Přeskočit na hlavní obsah

G.I. Joe 2: Odveta | G.I. Joe: Retaliation [45%]

Dneska už se dělají filmy podle všeho. Nikoho pak nemůže překvapit, že se před pár lety v kinech objevil snímek G.I. Joe, který byl adaptací příběhů série hraček ze stáje Hasbro. To že se jednalo o prostoduchou akční splácaninu, která byla dosti lidem pro smích bylo vedlejší. Podle klasické Hollywoodské matematiky první díl vydělal dostatek peněz na to, aby se zaplatil a přihodil nějaký ten zlaťák navrch. Což v běžné řeči znamená, že bude pokračování. To sice bylo loni kvůli dodatečným úpravám a 3D konverzi přeloženo až na letošní rok, ale i tak se dostalo do kin a nyní se řítí na trh s přenosnými nosiči. Stojí za to dát pokračování s podtitulem Odveta šanci? 

K jednotce G.I. Joe se vracíme nějaký čas po událostech z jedničky. Jeden z vysokých představitelů nepřátelské organizace Cobra je v přestrojení na postu amerického prezidenta. Ten po poslední misi amerických vojenských jednotek titulního kódového označení vydá rozkaz pro eliminaci tohoto týmu pro neuposlechnutí rozkazu. Zrádný útok od vlastních řad přežije jen hrstka jedinců. Ti se rozhodnou vypátrat, proč je nejvýše postavený vojenský představitel zradil a co ho k tomu vedlo. Za pomoci několika přátel a bývalých členů týmu G.I. Joe odhalují plán organizace Cobra na podrobení celého světa... 

Jednička byla hloupá přímočará akce která se snažila držet se alespoň v nějakých mezích. U dvojky si někdo řekl fuck that a pustil se na výletní plavbu digitálními triky nazvanou léčebná kůra pro lidi trpící absencí mozku. Logika si tentokrát dal oraz úplně, digitální triky zůstali na stejně mrzké úrovni jako před třemi lety a i když se sestava týmu obměnila, toporní jsou všichni do jednoho úplně stejně. Navíc přibyl RZA coby ninjamentor, což je jedna z absolutně nejvíc wtf postav, jaké jsem za poslední dobu viděl. Ono by to mohlo vypadat, že po jeho posledním pokusu proti němu něco mám. Nemám. Ať si klidně hraje na superdrsného týpka a ohání se svým kreditem z dob největší slávy Wu Tang Clanu, ale ať se laskavě nesere do nečeho, kde vypadá asi tak přirozeně, jako Dáda Patrasová v pokračování Komanda. A to i ve filmu, kde demence je hlavní přísada finálního receptu.

Henry Jackman dopuje opět parádní hudební doprovod, který bohužel zůstává trochu v pozadí. Režírující Jon  Chu se totiž rozhodl vyložit si akční film po svém a mezi diváky bude skřípat nejeden zub. Trpí  totiž Megatunovým syndromem. Chu, stejně jako francouzský břídil Oliver Megaton jednoduše neumí vést střih tak, aby i z nadějně vypadající scény po editaci vylezla koukatelná směsíce záběrů, navíc částečně potlačuje hudební doprovod v soubojích, což na efektivnosti zrovna nepřidá. Choreografové si navíc také vybrali slabší chvilku a tak i ty elementy této jízdy, které by měli tvořit alespoň ten základní stavební kamen pro nějakou zábavu, jsou mizerností zpracování zapojeny do jednoho velkého zívfestu při kterém si budete říkat jen jediné - používal přitom někdo vůbec alespoň trochu mozek?

Jednoduše řečeno, ani fakt, že se vám z nějakého záhadného důvodu líbila jednička, není předpokladem pro to, že se vám bude líbit i její pokračování. Dvojka totiž nabízí všechno špatné co bylo na jedničcce v daleko větším rozsahu a i když nesází hlavní trumfy na obří podmořské základny a centrály v poušti, dodává spíše béčkově vyhlížející směsku akčních scén, mezi kterými někdo někam pobíhá, tváří se přitom ultradůležitě ale celé jeho chování a děj ve kterém se ocitá vlastně nedává moc smysl. I když se všichni tváří tak, že je to rafinované až až. Do toho sem tam něco vybouchne, někdo prohodí nějakou rádoby drsnou hlášku a vykrade se nějaký film v laciném opisu jak přes kopírák (třeba Equilibrium) a to je vlastně vše. Necelé dvě hodinky utečou a na konci titulků už budete mít v hlavě jen šum, o čemže to vlastně bylo a co se tam dělo. Pokud si nějaký snímek vyslouží označení čistě konzumní produkt bez nápadu a nějaké formy nadšení, je to právě dvojka G.I. Joe. 


Tvrďáci z hračkářství útočí podruhé. Sommerse vystřídal neumětel Chu a logika si protentokrát dala oraz a natáčení se ani nezúčastnila. Dvojka G.I. Joe je jen přehlídkou macho póz, nešikovně nasnímané a nastříhané akce, která často navíc kopíruje konkurenci až nepříjemně přesně. Smysluplnost nehledejte, tady se hraje jen na akci bez jakýchkoliv sympatií nebo nadšení. Všechno navíc vypadá jako o dvě úrovně horší, než ne zrovna perfektní jednička. A ani The Rock andi Bruce tohle nespraví. Joeové odhodili zátěž jménem mozek a vydali se čelem proti zdi, to jestli se o ni rozplácnete s nimi je už jen na vás.   
Koktejl:
20% Taková ta nepodstatná omáčka okolo zvaná logika
20% Akce
60% Nuda

G.I. Joe 2: Odveta
(G.I. Joe: Retaliation)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Thriller
USA, 2013, 110 min

Režie: Jon Chu
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Byeong-heon Lee, Elodie Yung, Ray Stevenson, D.J. Cotrona, Adrianne Palicki, Channing Tatum, Bruce Willis, Ray Park, RZA, Arnold Vosloo, Joseph Mazzello, Joe Chrest, Walton Goggins, Phil Austin, James Rawlings, Brittney Alger, Philippe Radelet, Dustan Costine

Nevhodný mládeži do 12 let
V kinech ČR od: 28.03.2013 CinemArt
V kinech SR od: 28.03.2013 Barracuda Movie
Na DVD od: 31.07.2013 Magic Box
Na Blu-ray od: 31.07.2013 Magic Box




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Skyfall [90%]

Skyfall http://www.csfd.cz/film/234460-skyfall/ http://www.imdb.com/title/tt1074638/ Nevhodný mládeži do 15 let V kinech ČR od: 26.10.2012 Forum Film CZ V kinech SR od: 26.10.2012 Forum Film SK Akční / Krimi / Thriller / Dobrodružný Velká Británie / USA, 2012, 143 min Režie: Sam Mendes Scénář: Neal Purvis, Robert Wade, John Logan Hudba: Thomas Newman Hrají: Daniel Craig, Judi Dench, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ben Whishaw, Helen McCrory, Albert Finney, Rory Kinnear, Ola Rapace, Tonia Sotiropoulou Jeho jméno je Bond, James Bond. Jeho zálibami jsou ženy, Martini a rychlá auta. Britskou špičku mezi akčními hrdiny filmového plátna snad netřeba představovat. Agent s povolením zabíjet se vrací už ve svém 23. dobrodružství, potřetí s tváří Daniela Craiga. Cesta za dalším dobrodružstvím byla pro agenta 007 díky finančním problémům MGM před pár lety trochu delší, než původně čekal, nicméně Skyfall je tady. Dokáže si James získat

Sherlock Holmes: Hra stínů | Sherlock Holmes: A Game of Shadows [60%]

Sherlock Holmes: Hra stínů http://www.csfd.cz/film/273969-sherlock-holmes-hra-stinu/ http://www.imdb.com/title/tt1515091/   Sherlock Holmes: A Game of Shadows   Sherlock Holmes 2: Hra tieňov Mládeži přístupný V kinech ČR od: 05.01.2012 Warner V kinech SR od: 29.12.2011 Continental Na DVD od: 09.05.2012 Magic Box Na Blu-ray od: 09.05.2012 Magic Box Režie: Guy Ritchie Scénář: Michele a  Kieran  Mulroney Hudba: Hans Zimmer Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Paul Anderson, William Houston, Vladimír Furdík Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný |  USA, 2011, 129 min Na vánoce roku 2009, zatímco v kinech trhal rekordy Avatar, přišel do kin znovuzrozený Sherlock Holmes. Guy Ritchie předvedl světu moderní vizi nejznámějšího detektiva všech dob. Někteří ji milovali, jiní nenáviděli. Nelze ji však upřít fakt, že popcorn se u ní chrous

Akta Pentagon: Skrytá válka | The Post

Za vlády prezidenta Richarda Nixona se na povrch dostala řádka vládních afér, které pohnuly jak americkou domácí, tak zahraničně politickou situací. Ještě než však propukla aféra Watergate, dostala se do popředí médií aféra ohledně tzv. Pentagon Papers - zveřejnění přísně tajného dokumentu o americkém působení ve válce ve Vietnamu, které nechal zpracovat v roce 1967 ministr obrany Robert McNamara. Zveřejnění údajů v této zprávě otřáslo nejen obyvatelstvem USA ale také základy svobody tisku zakotvené v ústavě Spojených států. A přesně tuhle situaci a její vývoj se pokouší novinka jednoho z největších filmařů přiblížit v novém filmu. Stojí ale tahle lekce z historie za návštěvu?