Přeskočit na hlavní obsah

Sejmout zabijáka | Kill The Irishman [60%]



http://www.csfd.cz/film/268278-sejmout-zabijaka/


Akční / Krimi
USA, 2011, 106 min

Mafiánských filmů je stále dost. Nevím čím to je, nicméně variací na téma mafie bylo natočenou v historii opravdu hodně a ačkoliv již v současnosti nejsou tak obvyklé, stéle se točí a točit budou. Svědčí o tom třeba i nedávný úspěch seriálu Boardwalk Empire na HBO. Ne vždy se však jedná o smyšlené příběhy. Amerika totiž nenabídla jen Al Caponeho ale i mnoho dalších. Jedním z nich byl i Ir Danny Greene, který v 70. letech minulého století pořádně zatápěl Clevelandské mafii. 



Amerika se v minulém století nestala novým útočištěm jen Italů. V některých městech do záležitostí promlouvali třeba právě i Irové. Danny Green byl jedním z nich. Na počátku poctivý občan, který se díky své píli a shodě okolností dostane na vrchol odborářské unie. Právě díky tomu se však dává dohromady z jedním z místních vysoce postavených představitelů mafie, Johnem Nardim. S jeho pomocí se tak stává obávaným mužem, který budí přirozený respekt a z dřívějšího upoceného dělníka se stává muž, který touží po vrcholu. Cesta na něj však nebude snadná, neboť v cestě stojí celá Clevelandská pobočka mafie, kterou navíc podporuje New Yorkská rodina, chránící své zájmy v místní oblasti.



Předně je třeba poznamenat, že snímek Sejmout zabijáka není přímo áčkovým titulem což je na něm možná až příliš vidět. Vizuální stránka prokládaná skutečnými dobovými televizními záběry je více než dostačující, ovšem problém je vidět při náročnějších vizuálních efektů, které vypadají až příliš digitálně, což spíše škodí, film by se bez nich obešel. Nicméně, kromě toho se jedná o dobře obsazenou kriminálku, která byť to tak nevypadá, má ambice lehce přesáhnout šeď průměru. Kvůli čemu?



No hlavně je to díky zvládnutému vyprávění, neboť prodat příběh nebojácného Ira jdoucího víceméně proti všemu a všem a přitom si hrát na serioznost není úplně nejlehčí úkol.  Možná trochu chybí linka sebereflexe hlavního hrdiny nicméně to je značně limitováno životem skutečného Dannyho. O něco vážnějším problémem však je častá absence rozvoje vedlejších postav, které tak i přes svoji zajímavost ve snímku odehrají jen epizodní roli a pokračuje se dále.



V celku ale Sejměte zabijáka funguje překvapivě dobře a i přes svoji délku hodinu a tři čtvrtě nestíhá nudit. Pumpuje v pravidelných intervalech akční části s těmi více osobnějšími a tak člověku přijde, že Danny i přes nepřízeň osudu nemusel mít zase až tak špatný život.  V béčkovém avšak líbivém zpracování není důvod hledat jinde. I přes své zařazení mezi průměrné snímky nemá problém konkurovat i daleko ambicioznějším projektům.

V Americe zločinu nevládli jen Italové. V 70. letech jim ukázal Ir s tváří Raye Stevensona, že zahrávat si s Iry není úplně ten nejlepší nápad pod sluncem. Sejměte zabijáka je sice béčková podívaná s nepříliš vydařenými zvláštními efekty, nicméně prodává příběh který vyvrcholil v jednu z největších mafiánských válek v historií se sympatickým tempem které by mu mohla velká část konkurenčních podobně laděných snímků závidět. Nejedná se sice o kdoví jakou hitovku, avšak retro kriminálek které zaujmou a nenudí zase v poslední době tolik není. 



 Hodnocení
60%





Koktejl :
35 % Italská trikolora versus čtyřlístek
25 % Akce
30 % Irská obdoba golema
10 % Digitální vady na kráse

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?