Přeskočit na hlavní obsah

Gangster Squad – Lovci mafie | Gangster Squad [60%]

Gangster Squad – Lovci mafie
http://www.csfd.cz/film/297994-gangster-squad-lovci-mafie/
http://www.imdb.com/title/tt1321870/

Alternativní název: Gangster Squad, Lovci gangstrov


Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od: 31.01.2013 Warner
V kinech SR od: 31.01.2013 Continental

Krimi / Drama / Akční / Thriller
USA, 2013, 113 min

Režie: Ruben Fleischer
Scénář: Will Beall
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Josh Brolin, Giovanni Ribisi, Nick Nolte, Anthony Mackie, Mireille Enos, Michael Peña, Robert Patrick, Jon Polito, Derek Mears, Frank Grillo, Holt McCallany, Brandon Molale, Ambyr Childers, Jim Fitzpatrick, De'aundre Bonds, Mac Brandt, Troy Garity, Jack McGee, Robert Sisko

Rubenu Fleischerovi se povedlo celkem rychle vypracovat v Hollywoodu. Po oceňovaném Zombielandu si sice natočil oddychovku 30 minut nebo méně, která tak slavně nedopadla, nicméně jeho do kin aktuálně příchozí snímek vyhlížel nejeden filmový fanoušek. Hvězdně obsazená gangsterka Gangster Squad - Lovci mafie se sice díky loňskému střílení v kině v Coloradu dočkala přetáček a odložení až na leden, nicméně ten už máme za sebou a tak styloví policisté v oblecích s Thompsony proklatě nízko u pasu konečně dorazili do kin. Vyplatilo se čekat?  


Píše se rok 1949, čtyři roky po válce je zločin v Los Angeles na drastickém vzestupu. Celé město se snaží ovládnout bývalý boxer Micky Cohen a jeho gang. Většina policistů se s touto hrou smířila a jde mu buď na ruku nebo z cesty. I v tomto zločinem prorostlém městě se ale najde několik policistů, kteří se nebojí vzít zákon do vlastních rukou a rozprášit vznikající kriminální impérium sadistického gangstera. Několikačlenná skupina policistů v civilu pod vedením seržanta Johna O'Mary se vydává noc co noc do ulic páchat na jeho majetku a nelegálních obchodech co největší škody. Takovéto jednání však neujde jeho pozornosti a lovci mafie se brzy sami přesvědčí o tom, jak dokáže být Cohen nebezpečný.  

Gangster Squad vypadalo již od prvních trailerů náramně. Slib nařachané akce, prvotřídního obsazení plného sympaťáků a hlavně to vypadalo na stylovou gangsterku, která by při troše štěstí měla potenciál se zařadit mezi klasiky tohoto žánru. To se bohužel nestalo, protože se někde po cestě něco ošklivě pokazilo a ten materiál, co se dostal na plátna kin skončil jen jako lehce nadprůměrná akční jízda bez trochy nápadu, která se hodinu a třičtvrtě honí za svým ocasem.

Ale pěkně popořadě. Některé z těch slibů, které se snažili Lovci mafie před premiérou učinit, nakonec opravdu splnili, jen je jich zanedbatelné množství. Tím hlavním je obsazení, nebo lépe řečeno jeho část, které funguje. Josh Brolin je na roli vůdce speciální jednotky jak dělaný, Robert Patrick jako americký kovboj dob minulých taky sedne jako prdel na hrnec  a hlavní sympaťák je opět z Ryana Goslinga který předvádí opět proč je pro dámskou část publika schopen během několika pohledů schopen vyvolat přívalové deště. Navíc v kombinaci s Emmou Stone ještě jednou ukazují, že spolu na plátně dokážou vytvořit jeden z nejsympatičtějších párů na plátně, mezi kterými jde chemie doslova vidět. Naopak jsou zde poměrně zásadní problémy u ostatních. Sean Penn svým ultradrsným Cohenem je spíše k smíchu než aby vyvolával hrůzu, exotičtí členové jednotky jsou pak jen k tomu, aby drželi ve snímku ceduli "Hele podívejte, máme tu nejenom bělochy." Bohužel na tu ceduli už v produkci nezbyly peníze.    

Tahle snaha o jakési gangsterské Expendables ale má zásadní problémy někde jinde. To co by totiž mohlo vypadat cool v rámci dvou a půl minuty, je totiž rozředěné do relativně nudného a nic neříkajícího tvaru, ve kterém je vidět potenciál, bohužel ale ne nic, co by jej dokázalo naplnit. Inspirace akční klasikou je zřetelná, stejně jako i dobovými gangsterkami, bohužel Fleischerovi se nedaří ani na chvíli vykreslit dobovou atmosféru a snímku se tak nepodaří diváka vtáhnout do svého dění. To se navíc ukazuje i v samotném vyprávění, které postrádá jakoukoliv hloubku  a celý snímek je jednoduše sekvencí po sobě jdoucích scének, na jejímž konci zamávají divákům na rozloučenou dva hlavní hrdinové Thompsony a spustí se titulky. 

Musím říct, že jsem čekal daleko více a Lovci mafie se tak pro mě stávají poměrně velkým zklamáním. Jednak proto, že tento žánr je až nepříjemně opomíjen zaoceánskou produkcí, jednak proto, že film s takhle napěchovaným obsazením by takto průměrně končit neměl a jednak proto, že ani ta akce, která by měla v nejhorších chvílích snímek podržet, za moc také nestojí. Místy až televizní kamera bourá poslední známky odporu na straně diváka (efekt z Veřejných nepřátel hold není tak snadné napodobit) a ten tak dostává plytký pokus o stylovou gangsterku, který končí v hladinách průměru. Jeho sebestřednou snahu zviditelnit se navíc ještě dokresluje absurdně vyeskalované finále, které je prvotřídním posledním hřebíčkem do rakve. Gangster Squad – Lovci mafie nejsou vyloženě špatný film, jen těžce průměrný v každém svém ohledu a bez jakéhokoliv nápadu. Těch pár procent navíc je kvůli těm několika momentům, kdy ze sebe hrdinové sypou suché hlášky, kvůli kterým jednoduše nemohu s čistým svědomím poslat tuhle záležitost direktem do propadliště dějin. I když bych asi měl.  



Partička několika policistů a jejich přímočará jízda po barech, kasínech a bordelech ve velkém stylu. Bohužel ale zase tak velkém ne. Ruben Fleischer bohužel nemá dostatečnou jistotu aby dokázal takovýto snímek protlačit do popředí. Hvězdně obsazená gangsterka skončila bohužel jako neskutečně přímočará (až místy hodně hloupá) akční výplachovka, ve které se i solidní charisma (Gosling, Brolin, Stone, Patrick) hází jako hrách o stěnu. Absence jakékoliv vnitřní hloubky, dobové atmosféry nebo něčeho čemu se říká nápad jsou zásadními problémy, stejně jako chaotická akce, která na jeden dva slušné nápady servíruje další tři chaoticky zmatené a v televizním kabátě. Hloupé finále je jen třešničkou na dortu. Nebýt těch několika suchých hlášek a pár rozdaných ran pěstí, měli bychom tu smuteční pochod. 


Hodnocení: 60%



Koktejl: 
  • 20% Akce
  • 60% Přímočarost
  • 20% Béčkový materiál

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?