Přeskočit na hlavní obsah

Válka o planetu opic | War for the Planet of the Apes [80%]

Z preqeulu Planety opic se stal poměrně překvapivý hit, který dokázal potěšit fanoušky i docela slušně vydělat v kinech. Na jeho úspěchu pak stavěl i druhý díl, který laťku posunul ještě o pořádný kus dále a a potvrdil, že tahle série se rozhodně vyplatí za to sledovat. Nyní vstupuje do kin závěrečný díl téhle trilogie, který přibližuje události, které vedly ke stavu planety, který je divákům znám z původního filmu z roku 1968. Jak se ale vyvedla závěrečná část Caesarova příběhu? Podařilo se novému filmu Matta Reevese udržet vysoko nastavenou úroveň předešlých dílů? A jsou řeči o jedné z nejpreciznějších filmových sérií posledních let opravdu oprávněné? Jednoznačně ano. 

Caesar (Andy Serkis) se se svojí smečkou stáhl do ústraní lesů, aby zamezil neustálým útokům lidských vojenských jednotek, které se snaží jeho i jeho rodinu vyhubit. Nakonec se ovšem vojákům podaří jejich úkryt vypátrat a při následném útoku umírá Caesarův syn a žena. Byť má v hlavě bezpečí svojí tlupy, posílá je cestu do bezpečí, zatímco sám se vydává na cestu krvavé pomsty po stopách plukovníka McCullougha (Woody Harrelson), který měl útok na jejich úkryt a obě vraždy na starosti. Sám Caesar ovšem nepočítá, že se se vrátí...


O téhle sérii se bude mluvit roky. Už dlouho se žádné filmové frančíze nepovedlo takhle zrát a držet si kvalitu, jako právě téhle trilogii, která tuhle vizitku jen potvrzuje svým závěrem. Matt Reeves totiž do kin přináší podívanou, která nejen že funguje skvěle jako závěr celé trilogie, především ale funguje naprosto skvěle jako film sám o sobě. Od začátku do konce si totiž Válka o planetu opic jde nekompromisně za svým a moc dobře film ví, co vlastně chce divákům sdělit a jakým způsobem. 

Patrné je to především v úvodní části, která v sobě snoubí intenzivní western a komorní válečná drama, což je jen podpořeno parádní audiovizuální stránkou, která se opírá o hodně vydařenou kameru Michaela Seresina a hudební podkres Michaela Giacchina, který se tentokrát nebojí výrazněji používat i podobné motivy z původního filmu, což filmu dodává tu správnou atmosféru a dojem nevyhnutelnosti, kam se celá ta série s každým dalším dílem vlastně ubírá. 

Ten dojem preciznosti sice v závěru dostává trochu za uši takříkajíc v momentě, kdy na scénu přicházejí ve větší míře lidští protagonisté (byť Woody Harrelson je v roli hlavního zloducha filmu skvělý), přesto si film zvládá udržet úroveň. Ta bezchybnost úvodních dvaceti, třiceti minut je sice fuč, skvělý film přesto zůstává. Zasloužil by sice možná o nějakou tu minutu zkrátit, neboť především závěr v zajateckém táboře se trochu táhne, přesto budete po projekci mít ten podobný pocit dokončeného příběhu, který v celku tvoří jeden působivý celek, který se jen tak nevidí, zvláště pak ne v rámci současných blockbusterů, které zpravidla jedou podle zajetých šablon. A právě z nich se Válka o planetu opic  tak trochu vymyká a je to jen a jen dobře.   

Čím vás ovšem film posadí bez debat na zadek, je další pokrok v digitálních efektech, které oživily opičí hrdiny. I na poměry téhle série (která právě svým precizním zpracováním opic dominovala) se jedná o neskutečný krok kupředu, který vyrazí dech v každém detailu. Ve větších celcích a velkých scénách jsou sice trikové záběry rozpoznatelné, v rámci detailů jsou mnohdy opičí hrdinové živější a reálnější, než jejich lidští protivníci. Není to ovšem jen případ Caesara, který je v podání Andy Serkise opět skvělý, tentokrát si část filmu krade pro sebe i opičák Stevea Zahna, který si svým komediálním odlehčením získá nejednoho diváka. A tak i v momentech, kdy se film tak trochu vleče nebo není úplně bez problému, často drží úroveň jeho zvířecí hrdinové. 

Jaký tedy vynést ortel nad závěrem téhle série? Byť má několik vad na kráse a je možná o trochu delší, než by vlastně musel být, díky skvělé atmosféře, pomalu budovanému příběhu a skvostným hereckým výkonům podpořeným špičkovými digitálními triky, se nudit rozhodně nebudete. Tady se totiž píše historie a prequelová trilogie Planety opic se díky tomuto filmu stává jednou z mála sérií, která si kdy dokázala udržet kvalitu a zrát s každým dalším dílem.   
    
Tak precizní závěr trilogie, tu už hodně dlouho nebyl. Rozlučka s Casearem je skvělý blockbuster jak z jiné doby, ve kterém se Matt Reeves nebojí jít si za svým a servírovat divákům osobitou vizi, která vás díky perfektním digitálním trikům místy posadí na zadek. Preciznost úvodní westernové dvacetiminutovky si sice film po celou svoji délku neudrží, přesto kvalitu příliš neztrácí. Byť je tak Válka o planetu opic trochu delší, než by musela být, díky opičím hrdinům jí to nebudete mít úplně za zlé.   
10% Válka
30% Western
20% Konec lidstva
40% Pomsta
Válka o planetu opic
(War for the Planet of the Apes, Vojna o planétu opíc)
Akční / Dobrodružný / Drama / Sci-Fi
USA, 2017, 143 min

Režie: Matt Reeves
Předloha: Pierre Boulle (kniha)
Scénář: Mark Bomback, Matt Reeves
Kamera: Michael Seresin
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Andy Serkis, Woody Harrelson, Judy Greer, Steve Zahn, Gabriel Chavarria, Sara Canning, Max Lloyd-Jones, Alessandro Juliani, Chad Rook, Amiah Miller, Billy Wickman
Producenti: Peter Chernin, Dylan Clark, Rick Jaffa, Amanda Silver
Střih: William Hoy
Scénografie: James Chinlund
Kostýmy: Melissa Bruning

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 13.07.2017 CinemArt
Slovensko V kinech od: 13.07.2017 CinemArt SK
USA V kinech od: 14.07.2017 20th Century Fox

https://www.csfd.cz/film/350106-valka-o-planetu-opic/
http://www.imdb.com/title/tt3450958/
http://www.warfortheplanet.com/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous