Přeskočit na hlavní obsah

Bůh žehnej Americe | God Bless America [60%]

Bůh žehnej Americe
http://www.csfd.cz/film/302005-god-bless-america/
http://www.imdb.com/title/tt1912398/
Alternativní názvy: God Bless America

Komedie / Krimi | USA, 2011, 105 min


Režie: Bobcat Goldthwait
Scénář: Bobcat Goldthwait 
Hrají: Joel Murray, Tara Lynne Barr, Mackenzie Brooke Smith, Melinda Page Hamilton, Tom Kenny, Bryce Johnson, Jamie Harris, Larry Miller, Toby Huss, Tom Lenk, Alexie Gilmore, Travis Wester, Gilland Jones, Michael Carbonaro, Brad Rowe, David Mendenhall, Samantha Droke

Pálit do americké společnosti je v současné době celkově vzato v módě. Někdo to zkouší parodizující látkou o poněkud osobitém diktátorovi z fiktivní země, někdo to zkouší s nacistickou propagandou z měsíce a někdo na to jde přímo od podlahy, tedy bez obalu a naprosto narovinu. Bobcat Goldtwhwait, známý u nás především jako Zed ze série příběhů Policejní akademie, přichází se snímkem, kde si nebere servítky s nikým a ničím. Nejhorší na tom je, že nepotřebuje ani na vteřinu přehánět.  

Frank nemá zrovna dobré období.  Jelikož se choval galantně ke své kolegyni z práce, je považován za divného a propuštěn. Jeho dcera, která žije se svojí matkou, s ním nechce trávit čas, protože jí přijde nudný a nejdoucí s dobou. Navíc mu doktor oznámí, že má neoperovatelný nádor na mozku a brzy zemře. Není divu, že se rozhodne všechno vzdát a spáchat sebevraždu. Ještě předtím se však rozhodne zastřelit rozmazlenou hvězdičku s televizní reality show. Při tom jej ovšem zahlédne Roxy, která jej později přemluví k tomu, aby svůj život zbytečně nezahazoval. Současná společnost totiž obsahuje dostatek zdegenerovaných osob, které by si zasloužili kulku daleko více než Frank. Společně se tedy vydávají v ukradeném sporťáku napříč Amerikou vystřílet všemožnou špínu snižující myšlení společnosti na úroveň primitivů.    

Musím říct, že něco podobného tu hodně dlouho nebylo, jestli vůbec. Ačkoliv je totiž snímek co se týče formálních ohledů přinejlepším průměrný, všechno to vynahrazuje nepřikrášleným pohledem na nejen americkou společnost, sociální nešvary a celkově úpadek lidských zájmů a zábavy, samozřejmě s přídavkem krve a olova. Nejhorší na tom je fakt, že jednotlivé scény, které donutí hlavního hrdinu k jeho jednání jsou snadno přenesitelné a rozpoznatelné i v našem prostředí. Místy sice poněkud přitažené za vlasy v ohledu k Roxy, nicméně co se týče kritiky tne do živého znovu a znovu. Je zde také dost možné, že podobné představy kterými trpí Frank napadly někdy i vás, pokud tedy neholdujete reality show Paris Hiltonové. 

Ano, neříkám, že je to poměrně nezúčastněné a místy laškujete s nudou, nicméně už jen za ukázku společnosti v pravém světle se vyplatí tomuto snímku dát šanci. Dokonce i poněkud přiškrcené finále na pódiu soutěže ne nepodobné Československo hledá Superstar je naprosto trefné i bez potřebného přehánění. Možná právě naopak, ještě je to málo. 

Bůh žehnej Americe a právu běžně nosit zbraň. Snímek jako takový není ničím extra zvláštním, nicméně pokud vás už štve nabídka tuzemských televizí a varieta programů, které na nich běží, je God Bless America něco přesně pro vás. Satira degradace společnosti s vážnou tváří a bez cenzury sice není nějak zvláštně natočená ani z ní nebudete mít dlouhodobý zážitek, za shlédnutí ovšem stojí už jen kvůli tomu, že se někdo rozhodl takový snímek vůbec natočit. Navíc alespoň na chvíli pomůže od potřeby vystřílet polovinu těch rádoby zábavných celebrit šoubyznysu.      


Vystřílet to všechno. Přesně takový názor je něco, s čím nemám problém sympatizovat. God Bless America je filmově sice nepříliš zvláštní podívanou, nicméně co se týče nápadu a přesnosti humoru, nemá konkurenci. Dávkuje společenskou kritiku v pravidelných dávkách celých 100 minut bez potřeby nijak zvláště přehánět. Paris Hilton, těš se. 
Hodnocení: 60%



 



Koktejl :
34 % Inovativní pohled na problematiku celebrit
33 % Amerika ve skutečném světle
33 % Sympatie

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?