Přeskočit na hlavní obsah

Outlaw King


Historických filmů je v poslední době nedostatek. Ne že by o ně nebyl zájem, jenom z finančního hlediska nejsou pro studia více či méně věrné rekonstrukce událostí z historie lidské civilizace příliš lákavé. V posledních letech zkrátka hrají prim komiksy a sci-fi. Je tedy nakonec docela potěšující, že se Netflix v rámci své expanze do filmové branže rozhodl investovat i do tohoto žánru a vytasil se se snímkem Outlaw King o příběhu Roberta I. Skotského, jehož příběh začíná po událostech, které kdysi svým způsobem zfilmoval Mel Gibson v dnes již legendárním snímku Statečné srdce. Podařil se Netflixu konečně pořádný hit?

Po několika letech nepokojů na skotském území ve snaze vymanit se z anglické nadvlády se Robert Bruce (Chris Pine) společně se svojí rodinou vzdávají Eduardu I. (Stephen Dillane). Podmínky příměří ovšem dlouhodobě sužují skotský národ, vzhledem k tomu že král Eduard požaduje podmínky a daně srovnatelné s těmi za dob války. Když Robertův otec, Robert Bruce, 6. lord z Annandale (James Cosmo) umírá, situace se ještě přiostří. Po neshodě s Jamesem Comym (Callan Mulvey) se Robert opět staví do čela skotského odporu proti anglické koruně, což nevidí všichni ve Skotsku pozitivně. Ta největší zkouška ale Roberta Bruce ještě teprve čeká...   

Je fakt, že originální filmová produkce Netflixu zatím příliš slávy neposbírala. Jistě, pár povedených žánrových záležitostí se v záplavě béčkových ekvivalentů filmů z videopůjčoven přeci jen našlo, o nějakém velkém hitu ale nemůže být ani řeč. Nejsem si jistý, zda-li tenhle historický snímek tuto reputaci vylepší, každopádně i přes mírné nedostatky se jedná o snímek, který rozhodně nezapadne. I když se totiž dá najít pár vad na kráse, Outlaw King je vydařená výprava dos skotské historie. 



Tvůrci se totiž ani na chvíli naštěstí nesnaží působit jako další hollywoodský nákladný historický velkofilm. Ono by se to k příběhu pozdějšího krále Roberta I. Skotského ani vlastně nehodilo, každopádně neznamená to, že by film vypadal lacině. Naopak, takhle přirozeně a zároveň uvěřitelně epicky už dlouho nic nevypadalo. David Mackenzie nechává vyniknout surovost života ve Skotsku, stejně jako působivou krajinu ve které se příběh o snaze získat zpět svoji vlast odehrává. Tohle napomáhá filmu i v momentech, kdy možná příliš zbytečně přešlapuje na místě. Díky skvěle vybudované atmosféře tak film funguje i v trochu skromnějších podmínkách skvěle a nudit vás rozhodně nebude. 

Mohou za to i herci, kteří (když přehlédneme v případě některých trochu nedokonalejší přízvuky) jsou vlastně docela dost fajn a díky dostatku fyzické akce tu válečnou vřavu i beznaděj filmu jednoduše "baštíte" i s navijákem. Chris Pine v roli Krále Skotska je dostatečně přesvědčivý nato, abyste mu proti jeho úhlavnímu nepříteli v podání Billyho Howlea jednoznačně fandili. Když se navíc na scénu dostaví Aaron Taylor-Johnson co by místy až psychopatický Lord Douglas, má herecky snímek Outlaw King vyhráno. Ba co víc, tenhle film se nebojí být v některých momentech trochu surovější a kontaktnější, takže v momentech kdy dojde na samotné konflikty, je o zábavu postaráno. V dramatické rovině film sice místy vázne, nikdy to ovšem nepřekročí únosnou mez.     




Řemeslná stránka filmu pak vypadá i bez přihlednutí k dnes poměrně rozumnému rozpočtu 120 milionů skvěle. Kamera  Barryho Ackroyda by si sice možná zasloužila trochu větší hravost, ovšem jak již bylo zmíněno výše, díky působivě nasnímané skotské krajině i tuhle absenci trochu větší hravosti filmu rádi odpustíte. Zvláště pak, když film vytasí některou z akčních sekvencí bitev, které patří k tomu nejlepšímu co film nabídne. Závěrečný souboj sice svojí velikostí strčí do kapsy i Hra o trůny, avšak atmosféra, surovost i náboje tam prostě je a dívá se na to dobře.   

Je možná tak trochu škoda, že film postrádá jakýkoliv výraznější hudební motiv či jasnější hudební složku. Na jednu stranu to napomáhá surovému dojmu, který se film snaží navodit, na druhou stranu ale film díky tomu nezvládá vyvolat v divákovi jakýkoliv trvalejší zážitek, stejně jako onen epický aspekt, se kterým choreografie a scénář alespoň částečně pracuje. 



I když tak film Outlaw King má nedostatky v příběhové stránce a zasloužil by si možná přeci jen ještě trochu vypilovat, jako portrét jednoho z důležitých králů skotské historie funguje přesvědčivě. A i když vám dramatická rovina nebude úplně sedět, těch pár soubojů které za ty dvě a čtvrt hodiny nabídne, za to stojí. Navíc v absenci lepších historických záležitostí v posledních letech je i tenhle filmový portrét vlastně hodně fajn. Pokud ví, tedy historie z britských ostrovů přeci jen něco říká nebo máte slabost pro filmy podobného ražení, pak si tohle drama rozhodně nenechte ujít.  

Snímek Outlaw King najdete v nabídce služby Netflix od 9. listopadu.
Robert I. Skotský a jeho cesta za královskou korunou. Outlaw King je sice nedokonalým, ovšem působivým a rozhodně chytlavým portrétem vladaře, který si musel svoje místo na slunci vybojovat. Slabší dramatické momenty zachraňují naštěstí slušní herci (pokud příliš neřešíte přízvuky), solidní atmosféra a silné akční sekvence.  

Outlaw King
Akční / Drama / Historický / Válečný / Životopisný

Velká Británie / USA, 2018, 121 min

Režie: David Mackenzie
Scénář: David Mackenzie
Kamera: Barry Ackroyd
Hrají: Chris Pine, Aaron Taylor-Johnson, Billy Howle, Florence Pugh, Tony Curran, Stephen Dillane, Sam Spruell, Callan Mulvey, Matt Stokoe, Duncan Lacroix, Alastair Mackenzie, Steven Cree, Jamie Sives, Lorne MacFadyen, Stephen McMillan, Ron Donachie, Jonny Phillips, Jamie Michie, Robin Laing, Kevin Mains, Duncan Airlie James, James Cosmo
Producenti: Gillian Berrie, Steve Golin
Střih: Jake Roberts
Scénografie: Donald Graham Burt
Kostýmy: Jane Petrie


 V kinech od: 09.11.2018 Curzon Artificial Eye

 Na VOD od: 09.11.2018 Netflix



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?