Přeskočit na hlavní obsah

The Dirt

Kapela Queen, která před několika měsíci zabodovala na stříbrném plátně ve filmu Bohemian Rhapsody není jediná, která se dlouhé roky se svým příběhem snažila probojovat na stříbrná plátna. Američtí rockeři Mötley Crüe se pokoušeli svůj příběh protlačit do filmové podoby více jak deset let, aby se jim to nakonec podařilo v podobě novinky od Netflixu s názvem The Dirt, která je adaptací stejnojmenné knihy popisující příběh této slavné kapely. Jak se biografie, která slibovala nebrat si žádné servítky, nakonec povedla?

V průběhu sedmdesátých let Frank Carlton Feranna Jr. (Douglas Booth) se osamostatňuje od své matky alkoholičky a nechává si změnit jméno na Nikki Sixx. Poté co nějakou dobu hraje v kapele London, se tohle hudební uskupení rozpadá a Sixx začíná formovat svůj nový hudební projekt. To co se začíná počátkem osmdesátých let v jeho rukou rodit se však brzy stane legendou, která se proslaví jak svojí hudbou, tak svým chováním mimo pódium... 

I když jsou Mötley Crüe hodně známým hudebním uskupením, do věhlasu s jakým operoval třeba právě film Bohemian Rhapsody mají zkrátka hodně daleko. To ovšem neznamená, že by jejich příběh byl o to méně zajímavý. Nekonečné párty, drogy, alkohol, sex a všechno kolem toho. Co jiného taky čekat od filmu o kapele, která si ono příslovečné Sex, Drogy a Rock'n'Roll vzala jako životní mantru. Jak se ale se skupinou nezodpovědných rockerů pro které byla celá kariéra jen jedna velká párty vypořádal?      


The Dirt se snaží stavět jako svůj hlavní vývozní artikl fakt, že na rozdíl od jiných v rámci možností umírněnějších hudebně-životopisných filmů se kontroverzi film nevyhýbá a naplno se do ní ponoří. A to i v rámci možností funguje. Film vykresluje kapelu jako bandu zhýřelých hvězdiček, které zvládají peníze rozfofrovat stejným tempem, jako je vydělávat bez ohledu na okolí nebo následky svých činů. Film se navíc nebojí zacházet alespoň částečně za hranici toho co je i v takto nastaveném filmu běžné a tak si drog, sexu a nechutností, zkrátka té pořádné rockové párty ve filmu užijete dosytosti. Jako bonus pak přihodí i moment s Ozzy Osbournem (kterého si zahrál Tony Cavalero) který se vám zaryje do paměti asi nejvíc z celé téhle nekonečné jízdy. Ale ten problém je, že pokud byste se začali trochu více nimrat v oné dramatické složce pod tímto nánosem párty, sexu, alkoholu a drog, tam film začíná ukazovat své slabiny. 

Jasně, ono film o kapele s módou a stylizací, jakou byli a jsou Mötley Crüe, má svým způsobem problém přesně tenhle styl prodat, režisér Jeff Tremaine ovem možná až příliš mnoho spoléhá na fakt, že mu onu zjednodušenost, naivitu a vyumělkovanou přímočarost budete trpět po celé dvě hodiny. Jakmile se totiž The Dirt pustí do větší dramatizace a upustí od té žoviálnější vlny, začne se vkrádat pocit takové umělotiny, z jaké byly vyrobeny paruky hlavních aktérů. 


Rozhodně tomu ale nepomáhá fakt, že co se týče hereckého ansámblu, zrovna dvakrát velká výhra to také nebyla. Colson Baker alias Machine Gun Kelly je v roli Tommyho Lee překvapivě jako doma a jedna z těch lepších věcí na filmu. Naopak Iwan Rheon působí celý film opravdu hodně na hraně a Daniel Webber je tak umělý ve svojí roli, že se mi po celou dobu projekce vkrádaly do hlavy momenty Derka Zoolandera. A to asi není úplně ten dojem, jaký by asi tvůrci chtěli od vážně míněného příběhu kapely. 

Řemeslně se ale jedná o standardní práci, které do karet hraje několikerá rekreace momentů z historie kapely, ve které tahle banda i ve filmové podobě funguje. Pokud tak pominete fakt, že scénář jako takový je především v dramatických částech poněkud hodně zjednodušený a až příliš přímočarý, vyložené zklamání se v tomhle snímku neskrývá. 


The Dirt je zkrátka jedna velká filmová párty která oslavuje životní styl i dává prostor osobním přešlapům, díky kterým je jméno Mötley Crüe známé i dnes. I když se nebojí kontroverze a otevřeně se pouští do problematických stránek tohoto uskupení (minimálně více než jiné srovnatelné filmy), nemůžete se ve výsledku zbavit dojmu, že je to celé vlastně tak trochu "jako" a samotná podstata filmu tak trochu uniká. Pro fanoušky kapely se jedná rozhodně o povinnost, pro ostatní se jedná o zajímavé necelé dvě hodiny, během kterých si můžete přiblížit příběh jedné nechvalně známé rockové kapely. Bitva o vavříny se ale tentokrát vážně svádět nebude.    
Své velkolepé biografie se dočkali i Mötley Crüe. A stejně jako kapela má tenhle film největší šťávu v momentech, kdy dochází na sex, drogy a rock'n'roll. Jakmile ovšem dojde na lámání chleba, The Dirt se nemůže zbavit pocitu umělosti, vykonstruovanosti a zbytečné přímočarosti. Pro fanoušky asi povinnost, pro ostatní jen trochu ostřejší verze klasického rockového portrétu z ranku jako třeba The Runaways. 

The Dirt
Životopisný / Hudební

USA, 2019, 107 min

Režie: Jeff Tremaine
Předloha: Tommy Lee (kniha), Vince Neil (kniha)
Scénář: Tom Kapinos, Rich Wilkes
Kamera: Toby Oliver
Hudba: Paul Haslinger
Hrají: Machine Gun Kelly, Iwan Rheon, Pete Davidson, Leven Rambin, Douglas Booth, Daniel Webber, David Costabile, Kabby Borders, Tony Cavalero, Joe Chrest, Joshua Mikel, Courtney Dietz, Rebekah Graf, Sylvia Grace Crim, David Kallaway, Mark Ashworth, Martin Bats Bradford, Christian Gehring, Blaine Kern III, Betsy Holt, Jordan Lane Price, Erin Ownbey, Aaron Jay Rome, Peter Jaymes Jr.
Producenti: Erik Olsen, Julie Yorn, Rick Yorn
Střih: Melissa Kent
Scénografie: Melanie Jones
Kostýmy: Christine Wada

 Na VOD od: 22.03.2019 Netflix

https://www.csfd.cz/film/136278-the-dirt/
https://www.imdb.com/title/tt0800325/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?