Přeskočit na hlavní obsah

Nejtemnější hodina | The Darkest Hour

Pomalu ale jistě se blíží Oscary a tak se do kin dostávají snímky, které postupně během sezony začínají sbírat ocenění nejvyšší. Jedním z právě takových filmů je i biografický snímek Nejtemnější hodina, který mapuje příběh Winstona Churchilla v prvních dnech jeho kariéry coby ministerského předsedy Velké Británie v době 2. světové války. Dokázal svým novým filmem režisér Joe Wright navázat na své dřívější dramatické úspěchy nebo se jeho novinka podobá spíše cestě do propadliště dějin s názvem Pan, se kterou se v kinech objevil naposled? 

Mnohými neoblíbený, zvolený za obětního beránka, kterého vláda měla v úmyslu vhodit do válečného ringu aby uklidnil opozici. Winston Churchill (Gary Oldman) ovšem zvládl i přes nepřízeň osudu a nevoli zákonodárců jak z vlastních řad, tak z řad opozice, Británii pozvednout v počátcích 2. světové války. Sám proti všem mistrnou taktikou a pochopením své role ve válce dokázal i přes těžké ztráty zvrátit průběh války a nasměřovat spojené království ke konečnému vítězství. Již během několika prvních dní v úřadu ovšem musel čelit revoltě ve vlastních řadách, kdy jeho kolegové z válečného sněmu byli rozhodnuti Velkou Británii vydat Hitlerovi napospas... 

Dobových dramat je do roka v kinech celá hromada. Nespočet je dokonce i válečných záležitostí, které mapují jak důležité bitvy, tak momenty v pozadí. Ostatně i Winston Churchill se v posledních měsících dočkal hned několika zpracování, mezi ty nejznámější pak můžeme připomenout Churchill s Brianem Coxem v hlavní roli, případně seriál The Crown kde si významného britského státníka zahrál John Lithgow. Nyní však přichází ono nejočekávanější a nejprestižnější zpracování, ve které si osobnost válečné politiky zahrála další legenda, Gary Oldman. A řeči o tom, že by mu tahle role mohla konečně vynést onoho kýženého Oscara jsou rozhodně na místě. 

Gary Oldman je totiž coby Churchill neskutečně přesvědčivý a jedinou slabinou jeho hereckého přednesu je fakt, že ne vždy mu ona maska státníka ne vždy sedí tak, jak by asi měla. I když tak v některých momentech úplně zapomínáte na to, že sledujete Oldmana a necháváte se pohltit precizním herectvím (což je ostatně u něj vítaná změna, v posledních letech působil ve většině rolí apaticky a jednotvárně), v jiných jeho výkonu podkopává nepříliš přesvědčivá maska, působící spíše jako kus silikonu než jako uvěřitelná tkáň. A to je celkem škoda, protože právě jeho výkon je to nejlepší, co film nabídne. Ostatně právě herecká složka tohoto filmu zde hraje prim. Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas a Stephen Dillane rozehrávají vedle Oldmana herecký koncert, kterému v podstatě jen podráží lehce nohy ne úplně zručně napsaný a vystavěný scénář. Film totiž místy jakoby lapal po dechu a nevěděl, kam se vlastně v rámci příběhu vydat. 

Působivou je naopak hudební složka, o kterou se postaral Dario Marianelli s piánem Vikingura Ólafssona. Sympatické, hravé a neohrané motivy krásně doplňují (a místy i přehlušují) celý zbytek filmu. Kamera Bruna Delbonnela pak nabídne na ploše dvou hodin hned několik působivých momentů, u kterých nechává vyniknout především samotného státníka, místy ovšem zabředává do repetice a působí tak možná až příliš mechanicky v jednom, dvou momentech ve filmu. Audiovizuálně má ovšem Gary Oldman nastavenou skvělou kulisu, která jen podtrhuje jeho výkon na kterém tohle vlastně celé stojí. 

Nejtemnější hodina je herecky nesmírně dobře zvládnutá podívaná, která nabízí i více než uspokojivou audiovizuální stránku, kde však zklamává je samotný scénář a výstavba děje. Novinka Joe Wrighta na ploše dvou hodin dává dostatek důvodů proto, proč by si Gary Oldman zasloužil herecké ocenění, nedává ovšem toliko důvodů proto, proč film glorifikovat kvůli čemukoliv jinému. Skvěle zahraná lekce historie (byť s rezervou) která nad rámec náhledu do minulosti Velké Británie nic moc víc nenabídne. Nový klenot mezi historickými filmy se tu tak jednoznačně nezrodil. Ostatně to až příliš připomíná výsledek se kterým se popasoval před lety portrét jiného britského velikána, Hitchcock.      
    
Nejtemnější hodina je řemeslně slušně zvládnutá lekce historie kolem jednoho z nejdůležitějších momentů 2. světové války, ve které září herecké obsazení vedené téměř dokonalým Gary Oldmanem. Kdyby mu jeho výkon nekazila občas nepříliš důvěryhodná maska, člověk by se až ztratil v jeho výkonu. Bohužel filmu trochu škodí scénář, který hned v několika místech naráží na slabší místa a tak si z těch více jak dvou hodin v kině zase příliš neodnesete. Naštěstí to z pozadí kryje vcelku slušná kamera a nesmírně podmanivý soundtrack Daria Marianelliho.        
Nejtemnější hodina
(Darkest Hour, Najtemnejšia hodina)
Drama / Historický / Válečný

Velká Británie, 2017, 125 min

Režie: Joe Wright
Scénář: Anthony McCarten
Kamera: Bruno Delbonnel
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Gary Oldman, Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas, Jordan Waller, Stephen Dillane, Philip Martin Brown, Samuel West, Ronald Pickup, Charley Palmer Rothwell, Hannah Steele, Nicholas Jones, Richard Lumsden, Brian Pettifer, Jeremy Child
Producenti: Tim Bevan, Eric Fellner, Anthony McCarten
Střih: Valerio Bonelli
Scénografie: Sarah Greenwood
Kostýmy: Jacqueline Durran
Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 11.01.2018 CinemArt
Slovensko V kinech od: 11.01.2018 CinemArt SK
Velká Británie V kinech od: 12.01.2018 Universal Pictures UK




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?