Přeskočit na hlavní obsah

Ohlédnutí za rokem 2017


Včerejším dnem skončil rok 2017 a tak tedy nastává čas na každoroční bilancování toho, co nám ten právě končící rok přinesl. Vypíchnout ty snímky, které potěšily nebo dokonce překvapily a ještě jednou si připomenout ty, kterým se to úplně nepovedlo. Tedy bez dalších okolků, pojďme na to.  

Předně si zaslouží zmínit, že průměrné skóre filmů za rok 2017 bylo nižší, než tomu bylo v roce 2016. Filmem, který si vysloužil nejmenší hodnocení za uplynulých 12 měsíců je ruská odpověď na komiksové filmy Zaščitniki, která šla do českých kin pod názvem Ochránci. Tahle přepálená jakože komiksová popcornovka se snažila tak trochu hrát na nadsázku a stylovost, výsledek byl ovšem nudná kaše recyklace cizích nápadů, otravného a hloupě namaskovaného záporáka a klišé, kterou nepodržely ani dialogy ani samotné akční sekvence. Nejlepší momenty snímek vystřílel v traileru a na samotnou hodinu a půl do kina toho tak moc nezbylo 




V těsném závěsu na druhém místě mezi nejhoršími výsledky za letošní rok je remake dětské klasiky Power Rangers: Strážci vesmíru. Nová verze kultovní značky se snažila o to natočit film v dnešní době relevantní a tak se tvůrci pustili do morfování naivních dětských hrdinů a premisy s rádoby temným zpracováním ne nepodobným populárním komiksovým filmům a ještě se pouštěli do témat spojených se společenskokritickou diskuzí. Výsledek? Nuda a úsměvná záležitost, která v mnohých ohledech vypadá blbě i vedle letitého televizního seriálu. Takhle se značky pro novou generaci diváků vážně nekřísí. 

O třetí pozici se dělí dvojice filmů, která skončila těsně pod průměrem ale u obou projektů (byť si své diváky oba najdou) se jedná především o zklamání z konečného výsledku, neboť oba filmy byly v přípravě několik let a čekání se ani v jednom případě bohužel příliš nevyplatilo. Ať už se jedná o adaptaci knihy Stephena Kinga Temná věž, která se se slámou v botech pokoušela o epickou podívanou s malým rozpočtem a ve výsledku nezvládá konkurovat ani žánrovým béčkám nebo o filmovou událost pětiletky Liga spravedlnosti, která jen podtrhla mizérii, v jaké jsou filmy od DC Comics v současné době a jak moc zaostávají za konkurenčním Marvelem. Zatímco pro Temnou věž mizérie znamená s největší pravděpodobností konec velkolepých plánů na několikadílnou sérii filmů a napojené televizní seriály, u Supermana a Batmana se pro změnu diskutuje o budoucnosti celé téhle propojené značky.    

Na druhé straně tu ale máme také filmy, které patří k tomu nejlepšímu, co se dostalo letos do kin. Se stejným závěrečným bodovým ohodnocením letos skončily filmy Logan: Wolverine, Blade Runner 2049, Dunkerk a Paddington 2. Žánrově sice trochu nesourodá skupina, nicméně každý z těchto filmů letos nejenom v rámci svého žánru exceloval a svoji pozici si na špici žebříčku rozhodně zaslouží. Logan: Wolverine konečně dokázal studiovým hlavounům, že i dospělé komiksárny (z velké části díky úspěchu Deadpoola) mají své publikum a Wolverineovi trochu surovější zpracování rozhodně prospělo. Jedna z nejlepších komiksových podívaných posledních let a zatraceně stylová rozlučka Hugha Jackmana se svoji nejslavnější rolí. 

Blade Runner 2049 sice v kinech zůstal komerčně daleko za očekáváními a pro studio bude s největší pravděpodobností ztrátový, co se týče kvalit, tam je to ale jiná písnička. Čím dál tím více oblíbený režisér Dennis Villeneuve se do světa kultovního sci-fi vrátil s veškerou grácií a ve skvělé formě, potěšil tak nejenom fanoušky původního filmu ale zvládl svojí vizí širšího světa téhle značky rozšířit celý odkaz Blade Runnera. Jeho pokračování totiž v mnohém zvládlo překonat i originál. 



No a na žebříčku nejlepších filmů za rok 2017 pak rozhodně nesmí chybět epická válečná podívané od Christophera Nolana Dunkerk, která jen potvrdila, proč právě Nolan platí za jednoho z nejlepších filmařů současnosti. Osobitý snímek s neokoukanými vyprávěcími principy, precizní audiovizuální stránkou a skvělými hereckými výkony které jen září v hutné, neskutečně našlapané atmosféře. Snímek, který rezonuje ještě dnes, půl roku po svojí premiéře. Nedivil bych se, kdyby to nakonec dotlačil i k nějaké té sošce začátkem příštího roku. 

No a tak trochu mimo stojí možná trochu nenápadný ale přesto nesmírně vydařený film pro celou rodinu, pokračování britského fenoménu Paddington. Druhý díl nabízí sebejistější uchopení populární předlohy a neskutečnou dávku pozitivní energie pro všechny věkové kategorie. Tenhle chlupáč zkrátka ví jak si najít své publikum. Zvláště díky nasazení před vánoci se jednalo o husarský kousek distributora a tak ideální lék na předvánoční shon.  

Závěrem bych vám rád touto cestou popřál vše nejlepší do nového roku 2018 a doufám, že zachováte přízeň i v následujících 12ti měsících a všech filmových událostech, které se na nás chystají.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?