězí síla téhle značky. Namísto velkolepého záporáka (i když...) se věnuje spíše svým postavám a jejich příběhům. Baví ovšem stejně dobře, ne-li s větší vervou jako posledně. Svoji ochotou posunovat hranice moderních komiksovek trochu jiným směrem, než jiné vybledlé a mnohdy depresivní komiksovky, si ovšem vaši pozornost bezesporu zaslouží. Strážci Galaxie Vol. 2 jsou zkrátka zábavou pro zasvěcené, která projednou postavila budování většího vesmíru na druhou kolej a zaměřila se na své postavy a především bavení fanoušků, které které neustane od prvních tanečních krůčků Baby Groota až po The Hoffa. 
25% Space opera 
25% Bunch of a*holes
50% Strážci galaxie Reloaded
Strážci Galaxie Vol. 2
(Guardians of the Galaxy Vol. 2, Strážcovia Galaxie 2)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2017, 136 min

Režie: James Gunn
Scénář: James Gunn
Kamera: Henry Braham
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Kurt Russell, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan, Sean Gunn, Sylvester Stallone, Evan Jones, Stephen Blackehart, Steve Agee, Tommy Flanagan, Rhoda Griffis, Hilty Bowen, Aramis Knight, Elizabeth Ludlow, Gregg Henry, Stan Lee, Ving Rhames, Michael Rosenbaum, Michelle Yeoh, David Hasselhoff, Seth Green, Miley Cyrus, Rob Zombie
Producenti: Kevin Feige
Střih: Fred Raskin, Craig Wood
Scénografie: Scott Chambliss
Kostýmy: Judianna Makovsky

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 04.05.2017 Falcon
Slovensko V kinech od: 04.05.2017 Saturn
USA V kinech od: 05.05.2017 Walt Disney US

http://www.csfd.cz/film/380161-strazci-galaxie-vol-2/
http://www.imdb.com/title/tt3896198/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?