Přeskočit na hlavní obsah

Temný rytíř povstal | The Dark Knight Rises [85%]

Temný rytíř povstal
http://www.csfd.cz/film/252669-temny-rytir-povstal/
http://www.imdb.com/title/tt1345836/
Alternativní názvy: The Dark Knight Rises, Návrat Temného rytíera  

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 26.07.2012 Warner
V kinech SR od: 26.07.2012 Continental

Akční / Krimi / Drama / Thriller
USA / Velká Británie, 2012, 164 min

Režie: Christopher Nolan
Hudba: Hans Zimmer
Scénář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan & David S. Goyer
Hrají: Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul, Ben Mendelsohn, Burn Gorman, Daniel Sunjata, Aidan Gillen, Nestor Carbonell, Brett Cullen, Reggie Lee, Chris Ellis, Juno Temple, Thomas Lennon, Rob Brown, Fredric Lehne, Will Estes, David Dayan Fisher, Brent Briscoe, John Nolan, Robert Wisdom, Ian Bohen, Uri Gavriel, Aramis Knight, Josh Stewart, William Devane, Joey King, Liam Neeson, Cillian Murphy, Tom Conti, Desmond Harrington, Tomas Arana, Jillian Armenante, Aja Evans, Wade Williams, Jake Canuso, Daniel Newman, Warren Brown, Christopher Judge, Jason Yee, Michael Papajohn


Temný rytíř se vrací a zároveň se přichází rozloučit. Došel na konec svojí cesty a my jako diváci máme třetí a zároveň poslední možnost vidět jej v podobě, jakou před lety představil Christopher Nolan. Temný rytíř povstal je epickým zakončením velmi hlasité série o příběhu maskovaného obránce dobra. Díky předešlému na piedestal stavenému dílu, Temný rytíř, nejeden divák vkládá do nejočekávanějšího blockbusteru tohoto léta nemalé naděje. Dokáže Nolan s netopýřím mužem obstát, zejména v konkurenci svého čtyři roky starého předchůdce?


Batman již několik let není ochráncem Gothamu. Uplynulo osm let od okamžiku, kdy v zájmu zachování naděje pro samotné město na sebe vzal vinu za činy Harveyho "Two-Face" Denta. Stejně jako jeho alter ego, i samotný Bruce Wayne se stáhl do ústraní. Ztráta milované osoby jej zasáhla natolik, že se dříve playboy, nyní separoval ze společnosti do ústraní své zrekonstruované vily. Jeho vynucený odpočinek se však chýlí ke konci. Temnota, kterou se tak vehementně snažil pohřbít, ještě neřekla své poslední slovo. A tam kde jedno zlo pomine, povstane jiné, daleko horší. Gotham se nyní ocitá v hledáčku teroristy, vystupujícího pod názvem Bane. Ten má jediný cíl. Naplnit cíl, který si před lety vytyčil Ra's Al Ghul, pohřbít celé město Gotham v plamenech. 

Ony očekávání jsou snad u každého. Mě nevyjímaje. Já jsem však nebyl pohlcen masivní reklamní kampaní a i přes prvotní velice pozitivní ohlasy jsem byl silně opatrný zda se nechám polapit falešnými ideály. Předem se tedy omlouvám pokud se některým věcem budu věnovat více než obvykle. Je to čistě jen v důsledku mé dlouholeté obliby jak tvůrce, tak látky samotné. 

Nolan si zadělal na pěkný problém. Pokud chtěl překonat fantastického Temného rytíře, který ze svého kouzla dodnes nic neztratil (spíše naopak), musel přijít s něčím opravdu monumentálním, jinak jednoduše neměl šanci uspět. Již od trailerů bylo vidno, že se opět vydal poněkud jinou cestou, stejně jako když navazoval na první díl trilogie. Zlí jazykové (já) se obávali obsazení Catwoman do příběhu, neboť s ní jako postavou mají problém a proto, že Nolan jednoduše nerozvíjí ženské postavy do dostatečné hloubky nato, aby byli ekvivalentem mužského elementu, spíše je rozvíjí pouze v jedné rovině. Zvláště pak při nahuštěné konkurenci, kterou téměř tříhodinový spektákl nabízí. Neznamená to však, že by na minulost zapomínal. Spíše pravý opak. Dvojka nabídla psychotického záporáka, který dokázal myslet ve velkém a Bane se pro změnu nesnaží jej nějak nahradit nebo napodobit, spíše částečně následuje jeho stopy. A právě tady přichází první silná stránka Batmana. Pokud Joker byl hlavní postavou předešlého snímku, Bane (ačkoliv dostává méně prostoru a jeho netopýří oponent konečně dostává do vínku nějaký zásadnější rozvoj) si krade značnou část snímku pro sebe. Fyzická hrůza, megalomanské plány a do toho absence slitování, všechno tu je a já mohu říci, že Bane jako postava má konečně slušné filmové zpracování.


Výborně to navíc doplňuje onu paletu témat, kterou se Nolan svoji trilogií snaží vykreslit. Ona kýžená osudovost a následky vlastní činů tu jsou, ačkoliv jsou zapleteny do složité struktury snímku. Ten ačkoliv má totiž něco málo pod tři hodiny, působí v mnoha částech značně zkratkovitě a uspěchaně. Díky přehuštěnosti snímku pak vzniká v několika místech sbírka over-the-top momentů, které bohužel dokládají, že se onen vybroušený snímek jako v případě předchozího dílu tentokrát jednoduše nekoná. A to i přes fakt, že jsem ve snímku zažil několik momentů, které mě zasáhly nejvíce z celé série. Jako příklad budiž příchod Batmana zpět na scénu za zvuku dobře známé melodie. Husí kůže se dostavila. 


Hans Zimmer totiž tentokrát ze sebe ždíme opravdu maximum a přináší širokou paletu ověřených motivů v kombinací s několika novými, kdy se mu daří dotahovat záběr snímku do obřích rozměrů. Podobně je na tom i sám režisér, který se hned v několika sekvencích naprosto otevřeně cituje a divák se tak s divným pocitem cítí jako doma. Musím však také zmínit, že ačkoliv snímek neztrácí svůj drajv i přes svoji natáhlou stopáž, je zde několik chyb co se týče scenáristické i formální stránky, zejména pak kvality digitálních efektů u scény v polovině filmu. Ovšem tak jako ve všem jiném, i zde tyto neduhy vyvažuje několik naprosto památných, kupříkladu osudový monolog hlavní nemesis. 


Ačkoliv se tak nekoná další senzace, třetí a zároveň závěrečný snímek Nolanovy netopýří trilogie je fenomenálním završením jednoho příběhu, které bych si ani ve fantazii nevymyslel nejspíše lépe. Jistě, jsou zde chyby, nicméně hra na emoce funguje víc než dobře a pokud jste si touto sérií prošli, během závěrečných titulků vám nejspíše dojde, jak jedinečnou záležitost jste si prožili až do jejího konce. A právě ten konec je ukázkovým případem nevybalancovanosti snímku. Na jedné straně fenomenální druhá polovina závěru, na straně druhé první polovina, která je jednoduše moc.     

Tak jako všechno začíná, jednou také končí. Christopher Nolan svojí netopýří trilogii završil naprosto skvostnou cestu, která ukázala, že komiksové snímky mohou oslovit i normální publikum a přitom neurazit fanoušky předlohy. Temný rytíř povstal je tak sice trochu uspěchanou, ale výtečně koncipovanou tečkou za celým příběhem, která spolu s předešlými díly tvoří skvěle odvyprávěný příběh plný emocí, fantastických hereckých projevů ze strany záporáků a mnoho zábavy na straně divácké obce. Třetí Batman je i přes občasné chybky a neuvážené rozhodnutí skvělým snímkem, který veškerá svá negativa a nevybalancovanost, vyvažuje emoční iniciativou a osudovou vážností činů, která zasáhne každého diváka předešlých dvou dílů. Další fenomenální záporák je pak vítanou třešničkou na již tak skvělém dortu.     

Hodnocení: 85%





Koktejl :
50 % Batman
30 % Akce
20 % Konec

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?