Přeskočit na hlavní obsah

Nocturama [50%]

Francouzské filmy se k nám do kinodistribuce dostávají poměrně často. Většinou se ovšem jedná o komedie či umělecké počiny. Novinka Bertranda Bonella Nocturama patří do té druhé kategorie. Festivalový film, který rozebírá poměrně aktuální tématiku odstartoval ve vybraných kinech v rámci programu společnosti Film Europe 27. dubna. Vyplatí se na něj zajít?
Skupina mladistvých v současné Francii je již otrávena životem v současné společnosti a sdílí odhodlání pro to podniknout změnu. V rozhodující den jejich jednotlivé cesty vedou napříč Paříží s jedním společným cílem, obchodním centrem ve středu hlavního města. Všichni totiž plánují teroristický útok, který má nastartovat onu kýženou změnu...


Tahle tématika se zvláště v současné situaci zkrátka neokouká. Byť totiž snímek začal vznikat před událostmi z listopadu 2015, které otřásli nejen Francií ale i celým světem, je právě díky těmto bombovým útokům relevantnější, než kdy předtím, byť tedy Bertrand Bonello nedává do popředí náboženské fanatiky a jeho hrdiny je spíše zhrzená a otrávená mládež. A i když se se svými útoky snaží skupina mladistvých udělat spíše gesto, než zabít co nejvíce civilistů, jejich záměr je možná až příliš povědomý pro komfortní sledování téhle novinky.

Nocturama tak otevírá určitou sondu do života mladých lidí, kteří jsou odhodláni vykonat teroristický útok na základě nějaké své agendy a přesvědčení. Díky zpracování, které film volí a netradičnímu rozjezdu, který divákovi nabízí, působí film jako velice zajímavá výpověď k aktuálnímu a z téhle roviny neokoukanému tématu. Film v tomhle ohledu hodně benefituje z velice dobré práce s kamerou, která především v druhé půli patří k tomu nejlepšímu, co film nabídne.

S tím ale souvisí hlavní problém téhle novinky. Za tím vším pozlátkem, rebelií a velkými gesty je totiž v jádru docela dost prázdný snímek. Bonello se svojí novinkou otevírá zajímavé téma a nastoluje otázky o samotných teroristických činech, jejich pachatelích i dospívání v současné společnosti, na nic z toho ale nenalézá odpovědi. Film jakoby ani tyto odpovědi nezajímaly. Nocturama nabízí ve výsledku díky tomu působivě natočený pohled do zákulisí děsivých činů, který kromě dílčích momentů působí spíše jako póza, než cokoliv jiného. A to je dvojitá škoda, když film operuje se stále přítomnou hrozbou terorizmu blízko vlastního domova z rukou těch nejnepravděpodobnějších lidí.          


Výsledkem je tak naneštěstí zajímavý nápad, jehož realizace mu suverénně podráží nohy. Slušná audovizuální stránka, především práce s kamerou, nezachrání jinak podivný a nicneříkající zmatený film, který nedokázal vytěžit poměrně originální námět. Povrchní a nevyrovnaný snímek možná někomu právě svojí formou a odmítnutím nějakého hlubšího pohledu bude sedět, za mě se ovšem jedná o vzorový příklad filmu, kde je forma na úkor obsahu. 

    
Nocturama je na jedné straně poměrně zajímavou a slušně zpracovanou sondou do klíčového dne rebelující mládeže s velice aktuálním tématem, která však působí v jádru prázdně, zmatečně a tak trochu o ničem.
40% Mládežnická rebélie
40% Terorismus
20% Náctileté drama a romance
Nocturama
Thriller
Francie / Německo / Belgie, 2016, 130 min

Režie: Bertrand Bonello
Scénář: Bertrand Bonello
Kamera: Léo Hinstin
Hudba: Bertrand Bonello
Hrají: Vincent Rottiers, Finnegan Oldfield, Luis Rego, Manal Issa, Laure Valentinelli, Hamza Mezziani, Rabah Nait Oufella, Eric Herson-Macarel, Adèle Haenel, Ilias Le Doré
Producenti: Edouard Weil, Alice Girard
Zvuk: Nicolas Cantin
Scénografie: Katia Wyszkop

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 27.04.2017 Film Europe
Slovensko V kinech od: 23.03.2017 Film Europe
Francie V kinech od: 31.08.2016 Wild Bunch Distribution

http://www.csfd.cz/film/57290-nocturama/
http://www.imdb.com/title/tt4795546/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?