Přeskočit na hlavní obsah

Muži v černém 3 | Men in Black III [70%]

Muži v černém 3
http://www.csfd.cz/film/264588-muzi-v-cernem-3/
http://www.imdb.com/title/tt1409024/
Alternativní názvy:
Men in Black III, Muži v Čiernom 3



Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 31.05.2012 Falcon
V kinech SR od: 24.05.2012 ITAFilm

Komedie / Sci-Fi / Akční | USA, 2012, 104 min


Režie: Barry Sonnenfeld
Scénář: Etan Cohen
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Will Smith, Tommy Lee Jones, Jemaine Clement, Josh Brolin, Lady Gaga, Emma Thompson, Alice Eve, Kevin Covais, Rip Torn, Nicole Scherzinger, Mike Pyle, Justin Bieber, Tim Burton

Konečně. Fanoušci stylových chlápků v černém bojující v utajení se šmejdem z vesmíru musejí zaplesat. Po letech dokladů, přepisů a přetáček konečně přichází do distribuce třetí díl příběhů vládních agentů založených na komiksu Lowella Cunninghama. Dokáží agenti i po deseti letech od nepříliš vydařeného druhého dílu stále bavit, nebo doba jejich slávy pominula a tvůrci si to neuvědomili? Když přihlédneme k rozpočtu který se kvůli průtahům vyšplhal až na masitých 215 milionů, doufají pravděpodobně v první možnost. Kde je ovšem pravda se dočtete dále. 

S Agenty J a K se setkáváme o dekádu později než kde jsme je opustili po druhém díle. Oba stále působí u přísně tajné vládní organizace Muži v černém, která má za úkol dohlížet na mimozemskou aktivitu na Zemi i mimo ní. Agenta K však co nevidět dostihne jeho vlastní minulost. V roce 1969 dopadl a poslal do vězení na povrchu Měsíce mimozemského zločince Borise, který plánoval budoucí invazi naší planety. Tomu se v současnosti podaří ze svého uvěznění po 40ti letech uniknout a rozhodne se vydat zpátky v čase, aby zabránil svému polapení a následnému uvěznění. Aby zabránil naplnění tohoto zlověstného plánu, musí se Agent J vydat za Borisem, spojit své síly s tehdejší verzí Agenta K  a zastavit psychotického mimozemšťana před vytvořením alternativní budoucnosti.     

215 mega je vážně dost. Zvláště pak na film, který se začal natáčet v době, kdy byl scénář třikrát přepisován a hotová byla zhruba jen jedna třetina. Tohoto faktu znalý fanoušek pak měl obavy, jak bude výsledná záležitost vypadat. Naštěstí je to po do průměru stahující dvojce překvapivě slušná návrat. Muži v černém jednoduše nestárnou a konfrontace dvou naprosto rozdílných agentů funguje stále stejně dobře, ať už v současnosti nebo koncem šedesátých let. Ústřední dvojice, nebo trojice chcete-li, má mezi sebou stále tu zábavnou chemii, která vzájemné protiklady dvou přímočaře odlišných charakterů výborně dokresluje. Josh Brolin coby mladá alternace Tommyho Lee Jonese jednoduše šlape více než obstojně v jeho stopách. S menším rozdílem, který tvoří jeho ne úplně zformovaný charakter tak, jak jej známe ze současnosti. Možná je jen trochu škoda fakt, že místy až přílišná moralizace se zde snaží přesahovat humornou složku, kterou mají fanoušci rádi především. Dobře mířená skladba humoru ale dává tomuto neduhu alespoň z části zapomenout, i když toho humoru tady zase tolik, kolik byste čekali jednoduše není. Vinu na tom nese jedině scénář. Z načrtnuté premisy se jednoduše dalo vykouzlit daleko více, než jen průměrnou přehlídku dobře mířených, avšak ojedinělých hlášek a odkazů. 

Netřeba však být příliš přísný. Ať už třetí díl dosahuje zábavnosti jaké chce, pořád je to daleko lepší výsledek než jsem se odvážil čekat a rozhodně lepší výsledek než daleko více nevyvážená dvojka. Jednoduše i přes výrazné chyby v plynulosti, tempu celého snímku a poměrně nevýrazného hlavního záporáka, se jedná o zábavnou slezinu, která jednoduše potěší. Je fajn vidět Smithe zase po letech na plátně kin, o Jonesovi, i když v daleko menší míře, ani nemluvě. Sice je trochu škoda, že si snímek vystřílel nejlepší náboje v hlavní trailerové kampani, nicméně jejich zábavnost ani v repetici neztrácí moc na svém kouzle (zejména část s úsměvem z teaseru). Druhá výtka z mojí strany je pak na adresu zpracování. Režijně je to relativně rutinní záležitost na jejíž adresu  nelze moc říci jak kladná, tak ani záporná slova. O to horší je to však po straně digitálních efektů, které jsou poněkud horší úrovně, než by bylo i na poměry série vhodné. Na druhou stranu klidný průběh a tu správnou atmosféru udržuje Danny Elfman, jehož práce se svými původními motivy z roku 1997 je více než příjemná  a vrací diváka zase o několik let zpět.       

V konečném důsledku tak třetí Muži v černém nejsou taková pohroma, jak se ze začátku zdálo. Zábavnost si muži v černých oblecích s kravatou a brýlemi uchovali i po těch letech. Vůbec je to celkově tak fajn, že se necháte unést a příliš snímek neřešíte. Celé to ovšem funguje jen na povrchu, proto je dost možné, že se snímek vykouří tak rychle z hlavy, jak se do ní dostal. To je v respektu hlavně k prvnímu dílu celkem škoda. Nicméně kdo říká, že si nemůžeme dát za pár měsíců repete na Blu-ray a DVD.  


Jsou zpět a v plné polní. Třetí Muži v černém baví více, než jsem se odvážil po průtazích čekat. Trio agentů funguje naplno, atmosféra také. Ačkoliv se jedná po režijní stránce o poměrně běžnou záležitost, digitální efekty by snesly trochu větší péči a scénář má pár závažnějších problémů, zároveň se zde i přes pár ústupků moralizaci tvůrcům povedlo několik více než trefných momentů, které troufám si tvrdit překročí samotný film. V celku je to ale vlastně jen fajn letní oddechovka pro nenáročné. Takže vlastně ideální stav.  

Hodnocení: 70%

PS. Byl pro mě šok, že se ve filmu mihla i Lady Gaga. Nejspíše jsem ji měl trochu problém poznat mezi těmi zástupy mimozemšťanů, kde se hold jednoduše ztratí.



Koktejl :
20 % Emzák co nepoužívá Colgate
40 % Vydařený návrat můžu v černých oblecích s naleštěnými kolty 
20 % Humor
20 % Běžná rutina

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?