Přeskočit na hlavní obsah

96 hodin: Odplata | Taken 2 [55%]


96 hodin: Odplata

http://www.csfd.cz/film/267973-96-hodin-odplata/
http://www.imdb.com/title/tt1397280/
Alternativní názvy: Taken 2,  96 hodín: Odplata


Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 04.10.2012 Bioscop
V kinech SR od: 11.10.2012 Magic Box
Na DVD od: 06.02.2013 Magic Box
Na Blu-ray od: 06.02.2013 Magic Box

Akční / Thriller / Krimi / Drama
Francie, 2012, 98 min

Režie: Olivier Megaton
Scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Hudba: Nathaniel Méchaly
Hrají: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace, Rade Šerbedžija, Luke Grimes, Leland Orser, Jon Gries, D. B. Sweeney, Laura Bryce

Luc Besson stále platí za jednoho nebo spíše jediného evropského producenta, který se vyžívá hlavně v akčních výplachových filmech, kterým za oceánem tak trochu odzvonilo už. Sem tam se mu ale podaří producentsky zplodit kvalitní počin, kterým dá vzpomenout letům minulým. Jedním z nich byl také snímek 96 Hodin, který se stal takovým trochu nečekaným hitem. V Americe vydělal nehorázné peníze a navíc to byla kvalitní podívaná, která opět etablovala Liama Neesona mezi vyzrálé akční bijce, tedy společenský kredit ze kterého těží dodnes. No a jelikož je řeč peněz neúprosná a Besson coby producent umí alespoň základní matematiku, došlo mu, že by se ten úspěch dal možná zopakovat. A tak tu máme, o čtyři roky později Neesona coby starostlivého otce, který tentokrát bude tím, kdo skončí v hledáčku. Povedlo se režisérskému břídilovi Oliverovi Megatonovi složit reparát za prachbídného Kurýra 3, nebo se situace opakuje a on je jen prvním varováním divákovi?


Bryan Mills si posledně svým výletem do Evropy zadělal na pěkné potíže. Během návštěvy Paříže, kde při masírování zadních partií místním obchodníkům s bílým masem, kteří unesli jeho dceru, poslal pod drn pár důležitých osob, mezi kterými byl i syn vůdce albánského gangu Murada Krasniqiho. Když Mills pracovně navštíví Istanbul,  jeho rodina není to jediné co ho zde překvapí. Únosci z gangu si totiž tentokráte zacílili jeho rodinu, na které chtějí vykonat akt pomsty. Poté co je jeho bývalá manželka unesena přímo před jeho očima společně s ním, je jedinou nadějí na záchranu jejich dcera Kim. Ale ani s její pomocí se situace nezjednodušuje. Bryan nehodlá čekat jen tak se založenýma rukama a tak další závod s časem začíná 

A jsme zase ve staré známé uličce. To je přesně ta, kde se Liam Neeson tváří jako drsoň, rozdává jednu pecku za druhou, gangsteři úpí bolestí a diváci se baví. Přesto to nefunguje tak dobře jako minule, Ani zdaleka. Kde že nastala chyba? Pravděpodobně hned na několika místech. 

Tou první je dopředu avizovaná změna na režisérské sesli. Morel sice není kdovíjaká jistota, nicméně svoji úlohu u jedničky zvládl více než parádně a proto se z tak nenápadného snímku stala látka, kterou se hned několik dalších filmů rozhodlo kopírovat a následovat. A někde v poli, právě mezi těmito tonerem zaprášenými kopiemi je bohužel i Taken 2 alias 96 Hodin: Odplata. Oliver Megaton totiž přišel s přesně stejným přístupem, jaký zvolil u třetího Kurýra. Tedy budeme kopírovat, kopírovat a kopírovat a pak si to poskládáme dohromady tak nějak po svém. A dopadlo to bohužel téměř stejně. 

Megaton sice v úvodní dvacetiminutovce navnadí diváka na lacinější odvar původního filmu, kde mění kulisy za trochu exotičtější, přidává pár elementů do příběhu které minule neměly prostor a celkově připomíná ano, je to opět Liam Neeson coby badass a my si to dobře uvědomujeme. Celá tahle bublina ale praskne v momentě, kdy dojde opět na trochu svižnější akci a Megaton musí odhalit karty co má v ruce. A v ten moment přichází nejhorší zjištění, situace jako u posledního poslíčka se totiž opakuje do detailu. Zběsilá akční kamera doplněná lehce matoucími střihy se opět ukazuje jako ne zrovna logický krok u akční jízdy, která by zrovna na vizuálním zpracování akce mělo z velké části stát. 


Luc Besson měl ovšem pocit, že to bude v pohodě a tak se do toho opřel i za psacím stolem. Situace se ale nevyvedla tak jak by si asi představoval. Nejen, že zklamává dikce muže za kamerami, příběhová část je bohužel vyčpělá až hrůza a celé to doslova křičí zbytečností a tak nějak jednoduše zoufalstvím jak bavit diváka minimálně během hodinky a půl. A přesně v tomhle se tentokrát ztrácí i hudební doprovod který se místy až ztrácí ve svém vlastním světě a zapomíná sledovat film. O originalitě se na poradách před natáčením holt asi zrovna dvakrát nemluvilo.  Jednoduše a prostě. Nový výlet vládního agenta, při kterém nakopává evropskému osazenstvu zadní materiál není pecka. Na druhou stranu to není ani totální prohra. Jen je to pouze trochu lepší průměr a viník je jasný. Film je zbytečný, režie stojí minimálně v akčních sekvencích za nic a scénář je jen odvařenou rychlokvaškou naroubovanou na první film. 


Megatuna a jeho ukázka jak netočit akční film podruhé. Další výprava vládního agenta za unesenými rodinnými příslušníky. Liam Neeson se sice snaží servírovat opět nekompromisní akční vypalovačku, ovšem nohy mu podráží jak režie tak scénáristická uspěchanost, lacinost a ve velkém také zbytečnost, kterou si každý na place tak nějak vlastně uvědomuje. Je to škoda. Nadějný materiál tak končí jako laciná průměrná hodina a půl bez čehokoliv výrazného, kromě samotného hlavního představitele.    
Hodnocení: 55%





Koktejl: 
  • 50% 96 Hodin po trojitém převaření
  • 25% Liam Neeson
  • 25% Šedá


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?