Přeskočit na hlavní obsah

S láskou Vincent | Loving Vincent


Do českých a slovenských kin dorazil před pár dny snímek, který si jen tak s kterýmkoliv snímkem historie nespletete. Film S láskou Vincent pojednávající o posledních momentech života slavného malíře Vincenta Van Gogha je totiž jako vůbec první snímek historie složen kompletně z olejových maleb, které imitují právě styl malíře, o jehož životě tenhle životopisný snímek pojednává. Práci 120 malířů, která vyústila v 65 tisíc maleb rozpohybovaných do netradičního filmu najdete od 25. ledna v nabídce vybraných kin. Má ovšem tenhle snímek co nabídnout za hranicemi ojedinělé vizuální podoby?
Rok po záhadné smrti Vincenta van Gogha (Robert Gulaczyk) je Armand Roulin (Douglas Booth) požádán požádán o doručení nedoručeného dopisu jeho bratrovi Theovi. Když se ovšem Armand úkolu zhostí, odkrývá záhadu smrti malíře, neboť pošťák Roulin (Chris O'Dowd) si vybavuje, že krátce před svou smrtí působil umělec vyrovnaně a v pořádku, byť se mělo jednat o sebevraždu. Armand se tedy rozhodne zjistit, co se vlastně s tragicky skonalým malířem vlastně stalo... 

Předně si pojďme říci, tohle je ojedinělý filmový zážitek, který i vedle rotoskopicky animovaných filmů vypadá úctyhodně působivě. Díky citaci nejen stylu, ale také nejznámějších maleb tohoto umělce před vámi ve své podstatě ožívá celé jeho dílo. V tomhle ohledu tak film téměř nemá konkurenci. Jistě, menší výtka ke způsobu zvolené animace je ta, že se pohyby postav často jakoby distancují od zbytku obrazu (jistě, redukce obrazů potřebných pro vytvoření celé scény a především zjednodušení tvůrčího procesu), přesto se právě díky důmyslnosti, rozmanitosti a otevřené citaci jedná o vizuální podívanou, kterou si s ničím rozhodně nespletete. Replikace umění tohoto světoznámého malíře filmu zkrátka sluší a vy si budete užívat každý moment, zvláště pak máte-li v oblibě dílo tohoto ve své době neuznávaného umělce. 

O to možná více zamrzí fakt, že se pod touhle umělecky jedinečnou slupkou skrývá ve výsledku překvapivě obyčejný a do svého děje nepříliš vtahující příběh o skonu malíře vyprávěného skrze vzpomínky osob z jeho okolí, které se objevovaly v jeho malbách. Film díky tomu hned v několika momentech působí spíše jako základním děje propojená prezentace překreslovací techniky, spíše než jako plnohodnotný dramatem o skonu jednoho z nejzásadnějších osobností světové malby. V tomhle ohledu tedy forma jednoznačně několikanásobně převyšuje obsah. Což je zatracená škoda. 

Ne že by se tedy jednalo o kdovíjak dějově špatný nebo nezajímavý snímek, pro všechnu tu píli kolem audiovizuální stránky ovšem film jakoby lehce zapomínal na to předat i nějaký příběh. Ona zkratkovitost a epizodičnost celého příběhu fragmentuje děj spíše na omáčku okolo jednotlivých maleb a to filmu i jeho sledování ve výsledku moc neprospívá. Dvakrát to zamrzí když se člověk zaposlouchá i do skvěle padnoucí hudební kulisy od Clinta Mansella.  

S láskou Vincent je sice i v konečném pohledu snímek, který se oplatí za to vidět, protože ta hromada úsilí a ta efektnost audiovizuálního klenotu opírajícího se o jednoho z nejlepších malířů historie je nesmírná. Dějově snímek sice zaostává, tedy od něj příliš velké zázraky nebo nějakou hloubkovější studii samotného malíře nebo díla příliš nečekejte, přesto se však jedná o nesmírně zvláštní, audiovizuálně podmanivý a působivý film, který když už nic jiného, tak je nesmírně sympaticky rozpohybovanou poctou umění v jeho nejčistší podobě.    

    

Dějově možná až příliš epizodické, zjednodušené a obyčejné, přesto díky své neskutečně působivé audiovizuální stránce si tohle drama o posledních dnech a týdnech jednoho z nejznámějších malířů zaslouží vaši pozornost. Když už nic jiného, stanete se svědky kousku filmové historie a prožijete si na plátně sympaticky rozpohybovanou tvorbu Vincenta van Gogha. 
S láskou Vincent
(Loving Vincent)
Animovaný / Krimi / Drama

Velká Británie / Polsko, 2017, 88 min

Režie: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Scénář: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Kamera: Tristan Oliver
Hudba: Clint Mansell
Hrají: Saoirse Ronan, Aidan Turner, Helen McCrory, Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Chris O'Dowd, Jerome Flynn, John Sessions, Shaun Newnham, Richard Banks
Producenti: Hugh Welchman
Scénografie: Matthew Button

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 25.01.2018 Bohemia MP
Slovensko V kinech od: 25.01.2018 Continental
Velká Británie V kinech od: 09.10.2017 Altitude Film Distribution




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous