Přeskočit na hlavní obsah

The Titan

Netflix v poslední době plní roli sběrného místa pro filmy, které se nepodařilo prodat do širší distribuce. Tyhle exkluzivity ovšem zatím příliš kladné reakce nevyvolaly a třeba takový The Cloverfield Paradox patří mezi největší zklamání roku 2018. V nabídce Netflixu se od 30. března objevil také ambiciozní snímek The Titan který po čachrech s distribučními právy v průběhu února koupil Netflix do mezinárodní distribuce a nyní jej předplatitelům své služby nabízí ke zhlédnutí. Stojí ovšem za váš čas nebo se jedná o další brak, pro který Netflix byla záchrana před propadlištěm dějin?


V roce 2048 se Země pomalu ale jistě stává neobyvatelnou, budoucnost lidské rasy na jejím je tedy nereálnou. Mezi jedním z možných řešení, jak vyhynutí člověka zabránit, je tajný vládní program Titan, který má za cíl upravit lidské DNA tak, aby byl člověk schopný přežít na povrchu Titanu, jednoho z měsíců Saturnu. Díky nehostinným podmínkám této planety ovšem tyto zásahy do lidského genetického kódu nejsou nejmenší. Především se ovšem nedá předpovídat, jak tenhle experiment ovlivní pokusné subjekty. Jedním z nich je i bývalý vojenský pilot Rick Janssen (Sam Worthington)... 

Je to docela smutné, že se z Netflixu stává taková trochu odnož béčkových a céčkových produkcí jako z videopůjčoven. Před lety, když tato platforma s vlastními filmy začínala, měla ambice i na filmy hodné nějakých ocenění. A i když vznikají pro tuto distribuci občas stále relativně kvalitní filmy, z většinového hlediska se originální filmová tvorba Netflixu a exkluzivní distribuční dohody dají popsat slovy "meh". A novinka The Titan tenhle stav jen potvrzuje jako další film koupený pro mezinárodní distribuci, který by se za normálních podmínek asi do kin ani nedostal.   

A přitom nezačíná obzvláště špatně. První dejme tomu polovina filmu nastavuje docela zajimavý svět, ve kterém se hlavní hrdina s tváří Sama Worthingtona pokouší zachránit lidskou rasu účastí v riskantním projektu na vynucenou evoluci lidského pokolení. Nijak obzvláště objevná myšlenka, nicméně se slušným zpracováním dává naději na docela zajímavé sci-fi béčko (a to i s přihlédnutím k faktu, že právě hlavní představitel má asi tolik charismatu jako kartonová rulička na toaletní papír). Tahle naděje se ovšem rozplyne v momentě, kdy film začíná jít do hloubky lidské proměny v nový živočišný druh a pouští se do samotného jádra problematiky, čímž z velké části ztrácí vyloženě dech. 

The Titan působí zhruba od půlky jako film, který vlastně ztratil představu toho, čím vlastně chce být. Lennart Ruff sází na kombinaci mnoha prvků, které úplně nefungují dohromady, sdělení filmu se ztrácí v nedohlednu a vše co zůstává je takový nanicovatý pokus o nějaké morální důsledky hraní s DNA, které tvůrci kombinují s rádoby až hororovými prvky. Výsledek ovšem působí příliš lacině, nedotaženě a vyumělkovaně. Když se pak film dobere do samotného závěru, přemýšlíte, co to vlastně mělo být tohle. Pomyslnou třešničkou na dortu je finální pohyb Znovu narozeného Ricka, který dal vzpomenout na finální momenty Matrixu. Tedy až po tom, co jsem se přestal smát naprosté debilitě toho, co mělo být závěrečný moment tohoto sci-fi.  

Bohužel film nemá moc co nabídnout ani po stránce zpracování. Po všech ohledech relativně průměrná podívaná, kterou zachraňuje místy výprava. místy kamera. Je to ale opravdu hledání čehokoliv pozitivního, protože toho film zase tolik nepřinese. V podstatě se k vám dostane průměrné laciné sci-fi béčko, které se po zhruba půli mění na fantasmagorický mix který úplně nefunguje ani v rámci předem nastavených mantinelů. Slabé digitální triky tomu pak rozhodně nepomáhají.


The Titan je zkrátka průšvih, který příliš nebaví i přes docela zajímavý námět. Nijaké obsazení, slabý scénář a tragická druhá půlka nedávají příliš důvodů k tomu, proč filmu vůbec dávat nějakou šanci. Nudný, nepříliš dobře natočený film promrhávající jak svůj potenciál tak čas diváka. Jediným pozitivem filmu je slušná Taylor Schilling, to ovšem na hodinu a půl vážně nestačí. Tuhle tu radost si s ledovým klidem můžete nechat ujít.         
    

Nudná, nepříliš dobře natočená variace na béčková sci-fi z videopůjčovny, která se v druhé půli začne utápět ve fantasmagorických nesmyslech s takovou vervou, že vlastně ztratí pojetí o tom, co vlastně chce sdělit. 
The Titan
Sci-Fi

Velká Británie / USA, 2018, 97 min

Režie: Lennart Ruff
Scénář: Max Hurwitz, Arash Amel
Hudba: Fil Eisler
Hrají: Sam Worthington, Taylor Schilling, Nathalie Emmanuel, Diego Boneta, Tom Wilkinson, Agyness Deyn, Corey Johnson, Aleksandar Jovanovic, Noah Jupe, Steven Cree, Alex Lanipekun, Ben Aldridge
Producenti: Fred Berger, Leon Clarance
Scénografie: Julian R. Wagner

Velká Británie V kinech od: 13.04.2018 Signature Entertainment

https://www.csfd.cz/film/423100-the-titan/
https://www.imdb.com/title/tt4986098/








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?