Přeskočit na hlavní obsah

Zelená kniha | Green Book


Oscarová sezona skončila a loňský rok má své jasné vítěze. Jeden z nich, dobové drama Zelená kniha, které si pro sebe urvalo na Oscarech hned tři ocenění, včetně toho za nejlepší film uplynulého roku, právě vstoupilo do českých a slovenských kin. Stojí tenhle cenami ověnčený snímek na motivy skutečného příběhu za vaši návštěvu? Rozhodně ano.  

Tony "Lip" Vallelonga (Viggo Mortensen) se živí jako chlápek pro všechno, jeho hlavní pracovní náplní je ovšem pozice vyhazovače v populárním nočním klubu The Copacabana v New Yorku. Když se však klub na několik měsíců uzavře, potřebuje Tony najít novou práci, aby měl z čeho živit svoji rodinu do té doby, než se bude moct vrátit na svoji pozici. O jeho služby se ovšem začne ucházet populární afroamerický pianista "DocDon Shirley (Mahershala Ali), který právě plánuje osmitýdenní koncertní šňůru po americkém jihu, ve kterém stále převládají rasistické tendence a rasová segregace...  

Asi by bylo docela jednoduché snímek Zelená kniha zaměnit za další umělecký snímek, který se pokouší o násilnou společenskou kritiku a snaží se díky tomu vyloudit přízeň akademického publika, zatímco nemá moc co nabídnout běžnému divákovi. Nejde ale dál být od pravdy. I když totiž tahle novinka může působit jako další z řady ceněných filmů jen  z principu, to co se na vás v kině chystá je ve skutečnosti něčím daleko jinačím. 




Ano, hlavním tématem filmu sice může být ona rasová otázka ovšem motorem celého filmu je perfektně propracovaný vývoj vzájemného vztahu Tonyho a jeho nového šéfa a jejich osobní rozvoj a úprava pohledu na svět. Díky skvěle napsanému scénáři a špičkovým hereckým výkonům obou hlavních představitelů pak člověk vnímá především tyto aspekty a z nich vyplývající poukázání na to, jak situace byla opravdu špatná z dnešního pohledu, spíše než by film diváka otravoval nějakou násilně vklíněnou propagandou.

Je zkrátka strašně příjemné pro jednou v posledních letech vidět film, který je sám o sobě promyšlený natolik, že jeho sdělení je jeho přirozenou součástí než něčím, co působí v rámci zážitku jako silná pěst na oko. Díky několikeré subverzi diváckých očekávání navíc film zvládá fungovat v nastoupeném tempu až do závěrečných minut a i když se film zaobírá poměrně závažným tématem, ta dobrá nálada a optimismus které ve vás po shlédnutí zanechá tu už dlouho z žádného filmu prostě nebyla.    


Kdo by tedy čekal, že od filmu, který se převážně věnuje rasovému napětí v dobové americké kultuře a společnosti a staví geniálního hudebníka do kontrastu s rasovými předsudky a pokřiveným režimem tehdejší společnosti (i když by se asi dala zavést diskuze na téma, zda li podobné tendence nejdou v těchto částech Severní Ameriky dohledat dodnes), bude čekat v podstatě největší film pro dobrou náladu, jaký letos dorazí do kin. Uvěřitelné postavy jejichž osud vás zajímá a trable které pociťujete spolu s nimi až do momentu závěrečné naděje v tom, že nikdy není všechno ztraceno. 

Přičtěte si k tomu přesvědčivé zpracování šedesátých let minulého století a to jak po stránce vizuální tak s ohledem k vykonstruované atmosféře, slušný soundtrack, který se opírá o ty největší dobové hity, a více než slušnou a místy i hravou kameru Seana Portera a máte pohodovku, která jen těžko bude hledat konkurenci. Kdo by to byl čekal od režiséra Petera Farrellyho, který ještě pár let zpátky servíroval věci typu Návrat blbýho a blbějšího nebo Týden bez závazků.    


Snímek Zelená kniha tak nelze jinak než vřele doporučit. Pod slupkou dobového dramatu o rasismu v USA v šedesátých letech se totiž skrývá upřímný příběh dvou jedinců, které osud spojil dohromady a jejichž životy se díky vzájemnému přátelství navždy změnily. Propracovaný scénář, famózní herecké výkony a koňská dávka pozitivity. Pokud vám tahle oscarovka zatím unikala, je nejlepší čas to napravit.  
Zelená kniha trochu klame tělem, ale to je ve výsledku právě její kouzlo. Díky skvěle propracovanému příběhu dvou jedinců svedených na dva měsíce okolnostmi dohromady zvládá tohle drama nejenom naprosto přirozeně a nenuceně kritizovat poměry tehdejší doby, jejichž ozvěny jsou v některých místech USA cítit dodnes, hlavně ale skvěle odvypráví příběh jednoho přátelství, jež by nikdo na začátku nepředpokládal. Skvělé herecké výkony, výborný scénář a dvě hodiny v kině, po kterých budete mít takovou koňskou dávku pozitivní energie jako už dlouho ne. 

Zelená kniha
(Green Book)
Drama / Komedie / Road movie

USA, 2018, 130 min

Režie: Peter Farrelly
Scénář: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly
Kamera: Sean Porter
Hudba: Kris Bowers
Hrají: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Dimiter D. Marinov, Mike Hatton, Iqbal Theba, Sebastian Maniscalco, P.J. Byrne, Montrel Miller, Tom Virtue, Don Stark, Brian Stepanek, Ninja N. Devoe, Daniel Greene, Paul Sloan, Joe Cortese, Johnny Williams, Martin Bats Bradford, Jim Klock, David Kallaway, Jenna Laurenzo, Emily LaGroue, Brian Hayes Currie, Ricky Muse, Jon Michael Davis, Mike Cerrone, Geraldine Singer
Producenti: Jim Burke, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Charles B. Wessler
Střih: Patrick J. Don Vito
Scénografie: Tim Galvin
Kostýmy: Betsy Heimann
Nevhodný mládeži do 12 let

Česko        V kinech od: 07.03.2019 Aerofilms
Slovensko  V kinech od: 07.03.2019 Continental film
USA           V kinech od: 21.11.2018 Universal Pictures US

https://www.csfd.cz/film/600912-zelena-kniha/
https://www.imdb.com/title/tt6966692/


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?