Přeskočit na hlavní obsah

Divoká stvoření jižních krajin | Beasts of Southern Wild [65%]


Divoká stvoření jižních krajin


http://www.csfd.cz/film/311425-divoka-stvoreni-jiznich-krajin/
http://www.imdb.com/title/tt2125435/

Alternativní názvy: Beasts of the Southern Wild, Divoké bytosti južných krajín, Divoké stvorenia južných krajín

Drama / Fantasy
USA, 2012, 92 min

Režie: Benh Zeitlin
Hudba: Benh Zeitlin, Dan Romer
Scénář: Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Hrají: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly

Dnes budu pokračovat v sérii článků k blížícímu se udílení cen akademie Oscar a zaměřím se na další z nominovaných snímků, který kromě nominace na nejlepší film sklidil další čtyři. Jedná se o snímek Divoká stvoření jižních krajin. Má šanci obstát v nabité konkurenci?


Malá Hushpuppy žije se svým otcem skromným životem v komunitě lidí v záplavové oblasti za hranicí protipovodňové bariéry. Jejich svérázný životní styl ale co nevidět naruší přírodní katastrofa, která způsobí nárůst hladiny o několik metrů a celou jejich vesničku Bathtub pohltí vodní živel. Jak se s nastalou situací vypořádají obyvatelé komunity a dokáží se vůbec vrátit zpět ke svému stylu života? 

Letošní výběr poroty je vskutku zajímavý. Nechci teď zabředávat do ohrané písničky, že některé filmy by si tam zasloužily býti a jiné tam zase pro změnu nemají absolutně co dělat. To bych označil za takovou tu starou ohranou písničku každý rok. V konkurenci velkých bijáků a jednoho evropského zástupce ale jeden snímek přeci jen trochu vyčnívá. A jsou to právě Divoká stvoření jižních krajin. Osobní drama o životě malé holčičky, žijící v rezervované komunitě, tváří v tvář hrozící katastrofě je úkazem snímku, který má nějaké vyšší ambice ale přitom nezapomíná na svůj původ, tedy nezávislou a umělecky často hodnotnější tvorbu. V mnoha ohledech pak navíc připomíná podobný snímek, který se ocitl mezi nominovanými dva roky zpět, Do morku kosti.

Tedy na jedné straně máme společenskou menšinu, ne zrovna obvyklý styl života, napojení na přírodu a náhled na celou společensko-kritickou linku očima druhé strany barikády. Na druhé straně je osud Hushpuppy, skrze jejíž oči divák celý příběh sleduje. A tady může být právě ten největší problém. Zatímco totiž zjednodušenou logikou a symbolikou pohledu malého dítěte na svět sledujeme vážné problémy v komunitě i blízké rodině, je místy těžké udržet se snímkem krok, neboť se místy vleče, místy uhání jak o život a místy se snaží bořit hranici mezi snovými sekvencemi a realitou.  

Ve výsledku tak Divoká stvoření jižních krajin jsou trochu nekonzistentním snímkem, který více než potěší v několika detailech svojí upřímností a emocionálním zásahem, nicméně v celku je tento fakt rozmělněn do pouze slušné hodinky a půl, které nezklame, ale nadšení příliš nesklidí. 


Hushpuppy a její předčasná dospělost. Divoká stvoření jižních krajin jsou citově založený upřímný snímek, který dokazuje upoutat v detailu ale v celku už to trochu drhne. Příjemné zpracování a hudba jsou vedlejší, tady hrají prim emoce.  Několik vyloženě skvělých scén, trochu dobře mířené sociální kritiky a možná až příliš balastu okolo. 
 Hodnocení: 65%


Koktejl: 
  • 50% Ne zrovna ideální dětství
  • 25% Pohled dítěte na ožehavá témata 
  • 25% Společenská kritika

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?