Přeskočit na hlavní obsah

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny | Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald


Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku právě dorazil do nabídky kin. Spin-off světa Harryho Pottera Fantastická zvířata se vrací po dvou letech s druhým dílem, aby opět mohla na několik týdnů vypuknout ta správná potterovská horečka. Je samozřejmě jasné, že tohle opět bude událost následujících týdnů, která bude všude, otázkou ovšem je, jak se tvůrcům povedlo se vymezit proti původní sérii a jakým způsobem pokračují v příběhu Mloka Scamandera. 


Mlok Scamander (Eddie Redmayne) má po událostech v New Yorku zakázáno cestovat a je pod neustálým dohledem ministerstva. Když ovšem ze zajetí organizace KOKUSA utíká Gellert Grindelwald (Johnny Depp), je požádán přítelem Albusem Brumbálem (Jude Law), aby se vydal po jeho stopách a zachránil před ním Creedence Holokosta (Ezra Miller), který nejenom, že přežil události z konce předešlého dílu, nyní pátrá po svých kořenech v Paříži a není na to sám... 

Ano, návrat do kouzelnického světa Harryho Pottera je opět něčím, u čeho se fanouškům rozzáří oči radostí. I když se většina filmu odehrává v nových lokacích (USA a Paříž), ona magie tohoto univerza je tu přítomná jako kdykoliv jindy. Koňská dávka nostalgie tedy je přítomná, co tedy film nabízí kromě ní? 


Tady ovšem začíná stěžejní problém filmu - hra na zmíněnou nostalgickou linku. Nad rámec těžení z ní a násilného roubování známých postav a motivů do "příběhu filmu" toho totiž David Yates a spol příliš mnoho nepředvedou. Nechci tu tvrdit, že by film nedovedl vykouzlit hned několik skvělých momentů, které fungují naprosto parádně. Když ale vezmete snímek Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny jako jeden celek, o moc víc než jen pár skvělých nesouvisejících scén a mohutnou dávku nostalgie vlastně za své peníze nedostanete. Ve filmu se toho moc v konečném důsledku nestane a v jádru tak působí spíše jako nepřiznaná první část dvoudílného filmu, než celistvý filmový zážitek s nějakou jasně danou zápletkou.

Ano, Yates s Rowlingovou nabízejí hned několik otázek na které se postavy v popředí filmu snaží najít odpovědi, to ovšem nesupluje plnohodnotný děj. Stejně jako několik skvělých a zábavných momentů (především Newtem, Kowalskim a Brumbálem) nenahrazuje napínavý a zajímavý příběh, na který by v ideálním případě měly takové momenty být navázány. Tady se prostě střílí nápady a nostalgické kličky od boku bez ohledu na celkový dojem a je tak docela dost možné, že vám v půli filmu dojde trpělivost a s uvědoměním, že tu vlastně o nic moc nejde, vás začne film nudit.    


Jistě, obsazení je fajn, nově příchozí Jude Law jako mladší Albus Brumbál funguje na výbornou a všichni navrátilci z předešlého dílu sbírají sympatie jako posledně (opět s výjimkou Ezry Millera), avšak problém číslo jedna je v Johnny Deppovi. Kdo by doufal, že film soustředěný na jeho vzestup k moci dá konečně argument k tomu, proč tvůrci v jeho prospěch odstavili jinak zajímavou postavu Percivala Gravese v podání Colina Farrella, tak čeká marně.

Bodem, kde naopak film sbírá jen a jen pozitiva, je opět výprava, která se řadí k samotné špičce. Film díky tomu i v občasném případě slabších digitálních triků vypadá pořád nadmíru skvěle a působivě a dobová atmosféra z filmu přímo čiší. Trochu škoda jen, že si kameraman Philippe Rousselot vybírá v několika momentech trochu slabší chvíli a film díky tomu sklouzává snímáním trochu jak do televizní inscenace. Hudebně je to pak ovšem opět paráda v podání James Newtona Howarda, který zvládá efektně využít motivy tohoto univerza a přidat zase něco trochu nového a nečekaného. Celkově tak řemeslná stránka filmu, i přes občasné přehmaty při snímání herecké akce a proměnlivou kvalitu digitálních triků, funguje na výbornou.    


I díky tomu je tak vynášení nějakého konečného soudu nad druhým dílem spin-offu docela těžké. Tahle kapitola kouzelnických příběhů se totiž vlastně moc nepovedla a i přes téměř nulové očekávání zůstává tak trochu pozadu. Slušní herci a parádní řemeslná stránka nezachrání jinak veskrze průměrnou a nepříliš zajímavou podívanou, ve které zase o tolik nejde. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny jsou spíše nepřiznaným úvodem do dalšího dílu, než plnohodnotným pokračováním. Navíc, závěrečná zvratová facka věrným fanouškům působí trochu nemístně a tak trochu jako snaha autorky za každou cenu šokovat bez ohledu na následky. 

Grindelwaldova předehra tak rázem padá do toho nejslabšího, co v tomhle knižně filmovém vesmíru vzniklo. Jistě, pořád se jedná o film, který vyloženě k šípku nepošlete, ale to co se po jeho shlédnutí dere na mysl je jednoznačné zklamání z promarněného potenciálu, protože tady se jede na efekt a nostalgii místo substance. Tak snad třeba za dva roky při závěru trilogie (a pak u dalšího čtvrtého a minimálně pátého dílu).

Film Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny najdete v nabídce českých a slovenských kin od dnešního dne, 15. listopadu. Film je nevhodný pro děti a mládež do 12 let. 

Kouzelnický svět Harryho Pottera se vrací ve druhém spin-offu a výsledek je spíše rozpačitý. Jistě, působivá řemeslná stránka (především výprava), slušní herci (s výjimkou trochu otravného Deppa) a ta správná kouzelnická atmosféra tu jsou, stejně jako koňská dávka nostalgie a vzpomínek, na druhou stranu ale film tak trochu postrádá nějaký nosný děj, který by diváka pohltil a držel ty dvě a čtvrt hodiny. Ve výsledku totiž film působí spíše jako soubor skvělých scén a těch, které zase tak dobré nejsou, s minimem pojícího materiálu, který by je držel pohromadě. Navíc absence trochu jasnější a výraznější narativní struktury z Grindelawldových zločinů dělá spíše takovou overturu závěrečnému dílu trilogie (a nejspíše i dalším dílům navazujícím), spíše než samostatný a plnohodnotný díl. Fanouškům to sice bude stačit, podruhé by to už ale vyjít nemuselo.   

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
(Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny)
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy

Velká Británie / USA, 2018, 134 min

Režie: David Yates
Scénář: J. K. Rowling
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Johnny Depp, Jude Law, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Claudia Kim, Carmen Ejogo, Jessica Williams, Ólafur Darri Ólafsson, Callum Turner, Victoria Yeates, Poppy Corby-Tuech, Brontis Jodorowsky, William Nadylam, Fiona Glascott, Derek Riddell, Kevin Guthrie, David Sakurai, Ingvar Eggert Sigurðsson, Kamil Lemieszewski, Reid Anderson, Jamie Campbell Bower, Toby Regbo, Silvia Crastan
Producenti: J. K. Rowling, David Heyman, Steve Kloves, Lionel Wigram
Střih: Mark Day
Scénografie: Stuart Craig
Kostýmy: Colleen Atwood
Nevhodný mládeži do 12 let

Česko V kinech od: 15.11.2018 Vertical Ent.
Slovensko V kinech od: 15.11.2018 Continental
USA V kinech od: 16.11.2018 Warner Bros. US
Velká Británie V kinech od: 16.11.2018 Warner Bros. UK

https://www.csfd.cz/film/403861-fantasticka-zvirata-grindelwaldovy-zlociny/
https://www.imdb.com/title/tt4123430/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous