Přeskočit na hlavní obsah

Transformers 3 | Transformers: Dark of the Moon [65%]



http://www.csfd.cz/film/261832-transformers-3/


V kinech ČR od:30.06.2011 
V kinech SR od:30.06.2011 


Režie:

 Michael Bay


Michael Bay se těší auře největšího akčního režiséra současnosti. Což o to, že jeho filmy často nemají ani hlavu ani patu a že jsou postaveny na scénáři, který by s trochou štěstí dokázal napsat žák prvního stupně základní školy. Je to akční, diváci na tuhle linku slyší a tak to přináší své ovoce. Navíc, na rozdíl od maniakálního Němce Emmericha se na to dá i koukat. Před několika lety se tak po více či méně úspěšných filmech dostal k filmové adaptaci série hraček, v Hollywoodu totiž berou drogy z úplně jiné kategorie. Očividně jim ale tato sázka vyšla a tak se k nám do kin dostává třetí díl, kterým Bay chce uzavřít trilogii (studio ovšem oznámilo předprodukční práce na čtyřce, která již pravděpodobně bude bez Baye). Složil tedy třetím dílem Bay reparát za těžce nevydařenou a téměř nekoukatelnou dvojku nebo to opět skončilo jako sebestředná estráda nepřehledných výbuchů, nepodstatných detailů, epileptického střihu a tupých dialogů?



Uplynulo několik let od událostí v Egyptě, kde byl poražen samotný vůdce Decepticonů, Fallen. Sam Witwicky nedávno dokončil studia, nicméně má potíže sehnat práci. Vláda jej totiž odměnila vyznamenáním od prezidenta ale to bylo vše. Jistou nadějí je pro Sama jeho nová přítelkyně Carly, která mu přes svého šéfa sežene místo ve velké nadnárodní korporaci stojící za vývojem a výrobou technologií pro orbitální a vesmírné zakázky. Hrozba Decepticonů na Zemi však ještě zdaleka nepominula a své do toho bude mít co říct také zjištění, že první lidé na měsíci měli trochu jiný úkol, než bylo prezentováno lidem.


Jistě už od začátku trojka Transformerů sází na silné snaze o epičnost. Podobně jako dvojka tak otevírá jakýmsi náhledem do minulosti, který se však oproti druhému dílu dá alespoň nějak uchopit a ta snaha o epickou atmosféru tu jde opravdu cítit. Navíc navázání hlavní zápletky na dvě zásadní události v lidské historii funguje až překvapivě dobře. Skrze toto tak divák dostává i v slabší první půli menší porci akce která předznamenává, že to tentokrát bude velké. Škoda jen toho vlažnějšího úvodu podpořeného opět přespřílišnou porcí infantilního humoru. Chápu jeho přítomnost ale filmu to v konečném důsledku spíše škodí než prospívá. Zvláště v temnější druhé půli. Stejně tak jako přerod prvního Samova šéfa v podání Johna Malkoviche z přísného psychopatického vládce v poslušného poskoka závislého na Transformerech.


Co tedy do děje je trojka v podstatě možná i o trochu lepší než jednička, jelikož zde není moc představovaček ale jde se přímo k věci. Tedy až na výplňové scény za které je ale složen reparát v závěru filmu.  Michael Bay se tak poučil, alespoň z části ze svých chyb. Co se týče technické stránky rozhodně Bayovi prospěla 3D technologie. Nejen že kvůli technickým možnostem tohoto formátu musel ubrat na detailech a epileptickém střihu aby divák mohl vůbec stereoskopický vjem nabýt, ale 3D v třetích Transformerech vypadá opravdu k světu. Ať již je to probíraným záměrným zesvětlením scén ze strany samotného Baye, nebo prostě jen tím, že rozmáchlé akční scény se zpomalovačkami typické pro něj prostě  ve třetím rozměru vypadají parádně.


Ono je to tak v podstatě s celým filmem. Když totiž nad tím moc nepřemýšlíte a nepátráte po zbytečnostech jako je logika, film si můžete užít opravdu dosytosti. Akce a destrukce je tu totiž přinejmenším v druhé půli více než dostatek a dříve zmíněný Emmerich může jen blednout závistí. Bay mu totiž ukázkově předvádí, jak má vypadat mimozemská invaze ve výplachovém ale přesto efektivním podání. Navíc závěrečná třičtvrtě hodinka se svojí atmosférou konkuruje většině post-apokalyptickým snímkům posledních let. Bay jednoduše recykluje co se dá, nicméně kombinuje to do velmi výbušného a zábavného koktejlu který prostě funguje. Navíc se opírá o skvělý soundtrack který vytvořil opět Steve Jablonsky. Ten podobně jako pán na režisérské sesli recykluje ověřená témata a motivy, které ačkoliv jste už někde slyšeli fungují na jedničku.


V celku je tak trojka opravdu překvapivě slušným závěrem Bayovy trilogie o plecháčích. Po mizerném druhém díle se Bay totiž předvádí spolu s Optimem a dalšími v tom nejlepším světle v jakém snad šlo, neboť minimálně pro mně dosahuje obdobných kvalit jako díl první, ovšem v daleko epičtějším balení. Akce tu je opravdu dostatek a temná atmosféra celému snímku jen prospěla. Prostě a jednoduše, pokud jste pozitivní s akcí, nevadí vám jednoduchý scénář a oživlé hračky na plátně, nemůžete být zklamaní.


Michael Bay a hračky naposled? Rozhodně stylově. Třetí Transformeři přinášejí solidní porci akce i s nášupem, kde byly tentokrát do rovnice rovnice přidány temné podtóny. Po mizerné dvojce tak tvůrci skládají reparát ve formě nejnařachanějšího blockbusteru této sezony, který sice po dějové stránce nenabízí nic převratného, nicméně co do akce nemá konkurenci. Po trochu vlažnější první půli totiž Bay ždímá z plecháčů co to jde aby divákům dokázal, kdo je tu ten král akce. A daří se mu to. Pokud má recyklační rutina Hollywoodských tvůrců vypadat takto, klidně si na ni jednou do roka do kina ve 3D zajdu.
 Hodnocení
65%

PS. Teď by to jen chtělo už ty třetí Mizery pane Bay.






Koktejl :
30 % Plecháči
30 % Rutina stokrát viděného
40 % Michael Bay

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous