Přeskočit na hlavní obsah

Valerian a město tisíce planet | Valerian and the City of a Thousand Planets [55%]

Luc Besson patří mezi ty známější jména filmového mainstreamu, neboť se svými filmy (ať už autorskými nebo těmi, které jen produkuje) neustále pokukuje do Hollywoodu. Díky němu tak máme čas od času v kinech v davu rozpoznatelné béčko cílící na jasnou cílovku. Dlouhá léta se ovšem snažil zfilmovat kultovní komiksovou sérii z rukou Pierrea Christina a Jean-Claude Mézièrese Valérian a Laureline. Nyní se mu to ovšem konečně povedlo a do kin vrthla jeho celovečerní adaptace, na kterou Besson sehnal rozpočet, který by mu mohli i některé Hollywoodské blockbustery závidět. Jak tedy očekávaný velkofilm, ktrerý se snažil svézt na odkazu Pátého elementu dopadl? 

Valerian (Dane DeHaan) a Laureline (Cara Delevigne) jsou speciální vládní agenti pro správu lidských území a jejich úkolem je udržovat pořádek v celém vesmíru. Když tedy dostanou přísně tajnou misi, která má za úkol zabránit diplomatickému incidentu a zachránit poslední exemplář zvířete, které už každý považoval za vyhynulé, zhostí se toho úkolu naplno. co ovšem ani jeden z nich netuší, je fakt, že se právě daly do pohybu události, které nejen že odhalí korupci ve sférách nejvyšších, ale tyto události mohou mít takové důsledky, že lidstvo může přijít o své dominantní postavení, kterému se doposud těšilo...  


Valerian je vlastně docela zvláštní snímek. Nemyslím to teď úplně onou předlohou, která skýtá poměrně zaajímavý a barvitý svět, ze kterého si filmová adaptace vypůjčuje docela slušný zástup fiktivních ras a společenství. Myslím to spíše samotnou adaptací Luca Bessona, která pro komiksu neznalé otevírá poměrně divoký, barevný a v mnohých ohledech také šílený svět hlavního hrdiny, který si nejsem tak úplně jistý, že se právě Bessonovi podařilo prodat. I když totiž ve filmu je hned několik naprosto výborných momentů, kdy se u filmu budete bavit a hlavním hrdinům  fandit, stejně tak u jiných částí filmu budete kroutit hlavou a snažit se dekódovat to, co se vám film vlastně snaží sdělit. 


Valerian a město tisíce planet je totiž sice divoká akční jízda ve světovém vizuálu, která se nemusí vedle jiných podobně pompézních produkcí ani na moment stydět, co se týče obsahové stránky a samotného scénáře, tam už to taková sláva úplně není. Film totiž namísto snahy o konzistenci háže směrem k divákovi dílčí momenty, kde některé fungují, některé ne a místy je hlavní problém pochopit jejich smysl nebo vzájemné souvislosti. 

Díky tomu tak tenhle velkolepý blockbuster působí spíše jako jakási roztěkaná snaha o to zalíbit se snad co největěšímu počtu lidí s tím, že se tak trochu zapomíná na to, aby se film líbil vůbec někomu. Jistě, originální výprava, neokoukané tváře a slušné triky toho udělají dost, celý film ale nezachrání ani náhodou. Potěší ale i hudební stránka, se kterou se vytasil Alexandre Desplat, který tak opět dokazuje svoje všeumělství. 


Dokáži si vybavit za poslední roky hned několik filmů, které s podobnými ambicemi dopadly ještě hůře, přesto by právě tohle neměl být argument proto, proč u Valeriana všechno přehlížet. Faktem totiž je, že Luc Besson se ve svém snovém projektu trochu ztratil a spíše než slušnou podívanou přináší soubor dílčích momentů, kde některé fungují, některé ne. Vyloženě nudit se nebudete (až na momenty s Rihannou, která prostě hrát neumí) a vyloženě zklamáni taky ne. Valerian a město tisíce planet je rozpačitá podívaná, která svoji existenci opodstatní, nic za rámec tohoto ovšem nečekejte. Nic zásadního totiž na ploše dvou hodin nenabídne.
    
Velkolepé sci-fi, které nezvládá úplně přesvědčivě prodat svět, ve kterém se odehrává. Vysněný projekt Lucq Bessona působí především rozpačitě, než cokoliv jiného. Vizuálně řádně velkolepé a pompézní, obsahově ovšem vyprahlé, nesourodé a hledající identitu o více jak půl hodiny déle, než by bylo třeba. 
30% Velkolepé sci-fi
40% Nákladný blockbuster
30% Příběhový guláš
Valerian a město tisíce planet
(Valérian et la Cité des mille planètes, Valerian a mesto tisícich planét,
Valerian and the City of a Thousand Planets) 
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
Francie, 2017, 137 min

Režie: Luc Besson
Předloha: Pierre Christin (komiks), Jean-Claude Mézières (komiks)
Scénář: Luc Besson
Kamera: Thierry Arbogast
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Elizabeth Debicki, Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna, John Goodman, Kris Wu, Rutger Hauer, Alain Chabat, Herbie Hancock, Peter Eberst, Jean-François Lenogue, Sam Spruell
Producenti: Virginie Besson-Silla, Luc Besson
Střih: Julien Rey
Scénografie: Hugues Tissandier
Kostýmy: Olivier Bériot

Mládeži přístupný
Česko V kinech od: 20.07.2017 Bioscop
Slovensko V kinech od: 20.07.2017 Magic Box
Francie V kinech od: 26.07.2017 EuropaCorp Distribution

https://www.csfd.cz/film/53000-valerian-a-mesto-tisice-planet/
http://www.imdb.com/title/tt2239822/
http://valerianmovie.com/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous