Přeskočit na hlavní obsah

The Amazing Spider-man [80%]

The Amazing Spider-Man
http://www.csfd.cz/film/230573-the-amazing-spider-man/
http://www.imdb.com/title/tt0948470/

Mládeži přístupný
V kinech ČR od: 12.07.2012 Falcon
V kinech SR od: 12.07.2012 ITAFilm
Na DVD od: 07.11.2012 Bonton
Na Blu-ray od: 07.11.2012 Bonton

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Thriller
USA, 2012, 137 min

Režie: Marc Webb
Scénář: James Vanderbilt, Alvin Sargent, Steve Kloves
Hudba: James Horner
Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Sally Field, Martin Sheen, Denis Leary, C. Thomas Howell, Chris Zylka, Stan Lee, Irrfan Khan, Kelsey Chow, Michael Massee, Michael Papajohn, Skyler Gisondo, Embeth Davidtz, Campbell Scott

Touha studií po dalším ždímání zavedených značek přináší další ovoce. Poté, co Raimimu u Columbie zrušili čtvrtý díl jeho série o pavoučím muži, rozhodli se hlavouni pro kompletní restartování série. A když restart, tak pěkně od podlahy. Spider-Man je totiž nejen u nás dostatečně velká značka na to, aby snímek utáhla i s kompletně novým obsazením jak před tak i za kamerou. Režijní otěže tak u nového pavoučího muže přebral Marc Webb, který svým celovečerním debutem 500 dní se Summer oslovil a překvapil nejednoho diváka. Dobrodružství maskovaného ochránce však nejsou jen romantické momenty ústřední dvojice. Jak si tedy poradil s komiksárnou, která tak trochu zůstala letos ve stínu daleko hlasitějších kolegů? Z patra musím říci, že daleko lépe, než jsem se odvážil očekávat.    


Příběh Petera Parkera není zrovna tím nejšťastnějším. Jako malému mu za záhadných okolností zemřeli oba rodiče při dopravní nehodě a on, v současné době ještě školou povinný, nyní bydlí u svého strýce a tety. To co po svých rodičích, vědcích, zdědil, je mimořádně bystrý mozek. Když tak jednoho dne náhodou objeví otcovy dokumenty, které byly schované v tajné přihrádce jeho pracovní tašky po celé roky, rozhodne se je prověřit. Dokumenty jej dovedou až do laboratoří Oscorpu, kde jeho rodiče spolupracovali s doktorem Curtem Connorsem na revolučním léku. Cílem jejich výzkumu bylo využít DNA zvířat k vyléčení závažných chorob u lidí, nebo i fyzických nedostatků. Právě při Peterově pátrání po laboratoři jej ovšem kousne jeden z pokusných pavouků. Netrvá pak příliš dlouho, než sám Peter začne pociťovat změny. Zatímco on se seznamuje se svými novými schopnostmi, výzkum ještěrů Dr. Connorse v laboratořích Oscorpu je předčasně ukončen a on jako jediné východisko, jak lék zdokonalit a docílit tak séra, které mu pomocí manipulace s DNA pomůže zregenerovat jeho chybějící ruku, vidí pokusy na lidech, konkrétně sám sobě. Sérum sice funguje, nicméně s takovýmito vedlejšími účinky ani sám Connors nepočítal.     

Ono je celkem snadné nadávat na studia, že doslova dojí značky dokud z nich kape nějaký profit. Kdo by se jim taky divil. Ale právě The Amazing Spider-man je ukázkou toho, že i z této snahy do nás cpát ověřené značky může čas od času vzejít něco dobrého. Nebudu tu samozřejmě tvrdit, že původní Raimiho verze a její druhý díl (třetí bych si dovolil brát hodně s rezervou) jsou špatnými filmy, spíše naopak. Ale pokud mám porovnat právě na ostrý souboj původního a nového Spider-mana, docela váhám, kterého z nich vybrat. Ať už totiž volba hlavního záporáka coby Lizarda, obsazení Andrewa Garfielda coby pavoučího muže nebo už jen samotný Webb na režijní sesli zní poněkud nevěrohodně, výsledek je přesně opačný. Pokud jste (tak jako já) fanoušky seriálových nebo přímo komiksových eskapád tohoto maskovaného hrdiny, budete po shlédnutí poněkud na vážkách. A to prostě a jednoduše z toho, že ačkoliv v některých ohledech Webb za Raimim co se týče filmového řemesla poněkud zaostává ( ale jen opravdu minimálně),  celý film je naopak daleko komiksovější a Spider-manovější. Možná je to jen nostalgická struna ve mně,  na kterou tahle inkarnace zahrála, nicméně po shlédnutí jsem si jednoduše připadal jako bych se po dlouhé době viděl se starým známým. A tenhle pocit jsem u filmu dlouho neměl. 

Nenechte se zmást, samozřejmě tu značnou část příběhu hraje romance mladého hrdiny a objektu jeho zalíbení s tváří Emmy Stone, nicméně rozhodně bych tuto diverzi nebral jako nějak zásadní nevýhodu nového Spider-mana. Přeci jen tohle do jeho příběhů, minimálně na filmovém plátně, vždy tak nějak patřilo a samotný fakt, že je tento příběh posunut o něco dříve než Raimiho verze, není důvodem k tomu na to zapomínat. Ono u tohoto snímku možná více než u kteréhokoliv jiného z dnešního léta platí ono zlaté pravidlo, nenačítat moc recenze a posoudit tak nějak sám s čistým štítem. 

Webb totiž servíruje hodně vybroušenou komiksovou podívanou, která nesází jen na sympatické obsazení které vyloženě sedí a to ať vezmeme hlavního hrdiny (ano, přímo tvrdím, že Garfield je lepší Spider-man než jakým byl Maguire), jeho protivníka a vlastně vůbec všechny kteří se ve filmu mihnou. Abych samozřejmě jen nevelebil, musím přiznat, že snímku občas utíkalo tempo a atmosféra nebyla vždy úplně ideální, nicméně to jsou v tomto případě jen kosmetické detaily, na které rádi po projekci zapomenete. Jednou z dalších vad na kráse se kterou by se mělo příště trochu lépe naložit je hudební stránka, ve které si velebený James Horner vybral slabší chvilku a nezvládá dopovat adrenalin do žil tak, jak by se nejspíše slušelo.    ¨

    
Jak tedy tenhle článek uzavřít? Jednoduchou radou. Dejte novému Spidymu šanci. Nemyslím, že si snímek takovýchto kvalit zasloužil krčit se toto léto ve stínu velkých blockbusterů. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že Webbův příběh si udrží kvality i s časovým odstupem, ba co víc, pokud si studio připravovanou dvojku (byla ohlášena ještě před premiérou jedničky) ohlídá a přisype nějaký ten zlaťák navíc, Raimimu začnou krušné chvilky. Já sám teď rozhodně vyhlížím datum 2. května 2014 na druhou porci.   

A tak Spider-man našel svoji síť (infantilní vtípek, který musel být). Webb se s nelehkým úkolem vyrovnal daleko lépe, než jsem se vůbec odvážil očekávat. Dokonce tak dobře, že s trochou práce má potenciál k tomu, rozdupat Raimiho sérii na prach. Tam kde totiž Raimi filmově exceluje, Webb kontruje skvělým převodem komiksového materiálu, víc než padnoucí volbou hlavního hrdiny a vůbec atmosférou úplně jiného Spider-mana. Nesnaží se totiž být lepší, nicméně zábavnější a Spider-manovější. A minimálně za mně se mu toto daří bezezbytku. Těch pár přešlapů jsem v konečném důsledku ochoten tolerovat. Teď už jen čekat na dvojku. Ukázkový příklad toho, že i snahy o ždímání zavedených značek mohou vést k dobrému filmu. 


Hodnocení: 80%

Koktejl: 
35% Spider-man
15% Nadšení pro věc
20% Obsazení
20% Zábava přesně ve stylu pavoučího muže
10% Pár přešlapů

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous