Přeskočit na hlavní obsah

Dokonalá loupež | Den of Thieves

Začátkem roku se do kin dostal akční snímek Den of Thieves který i přes relativně průměrnou kritickou odezvu dovedl z kin celosvětově vytáhnout více jak dvojnásobek svého rozpočtu. I díky skromným nákladům na výrobu tak dostala zelenou dvojka. K nám do kin se sice film nedostal, nyní ovšem vstupuje na trh s Blu-ray a DVD, kde se koncem květnaobjeví pod názvem Dokonalá loupež. A pokud vám chybí žánrovky jako film Nelítostný souboj, rozhodně byste měli zpozornět. Jen od téhle novinky nečekejte příliš velkou filmařinu. 

Chris Merrimen (Pablo Schrieber) je  důverně známou figurkou mezi lupiči. Byťsi odseděl nějaký čas ve věznici, on a jeho banda mají na kontě hned několik úspěšných loupeží. Chris je ovšem nyní zase na svobodě a plánuje loupež, která se ještě nikdy nikomu nepovedla. Během příprav na sebe ovšem upoutá pozornost Nicka O'Briena (Gerard Butler), policejního specialisty z Los Angeles, který si dá za cíl Merrimena a jeho kupány dostat. A to za každou cenu... 

Ono srovnání s legendárním akčním snímkem Michaela Manna je v podstatě na místě. Dokonalá loupež si totiž vypůjčuje z tohoto akčního klenotu možná i místy více, než je zdrávo. Snaha o to prodat divákům aktualizovanou verzi podobně hypnotické akční loupežné jízdy ovšem tak trochu ztroskotává na faktu, že za scenářem filmu ani za kamerou nestojí člověk schopný a obratný, jakým Mann bezesporu je. Film si totiž vzal na starosti Christian Gudegast, pro kterého je to sice celovečerní režijní debut, stojí ovšem za scénářem k béčkům Pád Londýna a Osamělý mstitel. A pokud tyhle tři filmy něco spojuje, je to právě slabší a nepříliš originální scénář. 

V Dokonalé loupeži totiž rozehrává poměrně zajímavou hru kočku s myší, kdy vlastně nevíte do konce kdo je kým, kde si jak jedna tak druhá skupina honí triko a snaží se vypéct své protivníky. Je to fajn, zvláště když dojde na akci. Když se ovšem jeho herecký ansámbl pokusí být trochu dramatický, začne to velice nepříjemně skřípat. A byť se někteří herci snaží, úplně jim to člověk "nežere". Což se bohužel týká i hlavního tahouna Nicka O'Briena v podání Gerarda Butlera, který díky přehrávání skotského rodáka vystřídá hned několik poloh a jen v málo z nich působí přesvědčivě a ne uměle. Jasně, na poměry relativně laciného akčního béčka je to snesitelné i v této míře, přesto měl tenhle snímek potenciál to dotáhnout podstatně výše než jen a právě na "obstojné béčko". 

Akce je tu totiž hodně fajn. Jasně, chybí tomu schopnější režijní vedení, trochu propracovanější atmosféra a hlavně rytmika, která by tu akci vytáhla do úplně jiných výšin, i tak se ovšem jedná v posledních letech o nadstandartní práci, která hlavně v záplavě přehnaně digitálních a uměle velkolepých sekvencí u konkurence působí příjemně přízemně. Zejména v závěrečné části je opět sice silně vidět, kde se tvůrci "inspirovali", Přesto je dojem pozitivní, především díky celkem přehledné kameře Terry Stacyho, která se nesnaží všechno zamaskovat roztřesenou kamerou. Dalo by se říci, že banalita ale hned to dělá naprosto jiný výsledný dojem. Kamera je pořád v pohybu ale nepůsobí rušivě a otravně svojí násilnou snahou vtáhnout diváka do akce. Gudegast v tomhle případě pochopil, že má v rukou materiál, který to zvládne i bez moderních nešvarů.      


Akční snímek Dokonalá loupež má k dokonalosti sice daleko ale jako akční béčko inspirované starou školou funguje překvapivě dobře. Legendárním snímkům ze žánrové konkurence se tahle novinka ani z daleka nevyrovná, přesto se v současné nabídce akčního žánru jedná o velice příjemnou dávku nostalgie a řemeslné solidnosti. Absence originálních prvků a přílišná snaha hrát vše na dramatický efekt (s čímž souvisí ne úplně uvěřitelné a pravděpodobné příběhové zákruty a obraty) sice snímku ve výsledku škodí, pokud vám ovšem akční film koluje v krvi, dejte rozhodně Dokonalé loupeži šanci. I přes svoji přestřelenou délku totiž zvládá zabavit docela solidně. Jen nad tím, co se na obrazovce děje moc nepřemýšlejte.  
    
Sice možná až příliš neoriginální a v mnohém umělá a nepřesvědčivá akční podívaná, když dojde na lámání chleba, umí zabrat. Jako modernizace Nelítostného souboje to sice trestuhodně selhává ale jako slušné akční videobéčko funguje Dokonalá loupež obstojně. Butler je sice svým přehráváním místy otravný a silná "inspirace" v žánrové klasice ja očividná (stejně jako absence schopného člověka při psaní scénáře) i přes podstatně slabší um při práci s prostředím, herci i samotnou akcí, v rámci současného akčního filmu se ovšem i tak jedná o docela příjemný závan starých časů, kterému nakonec vlastně už jen z principu fandíte. Zvláště pokud jste na akci vyrůstali. 
Dokonalá loupež
(Den of Thieves)
Akční / Krimi / Drama

USA, 2018, 140 min

Režie: Christian Gudegast
Scénář: Christian Gudegast, Paul Scheuring
Kamera: Terry Stacey
Hudba: Cliff Martinez
Hrají: Gerard Butler, Pablo Schreiber, O'Shea Jackson Jr., Curtis "50 Cent" Jackson, Jordan Bridges, Cooper Andrews, Sonya Balmores, Oleg Taktarov, Kaiwi Lyman, Mo McRae, Evan Jones, Juan Gaspard, Maurice Compte
Producenti: Mark Canton, Christian Gudegast, Tucker Tooley
Střih: Joel Cox
Scénografie: Kara Lindstrom
Kostýmy: Terry Anderson


USA V kinech od: 19.01.2018 STX Entertainment
Česko Na DVD od: 30.05.2018 Magic Box
Česko Na Blu-ray od: 30.05.2018 Magic Box

https://www.csfd.cz/film/502046-dokonala-loupez/
https://www.imdb.com/title/tt1259528/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?