Přeskočit na hlavní obsah

Dead Man Down [55%]

Solidních kriminálek je v poslední době trochu pomálu. Za posledních pár let se jich ale pár přeci jen urodilo. Jednou z nich je třeba literární adaptace Muži, kteří nenávidí ženy, pod kterou se režijně podepsal Niels Ander Oplev. A právě tento dánský režisér si pro svoji další filmovou štaci vybral opět kriminální záležitost, tentokrát již se zvučnějším obsazením. Otázka je ale jinde. Stojí Dead Man Down za dvě hodiny vašeho času? 


Victor pracuje jako pomocná ruka jednoho z vysoce postavených vůdců organizovaného zločinu v srdci New Yorku. Poté, co mu při jedné akci zachrání život, jeho šéf do něj vkládá bezmeznou důvěru. To je nicméně věc, se kterou Victor počítá. Plánuje totiž na něm a dalších jeho lidech krvavou odvetu za to, co mu v minulosti udělali. Když tehdy ještě jako maďarský přistěhovalec přišel za prací do ameriky se svojí rodinou, stali se překážkou při vyklízení domu a jeho dcerka skončila mrtvá. Když se rodiče rozhodli domáhat se pomoci, skončili mrtví také. Laszlo ale se štěstím přežil. Nyní jako Viktor infiltruje kriminální organizaci a každého kdo se mu v jeho odvetě pokusí zabránit likviduje. Bohužel ho při jedné z likvidací zahlédne jeho psychicky nevyrovnaná sousedka...   


Zápletka koneckonců nezní natolik zajímavě, nebo narovinu, zní trochu divně. Ve skutečnosti to ale zase tak zlé není a na jednu stranu je to i příjemná změna od klasického vodění za ručičku. Film se ale i tak možná až příliš často snaží spoléhat na klasické schéma - něco je tak, protože to tak prostě je. To se vztahuje i na vztah hlavního hrdiny a jeho sousedky. Jejich mimozní otrkávání i přes účast jakési chemie působí v mnoha částech filmu spíše humorně než vážně. Jestli tohle byl záměr, tak jsem ho jen vážně nepochopil. 

Ono je to ale tak v podstatě s celým filmem. Dead Man Down je záležitostí plnou protikladů, kde vás některé vyloženě potěší a jiné donutí zvedat obočí v údivu na maximum. V jednom případě jsem měl dokonce problém posoudit zda můj udiv je špatně nebo dobře. Pominu li ale ono kolísání kvality a s tím i výrazné kolísání tempa, jedná se o slušnou, byť hodně průměrnou kriminální sešlost, která se snaží na jedné straně hrát na klasickou chladnou kriminální školu, zatímco na straně druhé se snaží rozehrát romanci dvou poškozených jedinců svedených na společnou cestu dvěma nájemnými vraždami. Režijně slušně odvedená práce, která po stránce hereckých výkonů poněkud pokulhává a chce se mi říci, že den dva po projekci vám ze snímku v hlavě moc nezůstane.   

Pokud tak nečekáte zázraky a zrovna včera jste si nepouštěli trailer, má pro vás Dead Man Down nejspíše co nabidnout. Pořád je to solidní práce po které si nebudete chtít vyškrábat oči, jako tomu je u některé konkurence. V případě, že ale čekáte od snímku mrazivou atmosféru, slušné tempo, herecké výkony nebo jen propracovaný příběh plný nečekaných zvratů, sáhněte asi jinam. Vyložené zklamání to není ale očekávání byla trochu někde jinde.  


Colin Farrell jako maďar na krvavé stezce pomsty a Terrence Howard jako vůdce New Yorkského podsvětí, který se dostal na jeho seznam. Dead Man Down nenní vyloženě zklamání, avšak po nadějně vyhlížejících upoutávkách a sympatickém  obsazení byly očekávání trochu jinde. Nevyrovnaný snímek doplácí na svoji snahu být vším a ve výsledku je vlastně ničím. Dvě rozdílné dějové linky možná fungují na papíře, avšak ne zrovna dobré herecké výkony, kolísající tempo a absence jakéhokoliv nečekaného zvratu (až na jeden prozrazený v traileru) posílá veškerou snahu do kopru. Více než cokoliv jiného je tak snímek jen silně průměrnou kriminálkou, opírající se o zavedené schémata a nepřinášející nic nového. 

Koktejl:
33% Maďar na irský způsob
33% Průměrná kriminálka
34% Kriminální romance a romantiká kriminálka



Dead Man Down

Krimi / Thriller / Drama / Akční / Romantický
USA, 2013, 118 min

Režie: Niels Arden Oplev
Scénář: J.H. Wyman
Kamera: Paul Cameron
Hudba: Jacob Groth
Hrají: Colin Farrell, Noomi Rapace, Terrence Howard, Dominic Cooper, Isabelle Huppert, F. Murray Abraham, Luis Da Silva Jr., Armand Assante, Jennifer Butler, Raw Leiba, John Cenatiempo, Wade Barrett

http://www.csfd.cz/film/305954-dead-man-down/
http://www.imdb.com/title/tt2101341/




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous