Přeskočit na hlavní obsah

Ztratili jsme Stalina | The Death of Stalin


Nemálo kontroverze s sebou přináší snímek Ztratili jsme Stalina, který se od 5. dubna podívá jak do českých tak do slovenských kin. Film vychází z komiksové předlohy Fabiena Nuryho a byl díky nepřístojnosti zakázán v Rusku. Stojí ale tahle hvězdami napěchovaná svérázná adaptace historického momentu v dějinách Sovětského svazu vůbec za pozornost? Vážně se do kin dostala obdoba Interview nebo se jedná o další případ, kdy je mnoho povyku pro nic?    

Sovětský svaz je pod nadvládou labilního šílence, který se nebojí odepsat kohokoliv, kdo se mu postaví do cesty. Josefu Stalinovi (Adrian McLoughlin) se zkrátka neodporuje a i když si vymyslí záznam právě ukončeného koncertu, nějak se to zkrátka zařídí. I když se tak jeho patolízalové mohou přetrhnout, situace se náhle změní. Vůdce umírá a rozjíždí se politický kolotoč, kdy se každý snaží o to získat v truchlící zemi co největší vliv... 

Základní myšlenka tohohle filmu je poměrně zajímavá. Hra s historií s nadsázkou je docela fajn ve většině případů a když se filmu chopí schopný člověk, zpravidla z toho bývá alespoň originální podívaná, když už nic. Originalitou tahle komedie na motivy komiksu zrovna nešetří, bohužel se jedná právě o ten případ "když už nic". Ztratili jsme Stalina je totiž ni přes poměrně vysoký počet zvučných jmen v obsazení a poměrně originální materiál jen trestuhdoně průměrnou a nepříliš zábavnou komedií, která nad rámec svoji nevybíravosti příliš nezaujme. To však zamrzí o to více, když si člověk uvědomí, že za kamerou tohoto rýpavého bijáku stojí člověk zodpovědný za skvělý politický britcom Je to soda a jeho volné filmové pokračování Politické kruhy.

V tomhle případě se ovšem nepodařilo onu politickou satiru převést na plátno v nevybíravém stylu, který by fungoval. Jistě, vojenský velitel Jasona Isaacse je hlavním komediálním artiklem filmu a jeho postava ve filmu funguje na výbornou, zbytek osazenstva ovšem i přes občasný pokus o nekorektní humor příliš nefunguje. Taková sebranka karikatur, které moc nebaví a nebýt známých tváří propůjčujícím své herecké schopnosti, přeci jen Steve Buscemi, Jeffrey Tambor nebo Michael Palin jsou komediálními evergreeny, nemají tyhle postavy moc co nabídnout.

Film je tak ve výsledku necelé dvě hodiny dlouhou studií s nadsázkou toho, jak mohl vypadat Sovětský svaz po skonu vůdce Stalina. Politický humor, nevybíravé narážky a vtípky tu jsou ale rozmělněné v hromadě nicneříkajícího blábolení a výplňového materiálu, který zkrátka nudí. To co vám tak po projekci v hlavě zůstane je ta tuna promarněného potenciálu, křepčící známé tváře a film, který si pomýšlí na vavříny a přitom nestíhá ani v rámci nekorektního pojetí historie bavit. Tohle se zkrátka příliš nepovedlo.

Ztratili jsme Stalina je tak i přes velký potenciál, nevybíravý materiál a slušný herecký ansámbl jedním z prvních velkých zklamání letošní sezóny. Nezajímavá nuda kterou z letargie nevytrhne ani pár celkem dobře mířených ran a parodizace důvěrně známých mechanizmů komuinistického režimu. Film navíc i přes rozvíjení komiksové předlohy spíše rozmělňuje humor, než že by jej nějak výrazně přidával. Čekáte-li tak humornou sondu do komunistického sovětského svazu z ranku seriálové tvorby Armanda Iannucciho, budete nejspíše zklamáni a unuděni.             
    



Hromada promarněného potenciálu a možná až zbytečně hvězdné obsazení. Nekorektní komiksová adaptace Ztratili jsme Stalina rozmělňuje těch několik málo dobrých nápadů a humoru v nánosu nicneříkajících blábolů a ne úplně zábavných momentů. Parodizace důvěrně známých komunistických mechanismů film rozhodně zvládnout nezachrání. Jason Isaacs je fajn, zbytek značně limituje scénář a jejich role. Tohle se zkrátka i přes aktuiální relevanci příliš nepovedlo. 
Výsledek obrázku pro death of stalin posterZtratili jsme Stalina
(The Death of Stalin, La Mort de Staline) 
Komedie / Drama

Velká Británie / Francie / Belgie, 2017, 106 min

Režie: Armando Iannucci
Předloha: Fabien Nury (kniha)
Scénář: Armando Iannucci, Ian Martin, David Schneider
Kamera: Zac Nicholson
Hudba: Christopher Willis
Hrají: Steve Buscemi, Jason Isaacs, Olga Kurylenko, Jeffrey Tambor, Simon Russell Beale, Andrea Riseborough, Paddy Considine, Rupert Friend, Michael Palin, Dermot Crowley, June Watson, Elaine Claxton, James Barriscale, Paul Whitehouse
Producenti: Nicolas Duval Adassovsky, Kevin Loader, Laurent Zeitoun, Yann Zenou
Střih: Peter Lambert
Kostýmy: Suzie Harman

Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 05.04.2018 CinemArt
Slovensko V kinech od: 05.04.2018 CinemArt SK
Velká Británie V kinech od: 20.10.2017 Entertainment One

https://www.csfd.cz/film/441489-ztratili-jsme-stalina/
https://www.imdb.com/title/tt4686844/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?