Přeskočit na hlavní obsah

Jedna mezi oči | Bullet to the Head [40%]

Akční hrdinové už nemají na růžích ustláno. Naštěstí mizernou bilanci z posledních let zachraňuje kupříkladu partička okolo Jasona Stathama a Sylvestera Stalloneho. V druhém díle jejich osmdesátkové a devadesátkové akční ročenky Expendables dokázali, že to jednoduše umí. No a než přijdou za rok s třetím dílem, rozhodli se i ti poněkud starší členové tohoto testosteronového týmu, že si to zkusí zase po letech sólo v akční vypalovačce jako ze stroje času. Arnie to před nějakou dobou zkusil v trochu slabším akčňáku Konečná, kde ukázal, že politika rozhodně nebyla konečná pro jeho akční kariéru. Stallone se nicméně mimo právě zmíněnou výběrovku v akčním filmu neukázal už dlouhých pět let. No a tak se rozhodl, že je na čase ukázat, že na to má i sám, bez kamarádů za zadkem. V režii Waltera Hilla (48 hodin, Rudé horko) tak přichází s nekompromisním akčňákem Jedna mezi oči. Zavzpomínáme si u něj na staré dobré nekompromisní akčňáky nebo to patří do starého železa?  

James Bonomo, zvaný Bobo, je nájemným vrahem, který za solidní obnos peněz zbavuje zámožné obyvatele New Orleans problémů. Po jedné akci je však se svým partnerem podveden a právě jeho partnera to stojí život. Bobo se rozhodne, že to jen tak nenechá a svého přítele pomstí. Právě ve chvíli, kdy začíná pátrání po vrahovi a po tom, kdo si ho na špinavou práci najal, pověsí se na něj detektiv z Washingtonu, který po ulicích New Orleans pátrá po vrahovi svého bývalého partnera. Když zjistí, že zá popravou bývalého policisty je právě Bobo, rozhodnou se společně vypátrat toho, kdo celou tuhle maškárádu zosnoval a zjistit proč. New Orleans ale může být velmi nebezpečné místo k životu, když je více jak polovina policejních složek v kapse místní mafie. 

Námět jak z laciného béčka které leží na pultu už několik let zavřené vydeopůjčovny. Na jednu stranu to není vůbec špatné, ze zatuchlých námětů které byly už tolikrát převařené, že už není jisté co vlastně na začátku bylo, nemusí být vždy špatný nápad. Pořád je tu totiž potenciál na něco co je buď tak věrné tomu co to kopíruje, že je to vlastně fajn (právě zmínění Expendables), nebo je to tak hloupé, že se tomu dá alespoň smát. Jedna mezi oči ale není ani jedno.  


Pokud by jste totiž chtěli hledat z nabídky posledního roku, nenašli byste snímek, který se snaží tak strašně moc být cool, že přitom tropí jednu školáckou chybu za druhou. Ano, Sylvester Stallone je i ve svých 66ti letech takový frajer, že byste si mu asi nedovolili říci křivou hlášku z metru. Tedy pokud máte rádi svůj chrup, případně celou část vašeho těla začínající od krku směrem vzhůru. Ale když tenhle fakt pomineme, není ci moc co z této akční vypalovačky co vzít. Nějaká chemie na úrovni Stallone X Kang a Stallone X Momoa tam je, ovšem film vlastně neví co chce být. V jednu chvíli se totiž tváří jako krutopřísná kriminálka, za chvíli se pak snaží prodat iluzi buddy krimi komedie, aby na závěr přišel s thrillerem o pomstě se strašně badass hrdinem. S hrdinem, který je tak velký badass, že potřebuje dva ideální konce příběhu hned po sobě. 

Ono by se dalo do snímku Jedna mezi oči kopat poměrně dlouho a s daleko větší vervou jako v případě Konečné. Je to ale poměrně zbytečné. Snímek je totiž ukázkou toho, že Stallone je větší badass jak drtivá většina těch rádoby vypracovaných hrdinů potulujících se na stříbrném plátně a že rány od něj pořád bolí i když vás od nich dělí filmové plátno. Film samotný je ale přehlídkou jednoho z nejmizernějších scénářů za poslední dobu, který sází na nelogičnosti a naprosto nenormální postavy a dialogy. Nezachraňuje to bohužel ani forma, která i přes slušně vyhlížející akci utápí vše v trochu nepřehledném střihu a místy až amatérským vizuálním zpracováním. O jednom hudebním motivu ani nemluvě. Je to tak jen další promarněný potenciál po kterém za rok nikdo ani neštěkne. A teď prosím ty třetí Expendables. Nicolas Cage už se nemůže dočkat. 


Zase je tu poslední den v roce a s ním dojde na nějaký ten ohňostroj a nějakou tu krev. Bohužel tentokrát ani v nejmenším v tak příjemném balení, jak by si asi Stallone ani fanoušci přáli. Jedna mezi oči je překvapivě hodně mizerně natočená akční slátanina, která má prachmizerný scénář plný nelogičností a hned několika ukázkových klišé, které sráží úroveň výsledného materiálu ještě daleko níže. Akční ikona ukazuje, proč nemá ani ve své věkové kategorii dnes konkurenci a poskládal by minimálně polovinu Expendables holýma rukama na hromádku kdyby bylo potřeba. Tady je to ovšem marné, protože nic jiného kromě toho zde jednoduše nefunguje.  
Koktejl:
20% Stallone je pořád frajer
80% Hodinu a půl nejprůměrnější akční slátaniny




Jedna mezi oči
( Bullet to the Head )
Akční / Krimi / Thriller
USA, 2012, 91 min

Režie: Walter Hill
Scénář: Walter Hill, Alessandro Camon
Hrají: Sylvester Stallone, Sung Kang, Sarah Shahi, Jason Momoa, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Christian Slater, Holt McCallany, Weronika Rosati, Glen Warner, Jon Seda, Andrea Frankle


Na DVD od: 26.06.2013 Bonton
Na Blu-ray od: 26.06.2013 Bonton

http://www.csfd.cz/film/291940-jedna-mezi-oci/
http://www.imdb.com/title/tt1308729/






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous