Přeskočit na hlavní obsah

Coriolanus [55%]

Coriolanus
http://www.csfd.cz/film/273886-coriolanus/
http://www.imdb.com/title/tt1372686/

Na DVD od: 06.06.2012 Magic Box

Drama / Thriller / Válečný | Velká Británie, 2011, 122 min

Režie: Ralph Fiennes
Scénář: John Logan
Hudba: Ilan Eshkeri
Hrají: Gerard Butler, Ralph Fiennes, Jessica Chastain, Brian Cox, Vanessa Redgrave, Lubna Azabal, Slavko Štimac, Radoslav Milenković, John Kani, James Nesbitt

William Shakespeare, klasik dramatické tvorby a jedna z největších osobností literatury v moderním podání? Už to tu párkrát bylo, nicméně tentokráte na to jde Ralph Fiennes poněkud jinak. Jeho režijní debut převádí známé dílo z dávných dob do současnosti. Má však v téhle odlišné době Shakespeareovo dílo co říci? A dokáže prodat obraz společnosti let dávných v moderních podmínkách?  




Gaius Marcius, po svém velikém vítězství jmenovaný Coriolanus, se vrací do Říma jako vítěz. Za své činy je mu nabídnuto místo konzula a podporu musí hledat i u obyčejného lidu, kterým dříve jako vojenský vůdce pohrdal. K jeho dosazení však díky opozičním politikům nedojde. I přes povzbudivý hlas lidu se jim totiž podaří obrátit obyčejný lid proti Coriolanovi a ten je nakonec vyhnán z města za které bojoval a které jej ještě nedávno velebilo jako válečného hrdinu. Odhodlán vykonat pomstu, Coriolanus vyhledá útočiště u svého bývalého úhlavního nepřítele, velitele Voluské armády Tulluse Aufidiuse. S pomocí jeho a Voluských vojenských sil se rozhodne navrátit do Říma jako jeho dobyvatel. 

Nemá smysl chodit kolem horké kaše. Tohle je jednoduše divné. Minimálně v první třetině má člověk tak nějak vlastně problém vůbec na styl filmu. Postavy ve snímku, nebo spíše karikatury současných archetypů, pronášející archaická verbální moudra, prokládané zvuky zbraňového průmyslu a moudrým přitakáváním politických činitelů, to přeci jen není něco, co by člověk měl možnost vidět běžně každý den. Ne že by to bylo celý snímek něco jako vcelku koukatelná forma intelektuálního týrání, to nikoliv. Jen to prostě v úvodu snímku v kombinaci s přehrávajícím Ralphem Fiennesem působí jednoduše divně. 

Naštěstí tenhle opar přehnané snobovosti opadne začátkem druhé třetiny a ona archaickost hlavního hrdiny i postav okolo něj přestane působit v kombinaci s moderním prostředím tak kontrastně. Spíše naopak. Čím více se divák dostává do postavy Coriolana, zaměřuje se spíše na chování postav než naleštěné monology a dialogy. Problém ovšem je, že i přes tento obrat k lepšímu divák tak nějak čeká od dvou hodin čistého času přeci jen něco víc. 

Ve výsledku je totiž Coriolanus až příliš pozadu oproti očekáváním které do něj dost lidí vkládalo. Nevyrovnané tři třetiny, které stíhají bavit i nudit diváka zároveň a to vše bez nějakého většího vtáhnutí diváka a jeho emocí do děje. Řemeslná stránka navíc nestíhá vyrovnávat slabší chvilky, neboť sama působí pozitivně jen v několika málo momentech, jinak brouzdá ve vodách průměru. Vzhledem k faktu, že se jedná o debut, to tak špatné není, nicméně příště bych být Fiennesem asi zvolil něco poněkud méně náročnějšího. Na materiál podobné úrovně mu totiž chybí zkušenosti i ona potřebná jistota za kamerou. 

Shakespeare opět ožívá, tentokráte za zvuků samopalů a hlasitých politiků. Ralph Fiennes jako svůj debut natočil poněkud bezkrevnou (celkem ironie) podívanou naplněnou archaickými do detailu vyleštěnými dialogy, které proplouvají kolísavým prostředím. Někde sednou, někde se třeskutě nehodí. A tak je to v podstatě s celým Coriolanem. Moderní adaptace se v některých ohledech povedla, v jiných až trestuhodně zklamala. Je to celkem škoda, potenciál zde rozhodně byl.
Hodnocení: 55%



Koktejl
 :
50 % Shakespeare
25 % Armáda a politika
25 % Nuda

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?