Přeskočit na hlavní obsah

Project X [55%]

Project X
http://www.imdb.com/title/tt1636826/
http://www.csfd.cz/film/304000-project-x/
Alternativní názvy: Projekt X


V kinech SR od: 19.04.2012 Continental

Komedie | USA, 2012, 88 min (SE: 93 min)


Režie: Nima Nourizadeh
Scénář: Matt Drake, Michael Bacall  
Hrají: Nichole Bloom, Martin Klebba, Alexis Knapp, Jimmy Kimmel

Filmy složené z rádoby skutečných záběrů jednoduše v současnosti letí. Stačí se podívat na fenomenální úspěch série Paranormal Activity. Někomu ovšem došlo, že by se podobný koncept dal využít i v jiném žánru, než jsou právě lekačky. Tím snímkem je záležitost jménem Project X. Její česká premiéra díky distributorovi tak úplně nevyšla, takže se z ní zatím mohou těšit už druhý měsíc v kinech naši východní sousedé. U nás si nejspíše budeme muset počkat až na premiéru na Blu-Ray a DVD. Pokud máte rádi akce, chlastačky a oslavy všeho druhu, rozhodně by vám toto dílko nemělo uniknout. Větší filmovou párty byste asi jen těžko hledali.   

Thomasovi je sedmnáct. V den jeho narozenin slaví ovšem jeho rodiče také své výročí, a tak zatímco oni vyrážejí na dovolenou, Thomas se svými kamarády Costou a J.B. uspořádají oslavenci menší oslavu. To co ovšem následuje, je párty nečekaných rozměrů, která redefinuje slovo párty samotné. Costa totiž chce pro Thomase naprosto nezapomenutelnou akci, na které si všichni tři užijí nejen dostatek alkoholu, ale také polonahých dam a akce. Když však akci plánují, ani jeden z nich nepočítá s tím, že se celá akce zvrtne a místo původně plánovaných padesáti lidí, dorazí na narozeninovou oslavu něco málo přes dva tisíce lidí. A všichni se chtějí dobře bavit.    

A to je také asi zhruba tak všechno co dostanete. Málo? Tak to máte blbé. Nic víc totiž snímek nenabízí. Nehledejte nějaký záludný děj v pozadí, nějaké náznaky příběhu nebo nedej bože nějaký vývoj děje. Vše co Project X je, je jedna velká akce, od začátku do konce, kterou završí něco vzdáleně podobného moralizujícímu finále. Ovšem i to vyznívá poněkud nebezpečně stylem, kalte co to jde, vždycky to dobře dopadne. Nepříliš dobré sdělení které vzkázat mladé generaci, pokud jde o mě. 


Celý nápad dokumentace největší akce od prvních počátků přes nákupy, samotnou akci a její završení je překvapivě dobrý. Je jednoduše vidět, že když se podobný koncept uchytí v rukou někoho schopného, dokáže to bavit i bez nucenosti. Metráž snímku je navíc něco málo pod hodinu a půl, takže toho času na nudu ani vlastně moc není. Pokud vás baví sledovat velkou bandu teenagerů chlastat a bavit se v řádně americkém stylu ala Prci, Prci, Prcičky, rozhodně zklamáni nebudete. Já osobně ale čekal přeci jen trochu víc a proto na mé straně zavládlo trochu zklamání. Jednoduše nic co by se dalo označit za film totiž nedostanete. A komedii už vůbec ne. Jsou zde sice náznaky nějakého vývoje a předvídatelného konce přesně podle šablony, nicméně celá akce tyhle snahy utopí. Co tedy dostáváte, je místo nezaujatého pozorovatele největší akce v dějinách Ameriky z pohledu první osoby.   


Co se týče zpracování, není moc co snímku vytknout. Atmosféra akce zde naplno funguje i v těch nejslabších momentech a člověk se tak ocitá naplno přímo v dění. Absence hudby tomu jen napomáhá. Celý hudební doprovod je složen z aktuálních vypalovaček, takže je iluze dokonána. Dále asi není moc co k Projectu X co říci. Jednoduše se jedná o našlapanou středoškolskou akci obřích rozměrů, která pro jedny slouží jako odstrašující příklady, pro druhé jako návod, jak se při příští příležitosti vytáhnout. Nemění to však nic na tom, že Project X je sice zajímavou změnou oproti každodenní nabídce kin, nicméně podruhé už se podobné záležitosti vyhnu obloukem. A nebudu nejspíše sám. Hold, jednou stačilo a dost. I když musím uznat, že na podobnou akci bych si s chutí zašel. 

How to Party: American Style, vol. 1. Project X je zajímavým zpestřením nabídky kin, nicméně zklamává ve většině základních ohledů co se týče filmařiny. Končí tak jako řemeslně vydařený záznam jedné velké středoškolské akce. Nemáte však problém ani na minutu uvěřit, že se podobná akce opravdu konala a vy jste se jí očima jednoho z účastníků opravdu zúčastnili.  

 Hodnocení: 55%



Koktejl :
50 % Teenageři 
50 % Alkohol a Hudba bez dozoru

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?