Přeskočit na hlavní obsah

Charlieho malá tajemství | The Perks of Being Wallflower [95%]

Charlieho malá tajemství
http://www.csfd.cz/film/290618-charlieho-mala-tajemstvi/
http://www.imdb.com/title/tt1659337/

Alternativní názvy: The Perks of Being Wallflower

Na DVD od: 13. února 2013


Drama / Romantický
USA, 2012, 103 min

Režie: Stephen Chbosky
Scénář: Stephen Chbosky
Hudba: Michael Brook
Hrají: Emma Watson, Logan Lerman, Mae Whitman, Ezra Miller, Nina Dobrev, Paul Rudd, Johnny Simmons, Kate Walsh, Reece Thompson, Erin Wilhelmi, Nicholas Braun, Dylan McDermott, Melanie Lynskey, Julia Garner, Joan Cusack, Tom Savini, Stacy Chbosky, Dihlon McManne, Landon Pigg

Začátek roku bývá zajímavým obdobím pro filmového diváka. Filmová studia se snaží protlačit filmové veřejnosti snímky, které neskrývají své umělecké ambice a přání nějakého toho plešouna. Mimo těch největších kalibrů se ale i do širší distribuce dostávají snímky, které plují jen těsně pod zorným úhlem akademiků, nebo se na něj jen prostě koncem roku nedostalo. Případem toho prvního je nedávno recenzované drama Hon. Případem toho druhého je adaptace zaoceánského literárního klenotu posledních let, o jehož převod na stříbrné plátno se postaral sám autor předlohy.  Snímek, který se chlubí například Emmou Watson v jedné z hlavních rolí se k nám po velmi příznivém přijetí v zahraničí dostane již brzy, přesně den před svátkem Sv. Valentýna. Pokud vás tedy nepřesvědčila minule rozebíraná Terapie láskou, romance o dospívání Charlieho malá tajemství by mohla mít větší úspěch. 

Charlie nezažívá zrovna nejšťastnější roky dospívání. Nepatří zrovna mezi oblíbené osoby a tak jeho příchod na střední není tím vyloženě nejšťastnějším. Mezi svými novými spolužáky si díky svému charakteru těžko hledá nové kamarády a tak jeho jediným přítelem ve škole je učitel anglické literatury pan Anderson. To ovšem jen do doby, než narazí na dvojici sourozenců, Patricka a Sam, kteří jej po chvíli přiberou mezi sebe. S jejich pomocí se společensky distancovaný Charlie dostává konečně mezi lidi a dostává se mu všech pozitiv i negativ dospívání. Jeho minulost si však i v těchto časech najde cestu k tomu, aby ovlivnila jeho život. Jak sám ale zjišťuje, není sám, kdo se musí vypořádávat se svoji nelichotivou minulostí a to i jeho opora, maturantka Sam.   

Chboskyho kniha je v zámoří považována za moderní klasiku. Musím se přiznat k tomu, že ačkoliv ji mám už nějaký ten pátek v to do listu, ještě jsem se k ní nedostal. To mi ovšem nebránilo ani trochu v tom, abych si tento snímek užil s chutí a naplno. Příběh společenského outsidera má možná až příliš vlažný rozjezd ve kterém se herecký projev Logana Lermana snaží trochu sabotovat následující hodinu a půl. Jakmile se ovšem divák naladí na jeho vlnu má vyhráno a otevírá se před ním brána zpět do náctiletých let. A to s překvapivě údernou a živou atmosférou, která nepoleví až do závěrečných titulků. To vše navíc za výtečně namixovaného hudebního doprovodu, který atmosféru devadesátých let více než solidně dokresluje. 

Zásadní pro Charlieho malá tajemství je však fakt, na jak velké emocionální úrovni se dokáže vaše mladší já spojit s hlavními hrdiny snímku. Pokud je vám totiž tato tématika blízká, neboť vaše vzpomínky na tyto doby jsou ještě živé, je dost možné, že vás film pohltí a nepustí do posledního jména v titulcích. 

Je až překvapivé jak na mě snímek zapůsobil. Chbosky totiž na ploše hodiny a třičtvrtě vykresluje téměř bezchybně pocity, které si každý z nás jednou či vícekrát prožil; a to bez jakýchkoliv zásadnějších ústupků. Naivita, mladistvé nevinné lásky, vývoj vlastní osobnosti a utváření vlastního nezávislého pohledu na svět. A jak se dalo čekávat, další body k dobru sklízí Emma Watson, která svoji první femme fatale v poPotterovské éře ztvárnila tak, že není problém se vcítit do pozice hlavního hrdiny.      


Možná se zdá, že procentuální hodnocení, které okupuje vrchol, respektive i spodek tohoto článku je na v podstatě náctiletou romanci přeci jen trochu příliš. Není. Charlieho malá tajemství jsou totiž pro mě od nynějška tou vzorovou ukázkou, jak by měl vypadat film zaobírající se dospíváním mladého člověka a to se světlými i s těmi opačnými stránkami této problematiky. Zvláště pak když si člověk jednou či více problematikami rozebíranými ve filmu prošel sám. Nebudu tu tvrdit, že se Chbosky vyvaroval všeobecně známým klišé či se nějak zásadně prosadil o revizi žánru jako takového. Nic podobného. Charlieho malá tajemství jsou ale i s vědomím tohoto téměř dokonale vytěženou látkou až na dřeň, která se nesnaží zalíbit za každou cenu a pokud se vám podaří se spojit se svým mladším já, poskytne vám emocionální horskou dráhu, kterou si jednoduše budete chtít zopakovat a rádi si ji zařadíte do své oblíbené sbírky snímků na dlouhé zimní večery.

Charlieho malá tajemství a velké činy. Více než působivá studie dospívání, která v téměř bezchybném balení dodává poctivý výběr všeho s čím se člověk mojí generace setkal ať již přímo nebo nepřímo v letech, které utvářely jeho charakter. Stephen Chbosky dokázal z relativně nenápadné nezávislé náctileté romance vykřesat dojímavý snímek, který dokáže emoce z plátna přenést přímo na diváka. K tomu naprosto dokonalý hudební mix jako hudební doprovod, sympaticky naivní herecké projevy a vůbec ultimátní film o dospívající mládeži a mladických láskách a utrpeních s tím spojených.  
Hodnocení: 95%

Koktejl: 
  • 25% Puberta
  • 25% Romance
  • 25% Naivita
  • 25% Problémy v dospívání

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?