Přeskočit na hlavní obsah

Hitchcock [70%]


Hitchcock

http://www.csfd.cz/film/244965-hitchcock/
http://www.imdb.com/title/tt0975645/

V kinech ČR od: 07.02.2013 Bontonfilm CZ
V kinech SR od: 07.02.2013 Bontonfilm SK

Životopisný / Drama
USA, 2012, 98 min

Režie: Sacha Gervasi
Scénář: John J. McLaughlin
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, James D'Arcy, Jessica Biel, Danny Huston, Toni Collette, Michael Wincott, Michael Stuhlbarg, Currie Graham, Tara Summers, Frank Collison, Richard Portnow, Kurtwood Smith, Wallace Langham


Najít ty jen opravdu největší osobnosti stříbrného plátna by byl asi oříšek. Nikdo ovšem nepochybuje, že pokud by se takový seznam sestavoval, jisté místo na něm má původem britský režisér, Mistr napětí a pravděpodobně největší osobnost žánrové thrillerové kinematografie v její historii. Alfreda Hitchcocka je snad netřeba více představovat, snad jen dodat, že film založený a jeho životě se právě dostal k nám do kin a pod maskou se skrývá Anthony Hopkins. 


Alfred Hitchcock je jedním z největších režisérů všech dob a mnohé z jeho snímků patří dnes již mezi ty největší klasiky filmového světa. Ani osobnost jako on však neměl naprostou tvůrčí svobodu. Paradoxně jeho nejslavnější snímek, horor Psycho, nechtělo žádné ze studií a málokdo režisérovi po šedesátce věřil, že se mu povede jinak podřadný žánr přetavit v úspěšný snímek. Jak to ve skutečnosti dopadlo, již každý alespoň trochu znalý tohoto snímku ví. Jaká ale byla cesta Mistra napětí za svým vysněným projektem a jak se vlastně z žijící legenda zrevidovala hororový žánr pro většinové publikum?

Se zfilmováním života podobně pro film důležité postavy přichází dozajisté velký tlak. Jednoduše je to taková čest uvnitř té samé společnosti. Tím pádem překvapí angažování relativně režijně nezkušeného scénáristy Sachy Gervasiho (který mimo scénáře k Terminálu s Tomem Hanksem stojí za scénářem nedávného parádního snímku Příležitost dělá zloděje ). Když bych totiž měl vybrat obtížnost zfilmování života podobně slavného tvůrce, jediným ještě těžším by snad byl sám Stanley Kubrick. Tvůrcům to ovšem nevadilo, obsadilo hned několik slavných tváří a naservírovalo divákům silně řízný trailer který se stal příslibem nápadité adaptace ve svěžím duchu.

Bohužel přesně u toho také zůstalo. I když totiž snímek má veškeré předpoklady fungovat přesně takovým způsobem a první půlhodina je takovým důkazem, že to jednoduše jde, ze zbytku snímku tak nějak vyprchá napětí a až na občasné záblesky filmového génia se celá biografie bohužel rozloží na silikon a celuloid. Poté, co všichni na plátně odříkají své povinné "Ahoj" se snímek vydá totiž hned několika směry a zapomene na tak trademarkové napětí, které je ve snímku potřeba. Zatímco totiž vzniká ve studiu nejzásadnější snímek, co se napětí, týče za celou historii hororového žánru, napětí by člověk těžko pohledal. Za vděk tak musí divák vzít Hopkinsovým "It's a Wrap" až je vlastně tak po všem. Hlavně že se Scarlett Johansson tvářila jako kost, Helen Miren měla dostatek prostoru pro rodinné drama a Anthony Hopkins, kterému scénáristé háží silikonové klacky pod nohy aby zase tak moc nevystrkoval rohy, je tu vlastně jen tak aby se neřeklo.

Obraz Mistra napětí tak není vyloženě špatný snímek, bohužel není ani tím zásadním momentem filmové sezony, který by dokázal diváka posadit do sedačky, jak by si legenda stříbrného plátna zasloužila. Anthony Hopkins bohužel neovlivní fyzické vlastnosti silikonu, slabou režijní důslednost a scenáristickou nedopilovanost. Hitchcock je nakonec vcelku pohodová biografie, která stihne utéct celkem rychle a člověk se u ní vyloženě nenudí. Navíc má možnost si přičichnout k tomu, jaké měl řemeslo člověk, který nejen, že inovoval žánr, prováděl inovaci i ve filmu jako takovému. Bohužel to je tak nějak vše. Emoce, hlubší rozvoj nebo v jakémkoliv ohledu něco víc tu zkrátka nečekejte. To podstatné stihl vyzvonit už trailer. Jako nenáročná studie pro nedělní odpoledne ale proč ne.

 PS. To závěrečné pomrkávání, ať již okaté, mě velmi pobavilo. 


Jeden z největších režisérů všech dob, Mistr napětí dostává svoji vlastní plastikovou masku na obličeji laureáta ceny akademie. K tomu mu nahazuje další nepřeberná sorta známých tváří aby spolu utvořili obraz legendy jako žádné jiné. Bohužel i na ploše hodiny a půl dokáže režírující debutant Sacha Gervasi zásadně klopýtnout a v divákovi ono napětí ani z části neudržet. Nezachrání to ani solidní úvodní část a relativně v pořádku závěr. Ikona filmového průmyslu pod jeho taktovkou dostává jen lehce nadprůměrný biografický snímek, který je nabitý motivy až k prasknutí, stejně jako hereckými hvězdami, ale nakonec je jen pouhopouhým příslibem něčeho, o se nedostaví. Dva nebo tři záblesky geniality ala Hitchcock to bohužel nenapraví. 
Hodnocení: 70%



Koktejl: 

  • 50% Psycho
  • 30% Alfred Hitchcock
  • 20% To okolo

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous