Přeskočit na hlavní obsah

Zkrat | Haywire [70%]

Zkrat
http://www.csfd.cz/film/272122-zkrat/
http://www.imdb.com/title/tt1506999/
Alternativní názvy: Haywire, Skrat

Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 08.03.2012 H.C.E.
V kinech SR od: 01.03.2012 Forum Film SK
Na DVD od: 23.07.2012 H.C.E.


Akční / Thriller | USA / Irsko, 2011, 93 min


Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Lem Dobbs
Hudba: David Holmes
Hrají: Gina Carano, Michael Douglas, Michael Fassbender, Ewan McGregor, Channing Tatum, Bill Paxton, Antonio Banderas, Michael Angarano, Mathieu Kassovitz

Steven Soderbergh patří mezi hollywoodskou smetánku mezi režiséry. Jeho filmy dokáží tahat lidi v zástupech do kin bez ohledu na tématiku. No a jelikož se mu nejspíše nechtělo točit čtyřku Dannyho parťáků, rozhodl se si udělat takovou malou hvězdnou slezinu známých tváří na stříbrném plátně někde jinde. George Clooneyho vyměnil za zápasnici MMA Ginu Carano a rozehrál špionážní akční thriller, který se dostává tento měsíc do domácího kina. Stojí za to po něm sáhnout? 

Mallory Kane je bývalá příslušnice námořních vojenských sil a speciálních jednotek, v současné době pracující jako agentka v soukromém sektoru. S touto prací však chce co nejdříve skončit. Její poslední zakázka v Barceloně právě skončila úspěšně, avšak její šéf a bývalý přítel Kenneth má pro ni ještě jednu dobře placenou procházku růžovým sadem. Mallory na nabídku kývne a vydá se dělat společnost britskému agentovi při získávání informací od civilního kontaktu. Na místě však zjišťuje, že ji někdo podrazil  a celá mise byla bouda k tomu, aby ji mohli obvinit z vraždy a odklidit z cesty. Ona ovšem nemá v plánu se jen tak vzdát a nechat se zabít kvůli cílům někoho jiného. I když po ní jde kde kdo včetně policejních složek, je odhodlána vypátrat člověka který za tím podrazem stojí a vrátit mu to i s úroky. 

Předně by se asi slušelo říci, že nemůžete čekat od materiálu který už jen ze své podstaty a zpracování zavání béčkem nějakou zásadní událost v žánru thrilleru jen proto, že se režiséru podařilo do filmu ukecat hned několik známých tváří které by snímek utáhly samy. Zkrat je čistě oddychovou záležitostí, která i přesto, že se tváří pyšně a promyšleně, je jen dobře odvedenou rutinou s trochou invence. 

To však neznamená, že by to pro snímek mělo být devízou. Nikoliv. Co se týče veškeré akce, zvratů odhalovaných v průběhu filmu i atmosféry, jedná se o velmi dobře odvedenou práci, která jednoduše baví. A to i přes pár logických přehmatů ve vyprávění příběhu i v samotné choreografii scén. To ovšem s největší pravděpodobností patří mezi věci, které řešit nebudete. Jednoduše proto, že ačkoliv Gina Carano patří mezi něžnější pohlaví, každou její ránu ji věříte, což se nedá říci o jejich konkurentkách z podobně laděných snímků. Dokonce ani samotná povrchnost a možná až namyšlenost snímku divákovi tak nějak nevadí. Spíše totiž vnímá fakt, že je to trochu jiné, je to příjemné, baví to a celkem rychle ta hodinka a půl uteče. To je pořád daleko lepší vysvědčení, než má minimálně polovina snímků které přicházejí běžně do kinodistribuce. Ideály stranou, nic víc od snímku podle základní premisy nikdo ani nečekal. 

Zkrat je tak ve výsledku příjemnou akční hrou kočky s myší, kdy se role kočky občas zhostí i celkem kočka. Pokud od snímku nebudete mít přehnaná očekávání a spíše než drásavý psychologický thriller čekáte osobitou akční jízdu plnou známých tváří, je právě tento film jasnou volbou. Někdo může mít k filmu výhrady (celkové hodnocení na ČSFD tomu napovídá), ovšem fakt že je to příjemně utíkající i když trochu namyšlená akce tomu nikdo už neodpáře.    


Dannyho parťáci bez Dannyho a vlastně i bez parťáků. Steven Soderbergh servíruje vcelku vydařenou akční jízdu, která se sice snaží přislíbit více, než nakonec dokáže splnit, avšak fakt že se jedná o příjemnou a rychle utíkající akční hru kočky s myší se sympatickou hlavní hrdinkou a zástupem známých tváří snímku uznat musí každý. Ta trocha invence v rámci formální stránky odlišující Zkrat od konkurence u mě zafungovala a nebudu mít problém si tohle někdy v budoucnu zopakovat. 
Hodnocení: 70%



Koktejl :
40 % Akce
40 % Agenti
10 % Podraz
10 % Namyšlenost 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?