Přeskočit na hlavní obsah

Iron Sky [60%]

Iron Sky
http://www.csfd.cz/film/247090-iron-sky/
http://www.imdb.com/title/tt1034314/

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 12.07.2012 Film Europe

Akční / Komedie / Sci-Fi | Finsko / Německo / Austrálie, 2012, 93 min


Režie: Timo Vuorensola
Scénář: Johanna Sinisalo, Jarmo Puskala a Michael Kalesniko
Hudba: Laibach
Hrají: Udo Kier, Julia Dietze, Tilo Prückner, Götz Otto, Peta Sergeant

Musím se přiznat, že Iron Sky byl mnou velmi očekávaný projekt. Koncem roku 2008 jsem narazil na internetové diskuzi na amatérský projekt, který zaujal mé oko a řekl jsem si, že až bude k dostání, dám mu šanci. Přeci jen, náckové na měsíci nejsou tak obvyklý jev. No od té doby uběhlo několik dlouhých let plných lákadel, slibů a informací okolo projektu, který je placen výhradně z fondů a z peněz samotných fanoušků. Ano, tento projekt nemá na starosti žádný velký distributor nebo producent, je to jen parta geeků co se rozhodla natočit film a k tomu jim dopomohly zástupy fanoušků. V únoru se náckové rozlétly po letech vývoje do kin a zdálo se, že očekávání která snímek za ty roky nastřádal, jednoduše nemohou být naplněna. Okolo filmu se ovšem utvořila vydařené aura černé satiry, která si přímo libuje ve své pozici over-the-top zábavy.  Jak tedy dopadla německá invaze, která se od dvanáctého července dostane i do českých kin?

Uplynulo několik desítek let od porážky nacistů v druhé světové války. Jak se ale v roce 2018 ukáže, nacistické síly Německa nebyly zlikvidovány úplně. Velká část uprchla před spojeneckými silami na odvrácenou stranu měsíce, kde se dál rozvíjeli a připravovali na odvetný úder. Ten čas právě nastal. V momentě kdy Američané opět vstoupí na povrch měsíce, Nacistické jednotky se rozhodnou jednat. Vyšlou výzvědnou jednotku, která má za úkol získat informace a nástroje potřebné pro celosvětovou invazi, Meteorblitzkrieg. Avšak stejně jako na Zemi, i uvnitř samotných Nacistů vypukají mocenské spory a boje o moc, které mohou s blížící se invazí ještě zamíchat.      


Ano, je to úlet na plný plyn. Dotáhnout svůj po domácku lepený snímek do podoby konkurence schopného fláku, který se nebude stydět po boku konkurence v kinech, to je něco co člověk nevidí tak často. O to víc to překvapí, vezmeme li v potaz, že snímek v žádném z ohledů nezaostává. Jistě, áčková produkce to není, nicméně pokud mám porovnat horší kvalitu triků a herecké obsazení s běžnou hereckou skvadrou okupující béčkové vody (v případě Twilightu i áčkové), není Iron Sky co vyčítat. Navíc co se týče výpravy a kamery, mnoho snímků ještě předčí. Na snímku je totiž setsakramentsky cítit ta fanouškovská radost a hravost, se kterou snímek byl vytvořen. A diváci v kinech se budou bavit, protože se tu nekorektně pálí do citlivých témat a pomocí karikatur se tu reflektuje obraz dnešní společnosti. 

To je právě ale v zásadě hlavní problém Iron Sky. Zatímco jednotlivé scény a odkazy napříč dvou a půl hodinovou stopáží fungují naprosto bez problému, v celkovém hledisku už to tak slavné není. Celé to totiž pořádně nedrží dohromady. Celá ta nacistická mašinerie vrcholící invazí na zemi tak končí jen jako pouhopouhá atmosféra pro v popředí vynikající skeče úderně parodující americké a hlavně politické neduhy posledních několika desítek let. A to místy až s podobnou vervou, jakou předváděl nedávno v kinech Cohenův Diktátor. Avšak bez potřeby nechutností a se vztyčenou hlavou.      




Iron Sky je tak naprosto plnohodnotným snímkem, kterému kromě horší kvality digitálních triků a menší důslednosti co se týče soudržnosti scénáře, vlastně nic nechybí. Náckové jsou zábavní, popkulturní odkazy fungují na 100 % a satira je tu na každém rohu. Do toho vydařená kamera a slušný hudební doprovod o který se postarala slovinská skupina Laibach. Dopadlo to daleko lépe, než jsem se odvážil doufat po průtazích, které snímek provázely. Iron Sky navíc slouží jako jasný důkaz toho, že když se chce, jde vlastně všechno. Pokud se tedy smíříte s tím, že je to celé od začátku do konce neskutečně over-the-top, scénář jako celek vlastně vůbec nefunguje a kritizuje se tu sice absurdně ale přesně,  bavit se budete dobře až do překvapivě vážného, moralizujícího konce. Přeci jen, jsou to Náckové... z Měsíce.  


Náckové přicházejí! Iron Sky je překvapivě daleko lepší, než by se člověk odvážil po všem slibech a odkladech doufat. Nacisté baví a vy se budete bavit s nimi. Jednotlivé scény se trefují do černého, i když v absurdních rozměrech. Téhle over-the-top jízdě od začátku do konce chybí však vnitřní soudržnost scénáře, který spíše než jako lepidlo jednotlivých vydařených výstupů funguje spíš jako hlušina v pozadí, která je přítomna jen do počtu. Tak jako tak to šlape a hodina a půl uběhne rychleji než stihnete říci Meteorblitzkrieg. Navíc je snímek ukázkou toho, že když se chce, dokázat jde všechno. I vypracovat z počátku amatérský snímek na úroveň kinofilmu, který se v konkurenci nemá vůbec za co stydět. 


Hodnocení: 60%





Koktejl :
35 % Nacisté
35 % Politika v pravém světle
20 % Satira
10 % Meteorblitzkrieg

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?