Přeskočit na hlavní obsah

Muž z oceli | Man of Steel [80%]

Nejikoničtější komiksový hrdina všech dob se vrací ve velkém stylu. Zatímco konkurence boduje a Batman si dává pauzu, nadchází čas na návrat největšího komiksového hrdiny, kterého zná jak malé dítě tak lidé v důchodovém věku. Superman je zkrátka značka, která nemá moc obdoby. Na filmovém poli však už dávno vyklidil pozice a ani jeho pseudonávrat Superman se vrací moc nevyšel.Zack Snyder oproti tomu před lety přivedl na svět jednu z nejzajímavějších komiksových adaptací, antickou řežbu 300: Bitva u Thermopyl. Svůj cit pro podmanivé rozpohybování komiksu pak ještě potvrdil o něco novějšími Strážci: Watchmen. Po nich se však jeho dva snímky setkaly s s neúspěchem jak v kinech tak u diváků. Kombinace těchto dvou jmen se tak nabízí jako ideální kombinace. Dokáže Muž z oceli naplnit velká očekávání, resuscitovat Snyderovu kariéru a navrátit na stříbrné plátno největšího hrdinu ve velkém stylu?

Někdy i vyspělé civilizace mohou udělat jedno chybné rozhodnutí, které ovlivní celé lidstvo a v konečném důsledku přinese záhubu celé rase. Jedno takové učinila i rada starších na planetě Krypton a odsoudila tak kdysi vzkvétající civilizaci k záhubě. Jeden z vysoce postavených lidí, Jor El však ještě před záhubou svojí a svých soukmenovců stihl vyslat ke hvězdám jedinou naději pro tuto rasu. Svého prvorozeného syna Kal Ela vyslal na planetu, kde má možnost pomoci jiné civilizaci nezopakovat chyby té svojí. O mnoho let později, desítky let po zkáze Kryptonu, najde svoji cestu na Zemi vůdce přeživších Kryptoňanů generál Zod. Jeho úkol je jasný. Vypátrat Jor Elova syna a dostat z něj genetický klíč pro pro záchranu svých lidí. Kal El má před sebou velké rozhodnutí, které ovlivní nejen jeho osud, ale také osud dvou civilizací. 

Muž z oceli před sebou měl těžký úkol. Byl poslední šancí, jak zachránit DC Comics a udržet je tak ve hře. Zatímco totiž kolegové z Marvelu dopují v posledních letech do kin své hrdiny jak na běžícím páse, u jejich konkurence to tak slavné není. Batman, který by koncipován poněkud mimo univerzum překypující více hrdiny svoji štaci loni na nějakou dobu zakončil a tak na něj spoléhat minimálně v následujících letech ještě moc nemohou. Green Lantern jakožto další potřebný člen týmu navíc neoslnil a Warnerům vypálil do peněženek nemalou díru. Pokud by tak neuspěl i pan S, s filmovo komiksovým univerzem by bylo vymeteno.  To se naštěstí nestalo a včera do našich kin vlétl konečně zase superhrdinský film, který o sobě dává po právu vědět.   


Snyder jednoduše přivádí nejslavnějšího nositele pláštěnky do nového tisíciletí. Po poněkud zpátečnickém pokusu Bryana Singera před lety je totiž Superman tentokráte dospělejší a nechal si narůst pořádné sebevědomí. Pokud jste si v náctiletých snech představovali, jaké by to bylo, kdyby se do toho Kal El se svými nepřáteli pustil naplno, Snyder vám tyto vlhké sny splní i s nášupem. Ještě nikdy totiž nevypadal tento komiksový hrdina na plátně tak dobře. Solidní akce které nechybí potřebné koule, osudová linka a především dostatečná porce kvalitní sci fi, kterou dostanete spolu v jednom více jak dvouhodinovém, vizuálně podmanivém balení. Je bez diskuzí, že se do kin dostal zatím nejlepší díl příběhů tohoto hrdiny, stejně tak jako jeden z nejlepších film samotného Snydera. 

Samozřejmě to ale neznamená, že je vše ideální. Ba právě naopak. Na jedné straně máme totiž snímek, který řekl bych až ultimátním způsobem plní naděje fanoušků v plnokrevný komiksový film, který svému původu nezůstává nic dlužen a přitom nepůsobí blbě. Nabízí skvostnou uvozující sekvenci která nezapomíná na podstatu hrdinova původu, jedny z nejlepších digitálních triků z poslední dobů které jen dokreslují skvostnou vizuální stránku a tomu všemu vévodí neskutečně padnoucí obsazení. Marlon Brando našel ve skvělém Russellovi Croweovi více než jen zdatnou náhradu, Amy Adams role Lois sedne jak přišitá a démonický Michael Shannon jen dokazuje, proč byl tou největší castingovou jistotou. Terence Stamp ani další kteří se o tuto roli prosadili v minulosti mu nesahají ani po kotníky. 

Na druhou stranu je zde ale několik zásadních problémů, které pro někoho budou tím momentem, kdy se láme chleba. Tím prvním je scénář, který ve svojí snaze zapůsobit a stihnout vše působí trochu nedotaženě, zkratkovitě a často i uspěchaně. Druhým poněkud problémovým bodem je pak Hans Zimmer. Skladatel který zdá se jede v posledních letech trochu na volnoběh totiž tentokrát připravuje poněkud nepříjemné zklamání. Hlavní motiv je sice příjemný a dostane se pod kůži, nicméně do originality má daleko a jeho několikanásobná recyklace ve všech důležitých momentech snímku tento smutný fakt jen podtrhuje. Chvílemi se tak může stát, že si nejste jisti, zda sledujete Batmana nebo hrdinu v modrém trikotu. Tím třetím problémem snímku je pak kamera, která v mnoha částech zbytečně zabíjí jinak nápaditou scénu a repetitivnost některých postupů je po pár desítkách minut už trochu otravná. 

Takže jak si tedy vedl Superman po návratu z odpočinku? Prošel s největší pravděpodobností lépe, než se kdo před lety opovážil očekávat. Muž z oceli je rozhodně jednou z nejvydařenějších komiksových řežeb, které jsme měli možnost vidět v kinech. Co do měřítka nezůstal konkurenci nic dlužen a ukázal, že tahle postava nemusí být vyobrazená jen jako Mirek Dušín s čupřinou, nicméně když se to vezme za správné otěže, může i tento hrdina vytáhnout drápy a třísky už jen lítají. Pokud se Warneři budou držet podobně nastoleného trendu, máme se my diváci nač těšit a Marvel to s tím komiksovým téměř monopolem nebude mít tak jednoduché. Jen to příště bude chtít v některých ohledech schopnější lidi. Tak jako tak, návštěva kina je jednou z povinností tohoto léta.  


Nejslavnější hrdinný bijec hlásí návrat. Mirka Dušína ze staré školy jako posledně ale tentokráte nečekejte. Superman totiž konečně přichází do nového tisíciletí s takovou vervou, že nenechá na konkurenci nit suchou. Zack Snyder dokázal, že v něm ten režijní cit opravdu je a natočil svoji nejpompoéznější adaptaci a pravděpodobně i jeden z svých nejlepších snímků. Komiksová lahůdka však tentokráte není bez menších i zásadnějších vad na kráse, které ji trochu podrážejí nohy. Skvěle obsazený snímek, s působivou sci fi vložkou a měřítkem které by udělalo pomyšlení i Michaelu Bayovi na jedné straně, ztráta jakékoliv invence a skladatelského kreditu u Hanse Zimmera, ne uplně ideální scénář a místy trestuhodně špatná kamera na straně druhé. Tak jako tak, Superman se konečně vrátil a ukázal, že mu ten odpočinek jen prospěl a je potřeba s ním do budoucna setsakramentsky počítat.  
Koktejl:
25% Superman jak má být
25% Nekompromisní akční nátěr
25% Prvotřídní obsazení
15% Skvělá vizuální stránka
10% Nejistota a nedotaženost 



Muž z oceli
( Man of Steel,  Muž z ocele )
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA / Kanada / Velká Británie, 2013, 143 min

Režie: Zack Snyder
Scénář: David S. Goyer
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Diane Lane, Kevin Costner, Michael Shannon, Dylan Sprayberry, Antje Traue, Harry Lennix, Christopher Meloni, Julia Ormond, Laurence Fishburne, Michael Cerveris, Rebecca Buller, Ayelet Zurer, Keke Palmer, Michael Kelly, Richard Schiff, Tahmoh Penikett, Joe Minoso, Mackenzie Gray, Christina Wren

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 20.06.2013 Warner Bros. CZ
V kinech SR od: 20.06.2013 Continental

http://www.csfd.cz/film/225387-muz-z-oceli/
http://www.imdb.com/title/tt0770828/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous