Přeskočit na hlavní obsah

Temná věž | The Dark Tower [40%]

Stephen King a jeho díla se těší velkému zájmu Hollywoodských producentů a není tedy divu, že jeho díla bývají často adaptována do filmové podoby. Filmové podoby, která nechává autora předlohy zpravidla velice klidným (pokud tedy nemluvíme o známé aféře ohledně Osvícení od Stanleyho Kubricka). Nyní se však po mnoha problémech, průtazích a změnách dostává do kin adaptace jeho magnum opus - Temná věž. Jak se povedla tahle dlouho očekávaná filmová událost, se kterou byly velké plány do budoucna?  


Jakea (Tom Taylor) trápí vize. Vize o světě a postavách, které každý povežuje za výplody jeho dětské mysli. Když už situace přestane být pro jeho matku únosnou, rozhodne se přihlásit Jakea do ústavu, kde by mu měli pomoct. Jake je ovšem přesvědčen, že jeho vize jsou skutečné a světu hrozí veliké nebezpečí. Utíká tedy z domova a snaží se vypátrat, kde je vlastně pravda. Sám ovšem ještě neví, že právě dal do pohybu události, ve kterých jde o osud celého lidstva. Na stopě je mu totiž Walter Padick (Matthew McConaughey) přezdívaný Muž v černém, jehož jediným smyslem života je rozpoutat chaos...

Osobně jsem se na tenhle projekt těšil. Ještě v době před několika lety, kdy rozmáchlou adaptaci plánoval J.J. Abrams a především pak o pár roků později, kdy adaptaci v podobě tří filmů a dvou televizních seriálů ve kterých by se objevil v hlavní roli Javier Bardem připravoval Ron Howard. Z toho ovšem nakonec také sešlo (především díky neskutečně finančně náročné produkci, do které se žádnému ze zainteresovaných studií nechtělo) a nám se nakonec dostala do kin kompletně překopaná verze pod taktovkou Nikolaje Arcela, chváleného dánského režiséra a scénáristy, pro kterého je tahle novinka zaoceánským debutem. Po projekci se ovšem jen těžko skrývají rozpaky, neboť na nějaké velkolepější plány si producenti budou po tomhle výsledku muset nechat zajít chuť.

První co se totiž dere na mysl je totiž otázka, kde soudruzi z NDR udělali chybu. Jistě, Temná věž je vcelku podivnou podívanou, přeci jen něco z pera Stephena Kinga asi nebude úplně normální, nejsem si ovšem jist, zda-li ta podivnost je vlastně smysluplná. Děj se totiž odehrává ve světě, který není úplně nějak výrazněji představen divákům netknutým předlohou (tedy i můj případ), zároveň si ale myslím, že pro fanoušky obsáhlé knižní předlohy bude tento přístup k látce příliš jednoduchý, přímočarý a povrchní. Tak totiž přijde film i běžnému divákovi. Arcel se totiž nějak výrazně nepouští do samotného vyprávění a či odkrytí příběhu jednotlivých postav, spíše jen rámcově vymezí jednoduše některé postavy a o několik dílčích a nepříliš významných dějových událostí dále se na plátně rozsvítí jméno režiséra a film dospěje do finiše. Pokud tedy čekáte nějaký velkolepější příběh či alespoń zajímavě odvyprávěnou rutinu, dostaví se výrazné zklamání.

Není totiž moc co si z filmu odnést. Pistolník Roland v podání Idrise Elby i skoroďábel Walter v podání Matthewa McConaugheyho sice skýtají potenciál, ten se ovšem ani z půle nepodaří naplnit. Jsou víceméně zredukováni na odříkávání prázdných frází které jednoduše postrádají náboj i život. Strnulý příběh bez jakékoliv hloubky bohužel tentokrát nepodrží ani akce, která je zaprvé nepříliš zdatně natočená a možná až příliš "videoherní" na to, aby do filmu sedla. chápu, že by Roland měl být neskutečný badass a Muž v černém děsivě mocný magič, v tomhle podání to ale úplně neberete. McConaughey z toho vychází poměrně lépe, jelikož jeho postava má alepoň část scén, kdy nepůsobí úplně mimo mísu a sám herec si svůj part očividně užívá, přesto to není ve výsledku něco, proč byste na film chtěli vyrážet. A to je zatraceně škoda.  


Temná věž je tak po letech čekání docela nepěkný průšvih, který bude jen marně hledat svoje fanoušky. Pro obyčejného diváka se jedná o poměrně podprůměrne odvyprávěný příběh bez náboje, který stihne skončit dřív, než se vlastně rozjede. Pro fanoušky předlohy si myslím, že se jedná o hodně zjednodušenou verzi původního příběhu, ke které si budou jen těžko nacházet cestu. To co je ovšem stejné pro dva tábory je fakt, že po x letech ve vývoji není Temná věž ničím víc, než jen po všech ohledech hodně průměrným mixem sci-fi a temné fantasy, který moc nefunguje. Vyložený průser to není, důvody k radosti ale budete hledat jen těžko.  
    
Ambice střídá zklamání. Velkolepé plány jsou ta tam a zdá se, že i po právu. To co mělo být velkolepou filmovou událostí končí jako docela průměrný a povrchní mix fantasy a sci-fi, který skončí dříve, než začne být zajímavý. Slušné obsazení to i přes potenciál zachránit nezvládá. Vyložený průšvih se nekoná, nic zásadního ovšem také ne.  
30% Fantasy
30% Sci-fi

40% Podivná nuda
Temná věž
(The Dark Tower, Temná veža)
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Horor / Sci-Fi / Western
USA, 2017, 95 min

Režie: Nikolaj Arcel
Předloha: Stephen King (kniha)
Scénář: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel
Kamera: Rasmus Videbæk
Hudba: Junkie XL
Hrají: Matthew McConaughey, Idris Elba, Katheryn Winnick, Claudia Kim, Jackie Earle Haley, Abbey Lee, Dennis Haysbert, Nicholas Hamilton, Fran Kranz, José Zúñiga, Tom Taylor, Karl Thaning, Joe Vaz, Michael Barbieri, Jay-Jay Botha, Kenneth Fok
Producenti: Akiva Goldsman, Brian Grazer, Ron Howard, Stephen King
Střih: Alan Edward Bell, Dan Zimmerman
Scénografie: Christopher Glass, Oliver Scholl
Kostýmy: Trish Summerville

Nevhodný mládeži do 12 let
Česko V kinech od: 24.08.2017 Falcon
Slovensko V kinech od: 24.08.2017 Itafilm
USA V kinech od: 13.01.2017 Sony Pictures

https://www.csfd.cz/film/263261-temna-vez/
http://www.imdb.com/title/tt1648190/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous