Přeskočit na hlavní obsah

Smrtihlav | HHhH [65%]

Není tomu tak dlouho, co se v kinech objevila koprodukční podívaná s názvem Anthropoid, která se věnovala stejnojmenné operaci během druhé světové války, během níž byl spáchán atentát na Reinharda Heydricha. Před pár dny uběhlo výročí 75 let od toho historického momentu, který se stal jednou z klíčových událostí druhé světové války. Nyní se k nám do kin dostává film Smrtihlav, který poskytuje divákům trochu jiný úhel pohledu na celou situaci a Heydricha samotného… 

Zostuzený důstojník německého námořnictva Reinhard Heydrich (Jason Clarke) našel své vykoupení ve službě NSDAP a v rámci jednotek SS a nacistické informační služby zahájil svůj kariérní vzestup, který jej katapultoval až do role říšského protektora v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava. Zatímco aplikoval své politické přesvědčení na obyvatele naší země, ve exilu se začaly spřádat plány na operaci Anthropoid, která měla za úkol jediné. Odstranit Heydricha. 

Oněch podobností s nedávným Anthropoidem je v případě tohoto filmu hned několik. Přesto oba filmy přistupují k samotné látce trochu jiným stylem a především z trochu jiného pohledu. Zatímco v případě zmíněného filmu se celá pozornost ubírala na samotné atentátníky a jejich osud, zde je divákům předkládána podstatně více odvyprávěná sonda do samotného okamžiku a jeho aktérů. Film se tak příliš nepouští do jednotlivých detailů a obětuje část svojí historické přesnosti pro větší atmosféričnost a příběhovost celého momentu.

Je to trochu riskantní krok neboť díky tomu může film může působit trochu nesourodě a roztěkaně, především pak díky odlišnosti jednotlivých momentů zaměřujících se na Reinharda a později pak na samotné atentátníky, přesto v mnoha ohledech je Smrtihlav odvyprávěn podstatně lépe, než třeba právě Anthropoid. Jistě, pro krajánky jsou i zde určité momenty, kdy máte chuť si ukousat půlku hlavy, herci se ovšem naštěstí tentokrát nesnaží parodovat česko-anglický přízvuk, takže jediné co trochu trhá uši je výslovnost jmen. S tím se ale člověk musí tak nějak smířit v případě zahraničních produkcí (naopak hromadný zpěv státní hymny byl docela příjemným překvapením).

Naopak trochu škoda je fakt, že film hned v několika momentech tak trochu ztrácí onu atmosféru příjemné historické výpravy do tehdejší doby, když pro mě trochu nesmyslně se některé akční scény mění v moderně pojatý akční film, kde postavy střílí z pistolí obouruč a přestřelky při přepadeních působí jako z moderního filmu spíše než dobově. Navíc závěrečná část věnující se samotným atentátníkům je o poznání slabší, než první dejme tomu dvě třetiny filmu, které střídají jak atentátníky, tak jejich cíl. 

Vizuálně se pak jedná o poměrně sympatickou podívanou. Působivá kamera dokáže dodat poměrně zajímavý náboj hned několika momentům, hudba Guillaume Roussela pak slušně podbarvuje některé momenty, které pak kvalitativně výrazně přesahují zbytek filmu. Nejlepší je totiž Smrtihlav v momentech, kdy se věnuje titulnímu muži, kterého zajímavě ztvárnil Jason Clarke. Jistě, je zde patrný trochu autorský přístup k příběhu tohoto nacisty, nicméně film by si klidně zasloužil i více této postavy. 


Nečekejte od Smrtihlava historicky věrnou podívanou, která znázorňuje atentát na říšského protektora tak, jak byl vykonán. To co na vás v kinech čeká je filmový portrét Heydricha, který se pomalu promění ve film o československých atentátnících, kteří se zapsali do dějin. film má své chyby, přesto se jedná o poměrně zajímavou podívanou, která se vedle Anthropoidu a československého Atentátu rozhodně neztratí.   
    
Další filmové zpracování jednoho z nejdůležitějších historických momentů, které se udályc na našem území. Na rozdíl od Anthropoidu se film věnuje samotnému příběhu jednotlivých aktérů atentátu včetně samotného říšksého protektora v podání slušného Jasona Clarkea. Sice trochu méně historicky věrné avšak slušně natočené a odvyprávěné. Vedle Anthropoidu a Atentátu se tahle dobovka rozhodně neztratí.   
50% Operace anthropoid 
50% Vzestup a pád Heydricha
Smrtihlav
(HHhH, The Man with the Iron Heart, Heydrich: Muž so železným srdcom) 
Akční / Životopisný / Thriller / Válečný / Historický
Francie / Velká Británie / Belgie / USA, 2017, 119 min

Režie: Cédric Jimenez
Předloha: Laurent Binet (kniha)
Scénář: Audrey Diwan, David Farr, Cédric Jimenez
Kamera: Laurent Tangy
Hudba: Guillaume Roussel
Hrají: Rosamund Pike, Jason Clarke, Mia Wasikowska, Jack O'Connell, Jack Reynor, Geoff Bell, Enzo Cilenti, Thomas M. Wright, Oscar Kennedy, Volker Bruch, Barry Atsma, Jim Sturgeon, Björn Freiberg, Noah Jupe, Paul Brennen
Producenti: Daniel Crown, Alain Goldman
Střih: Chris Dickens
Kostýmy: Olivier Bériot

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 08.06.2017 Bontonfilm CZ
Slovensko V kinech od: 15.06.2017 Bontonfilm SK
Francie V kinech od: 07.06.2017 Mars Distribution

https://www.csfd.cz/film/55410-smrtihlav/
http://www.imdb.com/title/tt3296908/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous