Přeskočit na hlavní obsah

Avengers: Infinity War

Marvel uzavírá éru. Tak by se dala označit filmová událost, která právě dnešním dnem vstupuje do české a slovenské filmové distribuce. Třetí díl komiksové týmovky Avengers, který u nás vyráží pod názvem Infinity War je jakousi kulminací deseti let práce hlavounů komiksového giganta a první části dvoudílné rozlučky jedné generace superhrdinů. Očekávání byla vysoká, především díky tragickému selhání konkurence v loňském roce a především díky slabšímu druhému dílu, který se do kin dostal téměř na den přesně před třemi lety. Vyplatilo se čekat na první akt tohoto konfliktu, ke kterému Marvel budoval cestu už od prvních Avengers? (Článek je napsán bez spoilerů jak jen to jde)    

Stále rozdělení Avengers žijí každý svými životy, Steveova (Chris Evans) parta stále na útěku před autoritami díky odmítnutí Sokovia Accords, ostatní hrdinové řeší dílčí problémy. To vše se ovšem hodně rychle změní v momentě, kdy se na zemi dostává urgentní zpráva z nedalekého vesmíru. Thanos (Josh Brolin), který stál už za útokem na New York, plánuje invazi na zemi, kde hodlá srovnat přesně polovinu populace a získat přitom zbývající kameny nekonečna, se kterými Avengers měli už co dočinění. Osobní spory a byrokracie budou muset jít stranou. Tady jde o to zabránit celovesmírné genocidě...     

Inu, kde začít. Asi tu snad ještě nikdy nebyla taková filmová událost, jakou jsou dva díly třetích Avengers (nebo chcete-li třetí a čtvrtý díl). Impozantní spanilá jízda Marvelu už několik let k téhle velké konfrontaci směřovala a nyní její první část právě dorazila. A výsledkem je více jak dvě a půl hodiny dlouhý komiksový kolos, který si dal za úkol odvyprávět hromadu materiálu a zároveň využít všeho, co tahle značka posledních deset let budovala. Vyplatilo se to čekání? Popravdě ano i ne. 

Třetí Avengers totiž rozehrávají poměrně riskantní hru. Takové množství postav se kterými film pracuje je už samo o sobě impozantní, o to více pak, když se podaří režisérskému duu Anthony Russo a Joe Russo tenhle gigantický kolos udržet. Oproti všeobecnému konsenzu si ovšem nemyslím, že by už jenom tohle mělo být to, proč film vynášet do nebes nebo glorifikovat. Ano, Avengers: Infinity War funguje jako celovečerní komiksový film i přes množství dějových linek, hromadu postav a hromadu dílčích problémů, které postavy musí řešit. Zároveň ale také působí docela dost fragmentovaně díky paralelnímu vyprávění událostí v různých koutech galaxie. Některé momenty díky tomu nevyznívají úplně asi tak, jak tvůrci zamýšleli a jiné naopak působí nadbytečně nebo zbytečně přerušujíc jiné dějové momenty s jinými hrdiny. 

To se ostatně odráží i na samotném příběhu filmu, který má sice zajímavé dějové momenty tu a tam, v celku si ale spíše budete přehrávat dílčí momenty a komediální momenty, spíše než aby byly na pořadu dne ony vážněji zamýšlené segmenty. Jistě, co se humoru týče, atakuje se tu naprostý vrchol Marvelu, neboť hromada vtípků padá na zatraceně úrodnou půdu, což se odráželo i v publiku v kinosále, které burácelo smíchy - především díky zapojení Spider-Mana a také Strážců galaxie. A právě díky tomu, že v těch momentech s nadsázkou film funguje takto skvěle, je zatracená škoda, že ony dramatické momenty vyznívají trochu příliš vykalkulovaně a ne úplně tak důležitě, jak by asi měly.  


Navíc, akce je tu sice dostatek a její přehlednost je třeba pochválit (stejně jako absenci přehnaného honění ega zbytečně digitálními kousky, které Jossu Whedonovi trochu kazilo Age of Ultron), člověk by ale od filmu s názvem Infinity War (ať už přihlédneme ke komiksové předloze či nikoliv) čekal přeci jen trochu více té války. Pár dílčích konfliktů, jedna bitka na pláni ve Wakandě a trochu zbytečná závěrečná velice krátká bitka a to je vše dámy a pánové. Jasně, třeba takový Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) dostává trochu více prostoru k divočení, což je rozhodně dobře, přesto to co se týče nápaditosti soubojů není kdovíjaká sláva. Dostavuje se takový ten moment, kdy už sázky jednotlivých soubojů stejně jako vývoj jednotlivých postav nejde kam moc šroubovat dále. Nejvíc cool je ovšem ve výsledku Thor (Chris Hemsworth) jehož nástup na hlavní scénu patří k asi nejvíce kulervoucím momentům, které Marvel za deset let nabídl. Jestli si po tomhle Thor nezasloužil okamžitě odklepnutí čtvrté sólovky tak už nevím co musí udělat pro to aby potvrdil svoji roli tahouna tohoto kolosu. 

Výsledkem téhle dvou a půl hodinové jízdy je navíc ve své podstatě cliffhanger, ve kterém bude současnost Marvelovského vesmíru viset následující rok až do května příštího roku, kdy přijde rozuzlení celého tohohle dvoufilmu (Následující Ant-Man a Wasp se odehrává před událostmi Infinity War a první marvelovka příštího roku Captain Marvel by se pak měla odehrávat převážně v devadesátých letech). Je to docela odvážný kousek na takovéhle notě zakončit třetí Avengers a pak si ještě závěrečnou vetou titulků trochu rýpnout do čekajících fanoušků. 

Vizuálně film staví především na obrovské trikové podívané, která převážně dodává standard, místy ale trochu pokulhává, nejvíce to je vidět na postavě Bruce Bannera (celkově zacházení filmu s jeho postavou je trochu na zamyšlení), především pak v závěru, kdy jde jeho klíčování do digitálních exteriérů vidět docela dost. To platí bohužel i o samotném Thanosovi a jeho nohsledech, kteří po většinu času vypadají slušně, jsou ovšem momenty (a je jich více než dost) kdy si člověk okamžitě vzpomene na Steppenwolfa z Ligy spravedlnosti. A to bohužel i perfektně mířené vtípky úplně nezachrání. 

Trochu zamrzí také absence nějaké výraznější práce s motivy jednotlivých hrdinů nebo celého marvelovského výběru (což byla věc díky které trailer na tuhle novinku vyvolával husinu). Hudební složka je fajn, ale žádný jasně zapamatovatelný motiv nebo výraznější hudební moment by člověk trochu obtížněji pohledal. Ono by se dalo také vytknout několik minoritních problémů nebo trochu zbytečných drobností či přešlapů (jako je třeba poměrně překvapivý návrat jedné postavy z minulosti MCU, ovšem v jiném obsazení, což působí trochu rušivě v momentě, kdy překvapení opadne - což je asi puntičkaření z mojí strany, ale přesto).   

I přes veškeré nedostatky, přešlapy a zbytečnosti je Avengers: Infinity War pořád slušnou fanouškovskou službou, která sice není tak zásadní, jak by se asi rádi tvůrci tvářili, přesto ale právě díky jednotlivým momentům, některým skvělým sekvencím a opravdu dostatku akce a humoru vyplatí vyrazit do kina na tuhle první část provázaného příběhu o velkolepém nástupu Thanose a jeho party na scénu. konec rozhodně nesedne každému (mě třeba v tomto podání také nesedl) a mnoho momentů možná bude ve výsledku po čtyřce vyznívat trochu jinak, po projekci třetího dílu se ovšem jedná o slušnou, byť trochu roztěkanou marvelovku. Některé kusy filmu se okamžitě zapisují do naprosté špičky toho co Marvel doposud předvedl, jiné do takového toho obstojného průměru. Ať už ale napíšu co chci, mašinérie a mediální masáž udělá své. Mohlo to být lepší ale vzhledem k množství účastníků a budování posledních deset let, to mohlo dopadnout také podstatně ale podstatně hůře.  
    
Marvel slaví deset let ve velkém stylu. Po dlouholetém budování dorazila první část tohoto velkolepého zakončení konfliktu a... vlastně docela fajn. V humorných momentech a v rámci interakce některých postav útočí Infinity War na absolutní špičku toho co Marvel za těch deset let předvedl, díky fragmentování dějových linek, občasnému přílišnému vykonstruování a častému tlačení na pilu je ta pochvala taková poněkud rozpačitá, neboť dramatické momenty zrovna dvakrát nefungují, zvláště v momentě, kdy veškeré zvyšování sázek už vlastně nemá ani smysl. Hodně akce (byť spíše dílčí souboje s jednou větší bitkou), hodně humoru a hodně fanouškovské služby. Takže ta kvalita je pak víceméně vedlejší.    

Avengers: Infinity War
(Avengers: Infinity War - Part I, Avengers: Nekonečná vojna)
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi

USA, 2018, 149 min

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chris Pratt, Zoe Saldana, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Chadwick Boseman, Don Cheadle, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Dave Bautista, Pom Klementieff, Danai Gurira, Karen Gillan, Peter Dinklage, Tom Hiddleston, Benedict Wong, Letitia Wright, Idris Elba, Gwyneth Paltrow, Benicio Del Toro, Bradley Cooper, Vin Diesel, Carrie Coon, Florence Kasumba, Winston Duke, William Hurt, Sean Gunn, Kerry Condon, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Angela Bassett, Callan Mulvey, Tom Vaughan-Lawlor, Tiffany Espensen, Isabella Amara, Jacob Batalon, Stan Lee, Terry Notary
Producenti: Kevin Feige
Střih: Jeffrey Ford, Matthew Schmidt
Scénografie: Charles Wood
Kostýmy: Judianna Makovsky

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 26.04.2018 Falcon
Slovensko V kinech od: 26.04.2018 Saturn
USA V kinech od: 27.04.2018 Walt Disney US

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?