Přeskočit na hlavní obsah

Pařba na třetí | The Hangover Part III [55%]

Todd Phillips před pár lety přivedl na svět dnes již kultovní komedii z prostředí rozluček se svobodou. Pařba ve Vegas z roku 2009 byl překvapivý hit, který se líbil jak kritikům tak divákům, kteří za něj nechali slušné peníze v kinech. Se stejnou partou pak tvůrce o dva roky přivedl na svět jejího mladšího bratříčka z Bangkoku, což byla v podstatě okopírovaná premisa prvního dílu do daleko exotičtějších lokací. Zábava to sice byla, nicméně ne už tak velká. Tvůrci kritiku vyslyšeli a rozhodli se jít u závěrečného dílu trilogie poněkud jiným směrem. Jak jim tedy tento tah nakonec vyšel? Popravdě, moc ani ne. 

Wolfpack se vrací. Alan ani po dvou strhujících dobrodružstvích, ve kterých šlo celé partě o život, není připraven na to dospět. Jeho život tatínkova mazánka mu vyhovuje. Jednoho dne však dospějí jeho eskapády tak daleko, že to jeho otce bude v konečném důsledku bude stát život. Jeho kamarádi a rodina se ale rozhodnou, že je na čase situaci kolem něj začít řešit a tak pro něj naplánují pobyt v léčebně. Po cestě tam se však stane něco, co ani jeden z party nečekal. Došlápne si na ně mafián jménem Marshall, který je zapletený s panem Chow, který byl u obou nezapomenutelných večerů téhle vlčí smečky. Chow mu dluží část lupu ve zlatě, což dělá více jak dvě desítky milionů dolarů. No a vzhledem k tomu, že nikdo neví, kam se číňan zašil, pověří Marshall úkolem jeho nalezení partu, která s proradným číňanem měla co dočinění jako poslední v Bangkoku. Jako pojistku si bere Douga, který v případě neúspěšného hledání hlavní party bude o několik kilo lehčí především v horní části trupu. Koloběh kolem hledání ztraceného může opět začít.  

Rozhodnutí, že se tentokrát vydáme trochu jinou cestou, než opět kopírováním toho co fungovalo minule je poměrně logické, ovšem to by to tvůrci museli myslet vážně. Ano, děj není vyprávěn postupně retrospektivně ale klasicky, výpadky paměti nikoho netrápí a v podstatě nikdo nezmizel. To je ale vše jen jakási přetvářka, aby si divák nevšimnul, že vyčerpání tohoto materiálu, které bylo hodně očividné v předešlém díle, tady už zachází do extrému. Souhrně řečeno, třetí Pařba není vtipná. Jasně, jsou tu momenty, u kterých se zasmějete, jsou tu momenty, u kterých si vzpomenete na předešlé díly a řeknete si "Jó, to tenkrát bylo dobrý když jsem to viděl poprvé", jenže to je asi tak k humoru v třetím díle této série vše. Parta kolem Phillipse se totiž nezapomíná vykrádat stejně jako minule a cituje i zdroje mimo tuto sérii. Otravný je však přístup v několika momentech, kdy jako by se tvůrci ujišťovali, že jste pochopili právě takový odkaz tím, že vám ho ještě jednou zopakují. 

Co však tentokrát také absentuje je v podstatě jakýkoliv kolorit předešlých dílů. Zase zpět jsou oblíbené charaktery, nicméně z Alana se tentokrát stává spíše rádoby vůdčí charakter, oproti trochu zakřiknutému ňoumovi, jaký byl vykreslen v předešlých dílech. Ostatní si odehrají ten svůj základ, Ed Helms prožije dvakrát svůj trademarkový záchvat, hudební pecka od Danzig se taky dostaví a drsňáka Paula Giamattiho tentokrát nahradí John Goodman. Jinak se vlastně nic moc nezmění. Jen možná ten chybějící Mike Tyson. 

Třetí pařba je jednoznačně nejslabším dílem série. Humor z tohoto příliš natahovaného patvaru vyprchal už koncem druhého dílu, herecký ansámbl se snaží v křeči vynahrazovat jakoukoliv nezajímavost látky a zakrývat fakt, že poslední díl této série nemá vlastně co nabídnout. Bavit se příliš nebudete, těch nostalgických momentů tu také moc není a žádná zábavná koláž probděného večera jako jakási katarzní tečka na konci tentokrát také nepřijde. Nápaditá jednička a zopakovaná dvojka se tak loučí třetím, vyloženě vyčpělým dílem, který kromě několika detailů, nemá v podstatě co nabídnout. Pokud patříte k zatvrzelým fanouškům, asi nemá cenu vám návštěvu kina rozmlouvat (pokud jste tedy už tak neučinili). Vám ostatním tak jen doporučení, nedejte na trailery. Tentokrát se zásadní událost opravdu nekoná a nic vám neuteče. 

Todd Phillips a parta kolem něj potřetí a vyloženě nejhůře. Třetí Pařba je překvapivě velká nuda, která nemá moc co nabídnout. Dobré úmysly v oddálení od konceptu předešlých dvou dílů se totiž odehrávají jen na povrchu a v jádru je to v podstatě opět to samé. Absence úrovně humoru která byla v předešlých dílech jen ukazuje, že tato látka již nemá divácky moc co nabídnout. Jedno z největších zklamání léta přišlo tentokráte už na jeho začátku. Je smutné, že se původně nápaditá a do jisté míry originální komediální látka loučí s filmovým plátnem takto průměrnou tečkou. 



Koktejl "Pařba na třetí" :

Pařba ve Vegas
Voda
Odhumorovač
Rádoby vážnější podtext
Pokusy o invenci

Vše smícháme, s odhumorovačem opatrně. Necháme malé kousky aby se na nás diváci uplně nenaštvali. Hlavně pořádně naředit, ať z toho vytřískáme alespoň hodinu a půl. 



Pařba na třetí
(The Hangover Part III, Vo štvorici po opici 3)
Komedie
USA, 2013, 100 min
Nevhodný mládeži do 15 let
V kinech ČR od:  30.05.2013 Warner Bros. CZ
V kinech SR od:  30.05.2013 Continental
Režie: Todd Phillips
Scénář: Craig Mazin, Todd Phillips
Kamera: Lawrence Sher
Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Ken Jeong, John Goodman, Melissa McCarthy, Jeffrey Tambor, Heather Graham, Mike Epps, Sasha Barrese, Jamie Chung, Sondra Currie, Gillian Vigman, Oliver Cooper, Mike Vallely, Lela Loren, Tim Sitarz, Brian Metran, Adrian Voo, Zoe Aggeliki
http://www.csfd.cz/film/312004-parba-na-treti/ 
http://www.imdb.com/title/tt1951261/ 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?  

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous