Přeskočit na hlavní obsah

Na cestě | On the Road [65%]

Na cestě
http://www.csfd.cz/film/223345-on-the-road/
http://www.imdb.com/title/tt0337692/

Alternativní názvy: On the Road, Sur la route, Na Estrada


Dobrodružný / Drama / Road movie
USA / Velká Británie / Francie / Brazílie, 2012, 140 min

Režie: Walter Salles
Hudba: Gustavo Santaolalla
Hrají: Garrett Hedlund, Sam Riley, Tom Sturridge, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Amy Adams, Viggo Mortensen, Steve Buscemi, Alice Braga, Elisabeth Moss, Terrence Howard, Larry Day, Giovanna Zacarías, Rocky Marquette, Joe Chrest

Literární adaptace, ostatně jako i kterékoliv jiné adaptace, mají jeden zásadní problém když se objeví v kinech. Čeká je srovnávání s originálním materiálem, ze kterého vyjde málokterý snímek vítězně s hlavou vzhůru. Co se týče snímku On the Road, jedná se o adaptaci knihy Jacka Kerouaca, která kromě samotné knihy může nabídnout i zvučné obsazení. Dokáže ale zaujmout i člověka netknutého předlohou? To jsem podrobil zkoušce neboť ani knihu, ani cokoliv jiného od tohoto autora jsem nečetl.   

Sal Paradise je mladý spisovatel, žijící v New Yorku. Se svojí knihou se nemůže pohnout z místa a hledá inspiraci pro to, ji dokončit. Skrze svého přítele Carla je seznámen s Deanem Moriartym. Dean který vyrůstal od svého útlého dětství na ulici přijde hned od začátku Salovi sympatický a netrvá to dlouho, než ho právě tato známost zavede daleko za hranice jemu dobře známého New Yorku. Když totiž Salovi přátelé opustí město, rozhodne se zanedlouho pro razantní změnu a vyrazí za nimi. Cesta za starými i novými známými do vzdáleného Denveru je totiž pouhým začátkem razantních změn životního stylu, které má Sal ještě před sebou. Volnost života na cestě má svoje kouzlo a Amerika je dostatečně velká...  

Musím přiznat, že ačkoliv jsem zpočátku ze snímku nebyl moc odvázaný a shlédl jsem jej tak nějak především ze zajímavosti, dostal mně bez nejmenších problémů.Je to hned z několika důvodů. Tím prvním je velmi dobře zprostředkovaná atmosféra konce první poloviny minulého století. Na příběh to sice nemá takový vliv, jakoby se mohlo z počátku zdát, každopádně je to tak jako tak skutečnost velmi příjemná a nejspíše jeden z důvodů, proč se k tomuto snímku po čase vrátíte. 

Druhým plusem je vrstvený narativ, který postupně se vkusem odkrývá radosti a strasti komplikovaného dospívání mladých jedinců na okraji středního proudu. Tomuto nahrává fakt, že herecké obsazení působí velmi příjemně, přestože v hlavních rolích nenajdeme jedinou hereckou jistotu. Proč tedy tak nízké hodnocení když jsou atmosféra i herecké projevy, stejně jako narativ téměř bez chyby? Zejména proto, že ačkoliv se film tváří jako neskutečně chytrá a osobitá podívaná není tomu tak. Morální poselství, kritiky a podobné dopadají na úrodnou půdu, nicméně po shlédnutí celkem vysilujících dvou hodin a čtvrt které snímek má, se opar spokojenosti vypaří a v hlavě vám zůstanou jen elementy z jinak lehce nadprůměrné road movie kreativních lidí a vyvrhelů společnosti. 

Na cestě nicméně určitě stojí za jedno shlédnutí, neboť nabízí dostatek materiálu k tomu, abyste čas strávený sledováním snímku nelitovali. Nemám tím teď na mysli sexuální příhody Marylou v podání Kristen Stewart, nebo o něco známější postavy ve vedlejších rolích (případně sexuální praktiky známějších postav ve vedlejších rolích, zdravím Steva Buscemiho). Na cestě je slušně natočený i odvyprávěný příběh osudového setkání, které ovlivnilo nejednoho člověka. Nehledejte však ultimátní artovou lahůdku, spíše jako pohodovou až lehce oddychovou nezávislárnu. Pak nebudete zklamáni.       
Na cestě po všech příslibech končí jako slušně natočená a odvyprávěná road movie, která není chudá na osobité herecké výkony, trochu té erotiky a zaobírání se otázkami vlastní identity. Výsledný efekt na diváka po projekci je ovšem ne zrovna optimální a více než celý filmy v hlavě zůstanou fragmenty. 


Hodnocení: 65%

Koktejl: 
25% Atmosféra
25% Spisovatelé a jejich inspirace
25% Sex
25% Identita

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?