Přeskočit na hlavní obsah

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 | Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II [65%]



http://www.csfd.cz/film/239950-harry-potter-a-relikvie-smrti-cast-2/

V kinech ČR od:14.07.2011
V kinech SR od:14.07.2011 


Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2011, 130 min

Režie:

 David Yates

Hrají:

 Daniel RadcliffeEmma WatsonRupert GrintHelena Bonham Carter,Bonnie WrightMaggie SmithEvanna LynchRobbie ColtraneAlan Rickman,Geraldine SomervilleNatalia TenaKelly MacdonaldTom FeltonEmma ThompsonRalph FiennesMichael GambonGary OldmanJason Isaacs,Domhnall GleesonJohn HurtCiarán HindsDavid ThewlisClémence Poésy,Helen McCroryJim BroadbentJulie WaltersJames PhelpsMatthew Lewis,Oliver PhelpsJessie CaveMiriam MargolyesMark WilliamsAdrian Rawlins,Nick MoranSean BiggerstaffWarwick DavisKatie LeungGemma Jones,Scarlett ByrneAnna ShafferIsabella LaughlandChris RankinDevon Murray,Louis CordiceJosh HerdmanRyan TurnerAlfie EnochAfshan AzadGuy HenryDavid BradleyGeorgina LeonidasFreddie StromaRobbie JarvisEmil Hostina



Je to tu. Konec jednoho velkého fenoménu. Po desíti letech a osmi dílech se loučí jedna z nejvýdělečnějších filmových sérií všech dob. Série adaptací knih o brýlatém čaroději se zvláštní jizvou dospěla do svého konce a přichází s epickým závěrem, který uzavře několikaletý souboj dobra se zlem. První část tohoto finále jsmě měli možnost vidět loni v listopadu (článek zde) a tento týden přišla ta slibovaná tečka. Opravdu konečně přináší tu slibovanou bitvu dobra se zlem, na kterou fanoušci čekali nebo je to trochu jinak? 


Dějově asi netřeba připomínat. Lidí kteří neví kdo je Harry Potter je nejspíš tolik jako obyvatel severního pólu. Ale přeci. Po několika vteřinovém pomrknutí na závěr předešlého dílu se děj vrací do místa, kde jsme Harryho v listopadu opustili. Jeho nepřítel, lord Voldemort, získal pro sebe značnou výhodu akvizicí nejsilnější z čarovných hůlek, která mu má poskytnout v závěrečné bitvě výhodu. Harry zatím dále pátrá po zbývajících viteálech, díky jejichž zničení je jeho úhlavní nepřítel smrtelnější. S malou zastávkou v kouzelnické bance se vydává zpět tam kde to všechno začalo, do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Tam se pokusí nalézt poslední kousek skládačky předtím, než se postaví svému nepříteli v závěrečné bitvě.


Předně, pokud jste neviděli předešlý díl a nečetli knihu, nemá cenu abyste na film chodili. Vysvětlování je tu totiž naprosté minimum a bez znalosti knihy nemáte téměř šanci. David Yates, který se postaral o poslední dva díly série dostal prostor pro realizaci své vize finále. Minulý rok jsem patřil k těm, kteří chválili jeho verzi první části, neboť vystihl celkem přesvědčivě atmosféru a pochmurnost první části knihy.  Skvělá atmosféra totiž filmu dodávala přesně ten prvek, který byl potřeba jako stavební kámen pro očekávané kulervoucí finále. Ono totiž když natahujete fanoušky sedm dílů jen fragmenty akce, ve finále ji musíte předhodit to nejlepší jinak vás ušlapou. Protože když předvedete maximum, spokojení diváci zapomenou, že ve většině předešlých dílů byla akce trestuhodně ořezaná. Yates to ovšem po nařachaných trailerech splnil jen napůl.


Totiž takhle. Ono ta slibovaná akce tu doopravdy je. Ovšem to je tak asi vše. Yates, který své kvality u předešlých dílů dokazoval spíše tou skvělou atmosférou, než akcí, ve které byl za nic schopný utratit trestuhodné množství dolarů z rozpočtu, se totiž rozhodl vykašlat na jakýkoliv rozvoj postav či rozvoj trýznivé atmosféry a místo toho většinu času ukazuje nic moc neříkající záběry s notnou dávkou akce, která však vypadá daleko laciněji než kdy předtím. Ono to s tou laciností je vůbec celkem závažné. Většina emocí které z vás film totiž doluje jsou spíše osobní nostalgie vyplývající z oblíbenosti známých postav a jejich neslavných osudů, spíše než z velkohubých keců a snah monumentální vyprávění. Na lacinosti neubere ani fakt, že pokud zvolíte obyčejnou 2D verzi filmu jako já, bude vám do očí být šílené zpracování obrazu ve scénách, kde mají být právě ta epická konvertovaná 3D lákadla.


Tvůrci by si vůbec zasloužili pár pohlavků spíše něž trhání rekordů v tržbách. On totiž poslední Potter těží hlavně z recyklace dobře známých prvků a výše zmíněné nostalgie a familiárnosti postav, která snímek drží nad vodou i v momentech kdy byste se nejradši chytili za hlavu, jak je tohle vůbec možné. Když totiž jdete na finále série kde například ne-zase-tak-oblíbená první část velkého finále vydělala téměř miliardu na tržbách, čekáte, že se tvůrci plácli přes kapsu a do pomyslného epilogu nasypou takový rozpočet, aby závěr série byl jak má být, neboť se jim peníze jistojistě vrátí. Nestalo se bohužel.


Ani Alexandre Desplat, který posledně předváděl výbornou hru s atmosférou příliš nenadchnul a spíše než o invenci se zaměřil na rekapitulaci osvědčených prvků v temnějších obrysech, pravda, funguje to skvěle. Ale je to spíše taková sázka na jistotu, jako drtivá většina filmu. Je nespíš příliš pozdě nadávat nad rozlitou kaší, nicméně očividně i přes pochybné kvality  se bude nejspíše jednat o nejúspěšnější díl série, právě spíše kvůli té nostalgii kterou jsem zmiňoval, spíše než z principu, že se jedná o dobrý film. On to sice je, když tedy pominu zase jedno WTF finále ale to tu není až tak důležité.


Důležité je, že se s námi loučí jeden fenomén, který tu zase pár let nebude mít obdoby. Yates sice servíruje v celku dobrý snímek v epických odstínech, nicméně se přidávám na stranu fanoušků, kteří po vyhnaných očekáváních díky předešlým snímkům čekali přece jen trochu něco jiného než v celku nudnou akci a nic moc neříkající soubojové finále. Tak jako tak je poslední Potter slušným blockbusterem který ačkoliv patří k těm horším dílům série, nabízí takovou dávku emocí, ať už je to z nostalgie, jako žádný jiný díl. Tedy samozřejmě kromě Vězně z Azkabanu, který tímto zůstává nejlepším a zároveň nejmíň výdělečným snímkem ze série. Holt kvality a tržby vždy nejdou ruku v ruce.

Brýlatý čaroděj versus síly zla poosmé a naposled. Rozloučení s jedním fenoménem probíhá ve slibovaných akčně laděných epických barvách, které však brzy dostanou nahořklou pachuť lacinosti a zbytečnosti. David Yates totiž po skvěle atmosferické první části nabízí jen sled akce a velkohubých keců, které snadno do země zašlape osobní nostalgie ze závěru osudů hrdinů, kteří přirostli k srdci za těch deset let. Poslední Potter tak sice není nejhorším dílem série, ale není zdaleka ani nejlepším, tím zůstává Cuarónův Vězeň, a  pro fanoušky vyhypované předešlými díly a oddalováním vyvrcholení (napadlo by mě jedno přirovnání, nicméně to se sem nehodí) je snímek jen jako nudné šidítko. Přílišná lacinost a sázky na jistotu tak podkopávají nohy i v místech, kde to minule šlo bez problémů. Všichni se očividně snažili, stejně jako skladatel Alexandre Desplat, nicméně je to jen dobrý film, nic víc. A dobrý je za tři.  

PS. Ti co nečetli knihu si z výsledného hodnocení mohou odečíst 10%
PS. Potřetí v řadě 65% je způsobeno obdobnými kvalitami ne nedostatkem objektivity při hodnocení.


 Hodnocení
65%







Koktejl :
30 % Dobro vs. zlo, round 8
30 % Harry Potter
30 % -Atmosféra, +Akce
10 % Lacinost a sázka na jistotu

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous